All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Med historien på väggarna

När Marianne Olsson farfarsfar, Nils Hoel, köpte Hovelsrud gård i 1820, bröt han gamla byggnader och byggde upp igen hela anläggningen med huvudbyggnaden, ladugård och uthus. Rehabilitering av gården som ligger i Mjøsa på Norges största ön Helgøya, var som att gå igenom familjehistoria.

- Vi bestämde oss för att bygga om rummen som de hade varit. Det var en underbar upptäcktsresa. Vi började riva av den lackerade panelen. Nedan fanns fyra lager av tapeter utanför varandra. De var relativt lätta att ta ifrån varandra - och vi kom till lägsta originalet, säger Marianne Olssøn.

Förlikningar från 2000 f.Kr.

Holvelsrud gård.

Hovelsrud är en mycket gammal bondgård, Riksantikvarens databas kan berätta. På Helgøya kan de spåra bosättningar från ca. 2000 BC. På Hovelsrud stod nuvarande huvudbyggnaden färdig 1847. I den gamla nya byggnaden låg dance hall på våning 2 - omgiven av lounger och rökning.

Gårdens finrum skulle ha det senaste i tapetet. Nu har de blivit inredda i sovrum med den nybildade, ursprungliga tapeten. Vid den tiden - 1840-talet - Norska tapetproduktion startades, men ingen är helt säker på om de importeras eller köps här i landet. Det vi vet är att från och med 1850-talet var tapeten nästan över hela världen.

Fragment

- Vi ville ta fram nya tapeter som var så lik originalet som möjligt, och lösa Lim & Handtryck i Göteborg eftersom de är specialiserade på handcrafting och miljö acceptabel tillverkning av tapet med historiska mönster. Entreprenören och producenten svarade till posten. Men först och främst fick Lim & Handtryck de ursprungliga proverna på Hovelsrud.

Ibland var det bara små fragment som de satt ihop. De skickade prover till Helgøya - på papper och färg.

Imponerande

- Det var en imponerande process. När de pressade skickade de även små videoklipp av utskriftsprocessen! Vi fick transporter från Göteborg när produktionen gick framåt, och vid den sista omgången av tapetproduktionen gick vi ner för att se den gamla maskinen och verksamheten.

Tapeten på Hovelsrud grundades av professionella hantverkare i vanliga tapeter, men Lim & Handtryck levererade sin egen typ av lim.

Vittnen

Vikten av en bra grund är ett evigt återkommande tema. De visste också vad de gjorde under 1800-talet med helt olika hjälpmedel.

- På de ursprungliga träväggarna brukade de vara lera ler, formen på gipsskivan, som också var isolerande. Således fanns det vanliga ytor som kunde tappas på. Bakgrunden var som regel inrättad med mjölelister av vetemjöl eller råg. På Hovelsrud de reparerade den gamla, rappete väggen så gobelänger fick samma yta som originalet, säger Marianne Olsson.

ADVERT

Mest populära