All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Med eld vid eldstaden

->

Biopeiser ser bra ut och är miljövänlig.

De är vackra, sotfria och kan placeras nästan var som helst. Biopeisen har blivit ett alternativ för dem som är angelägna om design och miljövänliga.

Biopeis är eldstäder avfyrade med bioetanol. Det här är alkohol som extraheras från biologiskt material som majs och potatis och släpper ut mycket liten koldioxid när den brinner. Det gör bio-glassen ett miljövänligt alternativ till de som vill ha en spis för matlagning.

Avgasvattenånga

I stället för CO2 producerar bioeasen vattenånga. Det har orsakat en del att skrika en varning om att det kan orsaka fukt i hemmet. Tor Egil Nordlie, chef för Biopeis AS, ser inte problemet.

- Normalt skjuter en kväll med biopeis ger inget problem. De flesta har problem med att bli för torra på vintern, för vanligtvis kommer en eldstad att torka ut rummet. Om du brandar trä får du ett torrt inomhusklimat. Biopeisen å andra sidan producerar lite vattenånga, så du förstår inte det, säger Nordlie.

Eldstad utan rör

Eftersom bioeasy inte leder till rök och sot, kan den också installeras i bostäder utan rörledningar. Den gör den tillämplig både för rum där det inte finns några ledningar och för någon form av lägenhetsanläggningar. Biopeis är också placeringsvänliga.

- Den vägghängda typen är förmodligen den mest sålda, och det beror på att det är lätt att placera med de flesta. Men det finns också några fristående, och tidigare har vi sålt många fristående glasterter, säger Nordlie.

På Biopies AS kan du även få en biopei som inte är stor större än en salladsskål. Skålen är i förgyllt stål och med svarta ben, och kan även placeras på köksdisken som på däcken. Eller kanske vill du ha det i badrummet, där du kan njuta av flammorna från badkaret.

Varm och mysig

Bioisen är naturligtvis en värmekälla, men Nordlie medger att de flesta som köper dem förvärvar dem för kosen.

- De flesta modeller vi säljer har en effekt på mellan 2000 och 3000 watt, och det motsvarar ett par tre panelvärmare. Men det är förmodligen viktigast för människor att köpa biopeises. Värmen är en bra bieffekt, säger han.

Enligt Nordlie använder de flesta biopeisterna 0. 0-0. 5 liter bioetanol per timme. Observera att du bara använder etanol på dessa eldstäder och aldrig behöver fylla i en eldstad som används.

- Du kan köpa bioetanol från dem som säljer biopeiser och Montérs byggkedja, så det börjar bli ganska lätt att få bioetanol, säger Nordlie.

Som med de flesta produkter hittar du biopeismsmodeller skräddarsydda för de flesta plånböcker. Biopeis AS säljer modeller från 5 900 och upp till 30 000.

ADVERT

Mest populära