All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Med huvudet fullt av färger

Hade det varit soligt, hade arbetsplats istället varit strax under täckplåten på ett gammalt trähus på Norstrand. Med Oslofjorden i ryggen och trädgården full av syriner är kontrasten maximal för dagens ökad i mitten av parkeringen. Men sådana är dagarna. En dag här, den andra där, och det är enligt målarens vän en av fördelarna med yrket.

- Jag är för rastlös för att fortsätta bygga upp projekt som varar för alltid, du ser det inte framåt. Det är också så bullrigt, en radiokanal i ena änden av rummet och en annan i den andra, skriker och bankar överallt. Nej, det är bättre att måla i ditt eget sinne.

Har handleden

Det har blivit några nymålade kvadratmeter så småningom. Hälften av hennes 28-åriga liv, hon har följt målarens pensel. Hans karriär började med ett slitna sovrum och ett försiktigt förskott till hennes erfarna målningskort om hon kunde få lov att måla rummet. Lite skeptisk till fadern erkänna att ja, hade avkomman lager av borsten eller rätten svängde på handleden, som en av kretsarna bedöms av.

Således var spåret lagat. Sommarjobb tillsammans med pappa, grundkursmålning i gymnasiet, gymnasiet och svennebrev. Idag är hon en av Brendmoe & Kirkestuen / Erling Strand tillsvidareanställda målare, och i processen ytterligare utbildning för att behärska målare.

Blandar färgen själv

- Jag vill specialisera mig på inredning och målningsteknik. Jag gillar att fina med dörrar, fönster och inredning små jobb. Målning av köksredskap, till exempel. Extra kul är när kunden vill ha hjälp med att hitta färger som är lämpliga, säger hon.

Då är det inte bara NCS-koder och fina färgnamn att välja mellan. Nej, om du skulle hitta den mycket speciella nyansen, måste den vara speciellt blandad.

- Far har lärt mig att blanda färger. Då kan du verkligen få en färg med särskiljande karaktär, en som inte alla har. Blandning i sig är en fråga om utbildning, lär dig hur mycket du har lagt i olika färger, svart och vitt för att få exakt vad du letar efter.

Den kommande målaren avslöjar också att inte alla ingredienserna samlas på färgskiktet. Både kylskåp och vinkällare har egna bidrag.

- Rött vin och koks. Fantastiska färger för golvet. Men man måste komma ihåg att måla över så färgen håller.

Tunna knän, styva axlar

I garaget bryr hon sig med vit oljemaling. Vid knäet, med näsan i splinesen, är arbetssituationen knappast optimal för hälsan. Trots skyddsmedel är knähålorna ganska ömma när dagen är över.

-Hardest går bortom knä, axlar och nacke. Därför är det viktigt att du inte håller för samma rörelser.Men yrket är förmodligen mycket mer varierat än de flesta tror. Mycket få av mina dagar är desamma. Vad jag ska göra beror på flera saker, inte minst vädret. Om det regnar, eller är stark sol, kan jag inte måla ute och då, som idag, måste jag ta en session här istället.

Eget företag

Samma sak, vad många människor vill göra, många kommer slutligen vill ha en liten förändring. Också målare. Då kan det vara bra att ta ett mästerskap. Det finns kompletterande färgkunskaper med ekonomi, lag och marknadsföring. Lise Marits lärare, Lars Erik Strand, är en av dem som har lagt borsten på hyllan en stund. Nu använder han dagarna mestadels i bilen, går från ett projekt till ett annat, och alltid med en kund, leverantör eller byggare på telefonen.

Andra använder kunskapen för att starta egen verksamhet.

- Målningsindustrin är en bransch där tröskeln för att starta ett företag är lågt. Strängt taget behövs bara en van och några penslar, och naturligtvis är rätt sväng på handleden, säger målaren.

- Som jag säger kan alla måla, men inte alla kan göra det snyggt!

ADVERT

Mest populära