All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Med flaggan till toppen!

En flaggstång kan vanligtvis köpas, men behöver underhåll som tiden går.

- En flaggstång ska få en underhållstvätt varje år eller vartannat år, beroende på var du bor, säger Tom Rune Bergestuen, hos färgtillverkaren Flügger.

Behandla flaggan med respekt

Du kan flagga när du vill och fira Norge och flaggan som du vill, men det är bra att följa reglerna för hur flaggan ska behandlas. Och flaggstången är ett viktigt element i själva flaggan. En flytande bar är inte den finaste sikten.

Men det är inte ett stort jobb att göra det rankat, bra och trevligt igen!

För att sänka stången, lossa den nedre bulten. Du borde antagligen vara två för att ta ner flaggpolen själv, som ofta är tung, men det är fortfarande en person att tvätta eller måla en stav.

Med flagglinjen kan du ta av och tvätta när du först har stången nedåt.

- Ställ bara ner och rulla och eventuellt borsta med en borste, säger Bergestuen.

Vad du borde ha till hands för denna lämpliga sommaraktivitet är: Stålborste, ett lämpligt rengöringsmedel, rostfri primer, färgfärg för metall.

Men produkter och behandling beror på vilken typ av flaggstång du har.

I Norge är det vanligast med glasfiberstänger, men stål-, aluminium- och trästänger är också en vanlig syn i norska trädgårdar.

Trä kräver mest

Glasfiberstänger ska normalt inte kräva högt underhåll eftersom de inte blossar. Men de kan dra nytta av att de tvättas ibland.

- Du kan tvätta den med en Fasade Clean, säger Bergestuen.

Tredimensionell flaggstång kan målas. Stängning av ved är lite extra arbete, och det kan ta totalt fyra dagar.

Börja alltid med en handfat. Ta bort eller släpp! Om det finns mycket nedsmutsning, bör du applicera svamp och alkoholkramper.

- Då kan du använda en primerolja, säger Bergestuen, som rekommenderar den första primern med Flügger 90 Classic Primer och sedan Flügger 91 Classic Primer.

Nästa dag kan du måla första stroke. Använd däck eller färg, något beroende på önskad glans. Oljemålningen tar längst med 24 timmar i upparbetningstid. För att ta det andra avståndet väntar en ny dag.

- Välj en färg som ger lite glans. En flaggstång ska vara tom, säger han.

Flaggstången är gjord av stål.

En stålborste eller skrapa används för att avlägsna fläckfärg. Använd 150 gritpapper för att mala graderna av den gamla färgfilmen mot stålet. Ta sedan en metallvättning.

Då är det dags att applicera två skikt av rostfri primer, speciellt för metall. Låt det torka i några timmar.

- Den första dagen kan du prata två skikt och måla den första pälsen.Välj till exempel Flügger Metallic Paint Paint 40 eller 90 shine. Den sista kullen är målade efter att det varit en dag, säger han.

Nästan lika för aluminium

Använd en metalltvätt, torka loss alla med en stålborste.

- Alla aluminium som är nakna ska jordas i två lager med en multiprimer. Det upparbetas efter två timmar. Då kan du använda metallplåtfärg i två lager. Den sista stroke tar dig på dag två, säger han.

ADVERT

Mest populära