All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Med gardiner som SPF

När den efterlängtade solen slår ner på sommarhimmel, blekta tyger och golv runt mattor och möbler i våra hem. För att skydda solen handlar det om att välja ljusa gardiner.

- Många tycker inte att solen står och bleker bak i soffan. Det är lättare att byta gardiner än soffor, säger Åse Jerrhag, projektledare på Green Apple.

Alla ämnen som utsätts för sol blekas till viss del.

- Gardiner hjälper till att skydda möblerna, och du borde välja gardiner som tål lite ljus, säger hon.

Siden kan inte förstå Sun

Du skyddar gardinerna genom att mata dem bra.

Finns det något du inte bör välja, silke gardiner, eftersom silke klarar lite!

- De vädrar helt enkelt i solljus. Silke är mycket känslig, men igen är det viktigt att mata bra. Feed, feed, feed, upprepar hon.

är Graden av ljusbeständighet foder mätt i en skala av 1 till 8, där 8 representerar hög resistans.

En fodrad gardin hänger också snyggare. Det beror på att vikarna blir mjuka och ljusare, så gardinen blir mer volym.

Titta på färgen

På mörka gardiner ser blekningen väldigt bra ut.

- Du kan tydligt ha svarta gardiner, men då kommer bleken att visas. Det finns ljusa färger som gäller om man undviker att bleka solen, och många föredrar ljusa och ljusa på sommaren. Men mitt råd är att du väljer vilken färg och vilket mönster du vill, så länge du matar gardinerna ordentligt och skydda dem, säger Jerrhag.

Varje sekund ska man byta över gardinerna så att de inte hänger på samma.

- Rätt gardin kan ändra sidan till vänster. De bleknar så mycket, men det kan tyckas mindre när det blir mjukare och de är lyckligare, tycker hon.

Mönster har inget att säga om ljushet, men det har färgerna.

- Mörka tyger dimmerar mer än ljusa, säger Annette Bolme i INTAG.

blackout Substance

Det finns många olika typer av ämnen som kan blockera solljus, är en kategori dimout tyger.

- De tar ofta 95-97 procent av ljuset, men det beror på färgen. Dessa tyger har ofta en svart tråd vävs in i själva strukturen som gör att tyget blir den mörka grundläggande effekt, säger Bolme.

När du har en dimout kan du fortfarande skilja mellan en vägg och en fönsterskillnad.

- Du kan se en skugga på väggen och att det finns ett fönster bakom gardinerna. Natten är inte riktigt svart, man kommer också att kunna se nyanser i nattens mörker. Men de allra flesta hotell accepterar också dimout, säger hon.

Häng upp korrekt

Att anpassa hur gardinerna hängs har också en roll att säga för effekten. Om du har extra ljus för ljus är det därför viktigt att täcka ljusdroppen.

- Om du har en rullande blind inuti, kommer du att glida och det ljuset kommer att dyka upp. Då kan man antingen välja att ha en dekorativ gardin framför, eller lägga blinden utanför ramen, säger hon.

- En del dimout har begränsat urval i mönster. Skulle du ha en dekorativ gardin, kan du välja att mata med ett dimout-föremål för att göra det mörkt, tillägger hon.

Många textilier som är dimout har flamhämmande egenskaper.

- Det beror på att dimout ofta säljs till hotellmarknaden. Detta beror på att de ska användas i sovrum och måste följa branschspecifika brandregler, säger hon.

Svart som natt

I stället vill du vara helt mörkt i rummet, bör du välja "blackouttextilier", som i början bör vara 100 procent lätt. Blackout textilier har vanligtvis en laminerad baksida. Den kan användas både som hiss och rullgardin, eller som dekorativa gardiner.

- Tygets baksida kan ha en lätt beläggning som gör gardinerna något styva. När du syr, så kommer inte textilen att hålla sig runt nålen för att skapa små hål som kommer att lysa igenom. Men man har detta område utanför fönsterkarmen, och på baksidan av väggen kommer det ändå att täcka fönstret, säger Bolme.

ADVERT

Mest populära