All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Med panel- och träfärger

Den vackra syd-sydliga uppförandet av Oppdal har varit mest känd för landets största hut, utförs av en viss rikmann. Men byn har en lång stuga tradition. För Kristin Brandvold och Per Atle Hansen var det naturligt att se till Oppdal när de ville ha nya fördelar för sig själva och deras tre barn från 10 till 17 år. Familjen bor i Sunndalsøra, en timmes bilresa bort. Stugan var inte helt färdig när familjen köpte den, så det var fortfarande möjligt att designa det enligt sin egen smak. Kabinets layout passar oss bra, säger Hansen, som också har skapat en rymlig gäststuga för vänner och familj på gården. Båda stugorna har en spännande mix av gamla och nya material.

Medveten återanvändning

Företaget som byggt stugan fungerar efter ett särskilt återanvändningskoncept: Kvalitetsmaterial från gamla traditionella hus köps, renoveras och används i nya byggnader på ett medvetet sätt. Ytterpanelen är från en gammal bondgård i Rennebus inre takbord från en gård i Oppdal. Den gamla muren i väggarna är från ett mycket gammalt, mindre hus och annex som nu har blivit en gäststuga, togs ner i sin helhet och flyttas här. Köksskåp och badrumsskåp är designade av en lokal snickeriaffär. Samma med panel och listor. Den breda tjocka väggpanelen kallas Kåsen-panelen efter fabriksytan.

Färgläggning med traditioner

Tidigare trä var alltid målade och dekorerade, ofta för att visa ekonomiskt välstånd, färgen var dyr vid tiden. Det är bara de senaste 30-40 åren som vi har använt veden i det naturliga tillståndet. Vid denna tid har vi införlivat en tradition av tredimensionell stugainredning. För många är hur kabinen ska vara, massivt trä i väggar, golv, tak och inredning. Så också för ägarna här. Det var deras utgångspunkt, men efter samråd med IFI - informationsbyrån för färg och inredning och inrikes rådgivare Ellen Skifjeld Lønnestad var det annorlunda. Ägarna fick ett förslag om att färglägga hela stugan inuti, samt gardiner och möbelförslag. Och efter en mognadstid valde de att måla. Visst var de stora, vackra loggarna i vardagsrummet långt ifrån inuti. De målades i slutet. När stugan var färdig i alla sina färgscheman, var återkopplingen entydig, inte bara från familjen själv, men också från vänner och stugor: Det här var ganska gott!

- Vi är mycket nöjda och inte avundas den dag vi målade stugan. Färgen på väggarna i kombination med den gamla panelen var riktigt bra. Den ljusgrå färg gjorde rummen ljusa och fina, precis som vi ville ha, och även de ekiga timmerväggarna verkade vara underbara. Kombinationerna av de traditionella färgerna blev väldigt vackra, och stugan ser ut som annorlunda och moderna, medan traditionen är väl omhändertagen.

Vardagsrummet> 999> Ovalt gula träväggar verkar varma och varma i en stuga, även om de ständigt ändras med ljuset. De frodiga fönstren, ramarna och ramarna är målade i antikvita, vilket förstärker intrycket av lätt översvämning i vardagsrummet. Soffan har god sittkomfort och har ull. Bräda är målad med åldrande teknik. Lådorna är kontinuerliga och har gott om utrymme för däck, fjärrkontroll, tidningar, glasögon och allt annat som flyter runt. Den stora prestationen är gjord i gott norskt hantverk. Det åldras målade i svart med en ekgul som tar upp väggfärgen. Den stora paletten med plats för två är i samma stil och har samma funktioner som soffan. Mattan har ett vackert rosmönster i varma färger som färgar väggarna och möblerna. Gardinerna hänger upp med stora ringar på kraftfulla svarta metallstänger med smidda spjut. Gardinerna avger mycket ljus och blockerar inte utsikten. Oljen på golvet och skiffer under eldstaden och längs väggarna.

Promenad

Det är rymligt och ljust i den nya korridoren. Det här är rummet familjen var mest nöjd med. De ljusa gråtonerna var särskilt bra mot skiffergolvet och de kontrastfärger som gjorde hallen speciellt bra. Varma färger tillsattes genom tyger; lösa mattor och ett tapeter som är en antik kelim. Den långa väggen till höger är delvis uppbyggd i ljussten. Det finns färgerna på den sten som tas upp i träet. Kombinationen av sten, gammalt trä och nytt träarbete förstärks faktiskt efter att tiden är färgad. I mitten av ytterdörren finns en åldrig, röd torvbänk läsbar. Här kan man bara dumpa ner och bli av med tunga stövlar. Innan var loggarna gula och mörka. De blekade och fick nästan ett gråvitt ljud. Taket och takpannorna var målade i antik vit, nykter kontrast till de ljusgråa väggarna. För att mjuka färgen, skilja detaljerna och ge ett smalare intryck, locken och speglarna laseriserades med en bränd umbra, en lite mörk laserolja. Dörrspeglarna är inramade med en djupröd brun, traditionell färg som går tillbaka till detalj genom hytten. Den fula säkringen byggdes in i en rymlig garderob, speciellt anpassad av en lokal snickare. Trappan är målade röd och trappan är oljad.

Kök

Köksmöbler är specialtillverkade av lokalt snickeriföretag. Gräs och kvalitet över. Men med tallgolv, takpanel och väggar kommer det att bli mycket träarbete. Blå är en gammal köksfärg, och ägarna var angelägna om traditioner, så blått blev ett naturligt val. Även om färgen är stark tänds tonen. Dörrspeglarna laseras med en oljekolv i den brända umbraen för att ge mer djup till färgen. Väggarna var målade ljusgrå och fönstren var antikvita. Taket var vitmålat och spotter monterat. Balkarna har en djupblå färg. Inredningsfärgen tas upp i kvadraterna av de tunghäftande gardinerna som hålls undan med metallbalkar. När du lämnar stugan dras fotgardinerna för hela fönsterväggen. Farm bord med tjock tallrik och åldersgammal stolar hör hemma.

Sovrum

Enkelt våningssäng rum med dubbelsäng ner och på övervåningen. Sovrummet är i den gamla delen och trädet stod överallt. Panelväggar var målade ljusgrå, som i hall och kök. Eftersom rummen är små var det inte tillräckligt med windows så här. I ett rum valdes rött som en färg - en djup ton med lite blå in och en annan stark grön färg. I dessa färger målades bunkarna. De kraftfulla, webbvävda bomullsgardinerna tar upp våningssängen i båda rummen.

Veden bevarades. För att få lite färg här valde ägarna att fortsätta den djupa röda färgen från trappan till fönstren. Takhöjden är låg och sedan rummet användes för avkoppling drog vi fasta madrasser och lade dem direkt på golvet. En stor golvdäck i ett etniskt inspirerat mönster och stora kelimkuddar ger en avslappnad atmosfär.

Bad

Ett bekvämt och välfungerande bad var på önskelistan, men någon stor lyx var inte nödvändig. En duschkabin och inredning med en bra garderobsutrymme fyller behovet. Väggar och golv var kaklade och taket höll ugnspanelen. Blå var också huvudfärgen, en blågrön ton som tagits i dörrfyllningarna.

ADVERT

Mest populära