All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Torka dina egna örter

Det enklaste sättet att torka örter är enkelt att hänga dem på ett varmt och torrt ställe. Denna metod fungerar bäst med robusta kryddor med låg vätskehalt, såsom timjan, rosmarin, mejram, lauvbær, dill och oregano.

Det fungerar inte lika bra med örter som basilika, estragon eller mint. Anledningen till detta är högre vätskeinnehåll, vilket gör dem lättare att ruttna.

  • Läs också: Denna trädgård är att äta upp

Rengör och slips och hänga upp krydda örter

Det första du bör göra är att rengöra smaksättnings örter. Börja skaka dem väl och skölja dem i hoppet. Torka sedan dem på en trasa. Plocka av alla bleka blad.

Ta några stammar av örter och binda dem ihop med hakan. Det är viktigt att inte binda för många på en gång, så får bladen inte tillräckligt med luft.

Häng upp örterna med stammen upp på en torr plats. Rekommenderad temperatur är mellan 18 och 21 grader. Det kan vara frestande och dekorativt att hänga dem över spisen, men här blir temperaturen för hög och luften är inte heller tillräckligt torr.

  • odla grödor i trädgården

Tork örter ut

Om du har en torr plats där, såsom en baldakin eller täckt uteplats, du kan hänga upp dem där med en papperspåse runt. På det sättet skyddar du dem mot skadedjur, damm och smuts.

Papperspåsar skyddar kryddorna mot vind och väder. Foto: Food52.

  • Tara. nej: Kan du ha dessa fina köksrätter?

Lämna örterna i en till tre veckor. Håll ett öga på dem på vägen så att de inte faller ner och attackeras av skadedjur.

Minns att örter med starka stjälkar (t.ex. rosmarin) kräver i allmänhet längre torktider än de med tunnare stjälkar (såsom persilja).

Örterna torkas helt när bladen smuler mellan fingrarna. Krossa bladet på örter som persilja, timjan och andra som är relaterade till dina fingrar. På andra, som rosmarin, bör löven slits av stammen.

Förvara örterna i slutet glas på en sval och torr plats.

  • 11 geniala saker kan du frysa

Andra sätt att torka eller bevara örter på

Herb Torkning: Om du är verkligen angelägen du kan köpa din egen växtbaserade torkar. Det finns enkla varianter där du sätter örterna på en bred och mer avancerad ström. Dessa köps till exempel från Elkjøp.

Torka kryddorna i mikrovågsugnen: Örter kan också snabbt torkas i en mikrovågsugn. Förfarandet är detsamma som för lufttorkning. Kryddor ska rengöras och torkas före införandet i mikrovågsugnen mellan två lager av kökspapper. Ställ in mikrovågsugnen till hög effekt i en minut.Torka dem i 30 sekunder om det inte räcker.

Frysa örterna med olja: Lägg till örter i en glassform. Det borde finnas 2/3 kryddor i varje rum. Häll olivolja eller smält smör över örter. Lägg dem i frysen över natten innan tärningarna placeras i täta påsar eller lådor. Se hela proceduren här.

Läs mer om odling och plantering

Källa: Food52

Få inspiration för ditt hem och din trädgård - Registrera dig för vårt nyhetsbrev

ADVERT

Mest populära