All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Med utsikt över växthus

En mängd olika växter kommer inte att överleva i den norska vintern, men de trivs även i torra, varma rumsluften. Lösningen är att placera dem på en sval plats där de inte fryser.

Några av oss har tillräckligt med utrymme för växtbeståndet i källaren. Andra har samlat så många växter att källarens skydd inte sträcker sig. Då kan ett växthus vara en lämplig plats.

Torr och skyddad

Växthuset behöver inte värmas för att växter ska kunna övervinna det. Även om temperaturen kan vara svår även i ett växthus när vinterkölden sänks är förhållandena bättre för växter i växthuset än ute.

Den frodiga växthuset: Riktigt illustrerad och med goda råd och förslag.

- Växthuset är ett torrt ställe, regn och snö kommer inte in. Torr mark fryser inte lika mycket som våtmark. Det finns också mer skydd i växthuset. Vinden kyler mycket under vintern och här ger växthuset extra skydd. Detta kan förbättras ytterligare genom att lägga isolering runt krukan, packa grenarna och lägga ett annat isoleringslag runt hela anläggningen, skriver Inger Palmstierna.

Hon är uppdaterad med The Lush Greenhouse , en rik bok med bra bilder för inspiration och förklaring. Boken publiceras på Cappelen Damms förlag i samarbete med Det norske hageselskapet.

Läs också:

Romantisk nostalgi med pelargoner

Romantisk nostalgi efterfrågas som aldrig förr, och pelargoner är växt som gör hela skillnaden.

Hotmagazine och isolering

Det är speciellt rötterna som är känsliga för frostbitt och växter i krukor är extra benägna. De har mindre jord för skydd och kan behöva en hjälpande hand att hantera genom vintern.

- Jorden fungerar som en stor termisk tidning. Det kommer aldrig att bli så kallt på jorden som i luften, även om jorden fryser. Rötter i krukor fryser snabbare än rötter i marken, så krukorna ska vikas och isoleras, Palmstiesna råder.

Växter har olika toleranser för kyla, och det finns därför skillnader i hur de olika plantorna helst ska lagras under hela vintern. I boken har Palmsties listat 30 små ärftliga växter och hur individen ska övervintras. Medan till exempel laurbær bör stå ljus och ner till 0 grader, bör fresia vara övervintrat mörkt, men relativt varmt på ungefär femton grader.

- De tuffaste plantorna kan sättas ihop i växthuset och få tillräckligt med skydd med det. Nästa steg är att gräva växtrötterna i marken i växthuset, med eller utan en kruka och täcka marken med löv. Eftersom det är torrt inuti växthuset isolerar ödla bra mot kallt. Liknande skydd ges om vi lägger krukorna tätt i kartonger fyllda med isolerande mineralull, isoporbit, halm, torv eller annat. Eftersom det är torrt i växthuset går det bra, säger Palmstierna.

Vinter utan växthus

Om du inte har kunnat ta alla växter före skörden frost betyder det inte nödvändigtvis att allt hopp är ute.

- Många vedartade växter behöver lite frost och kan lämnas ut några veckor efter den första frosten, så de går i vintervila som de ska, säger Palmstierna.

Läs också:

Hur växter för att övervintra inne

Sommaren är över, och det är angeläget att flytta in växter för att övervintra. Dessa tips leder dig till vinterförvaringen.

Om du har ett lämpligt växthus kan källaren eller garaget vara en möjlig vinterplats. Det är också möjligt att övervintra växter ute, men helst tak där de står torra och isolerade från blåsig is. Sätt krukorna på ispororna i en låda för att förhindra att kyla drar upp rötterna och packa ett isolerande skikt runt växten. Det här kan vara isoleringsmaterial, halm, torra löv, gamla filtar eller andra saker du har till hands. En annan möjlighet är att gräva potten ner någonstans i trädgården eller i komposten.

ADVERT

Mest populära