All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hälsa

Vinter - ms radon

- vid förbränning inomhus skapar lätt tryck i hemmet, och radon sugs in i huset, sa Katrine Ånestad, ingenjör i NRPA. Effekten är särskilt hög när den avfyras i en öppen spis eller vedspis, och under vintertid kan radon inomhus inomhus vara ibland dubbelt så hög som under sommarmånaderna.

Golv- och väggdensiteter ger osynlig, luktfri gasfri passage i vardagsrum, kök eller sovrum. På vintern förbättras problemet genom att dörrar och fönster vanligtvis stängs för att hålla vinden och kyla ut. Ventilen är minst och gasen är stängd inuti. Samtidigt bidrar frost och tele till ljussättningen av radon under huset.

Vinter är högsäsong för radon, och därför rekommenderar norska strålskyddsmyndigheten att befolkningen gör radonmätningar denna säsong. Under perioden från mitten av oktober till mitten av april, finns det både de största effekterna och de mest stabila mätningar, vilket gör det lättare att fatta beslut om behovet av åtgärder mot gasen är närvarande.

Källare är utsatta

Det finns hem med vardagsrum mot marken som vanligtvis utsätts för de största radonkoncentrationerna. Om betongstrukturen inte är ordentligt jordad, eller om radonkoncentrationen är ganska hög, är du särskilt utsatt. En kall källare kan vara en buffert mot radonsugning, men den positiva effekten är omvänd om den används som vardagsrum och är inredd och uppvärmd. Då uppstår problemet med undertryckning, och radon sparar in genom väggar och golv.

- Källaren är ett exponerat utrymme, och sannolikheten för att det kan finnas fetma i rummet under jorden är stor. Om du är i källaren kan du få ett allvarligt problem, säger Aleksandar Birovljev, professionell chef på Radonlab. Han varnar starkt för att använda källaren som vardagsrum utan att först försäkra sig om att den är ordentligt förseglad och att den har tillräcklig ventilation. Du bör också överväga att göra en radonmätning. En allmän regel är att mätningar ska göras om du bor under tredje våningen. Kontakta också kommunen för att ta reda på om det finns förhållanden i marken som gör området du bor i särskilt utsatta.

Anti radon

I huvudsak, lindring av radon uppdelad i tre delar: tätning av golv och väggar mot marken, installation av ventilation, och olika insatser som ger tryckändring inomhus.

Vid byggandet av nya byggnader är det viktigt att byggandet mot marken är tätt. Ofta läggs ett speciellt membran, en så kallad radonbarriär, om husets yta är inbyggd i synnerhet utsatt. Membranet hindrar gasen från att komma in i huset.

Om du har lättklinkerblock Leca i källaren rekommenderar Statens strålevern att säkerställa att dessa är förseglade med gips på båda sidor.Det här är en åtgärd du kan göra bra själv. Du kan också se till att försegla synliga sprickor och slitsar i golv och väggar.

Ska du hålla gasen på avstånd, bör du också regelbundet lufta. Ett öppet fönster i sovrummet på natten kan hjälpa till att hålla radonnivån nere. För att ventilationen ska fungera optimalt, var noga med att rengöra systemet regelbundet.

Men även om ventilation rekommenderas att bli av med radongas och hjälper till att tona ut det spelar ingen roll vilken ventilation du väljer. I stället för att ta bort problemet med radon kan felaktig användning av ventilation göra det större.

- Vissa bostäder med avgasventilation är särskilt sårbara, och många äldre människor tenderar att stänga ventilerna i huset eftersom de tycker att det är kallt. Sedan suges radon in i huset, säger Birovljev. Om du har avluftningsventilation, som vanligtvis finns i fläktar ovanför spisen, är det mycket viktigt att hålla ventilerna i huset öppna. Om det inte finns tillräckligt med tillförsel av friskluft kan radonhöjden öka eftersom undertryck bildas när mer luft dras ut än den levereras. Om det behövs, överväg att placera fler ventiler i vägg- eller luftluckorna under fönstren.

Den bästa typen av luftning du kan få när det gäller radon är balanserad ventilation, men det kan vara ganska dyrt att installera. Som ett alternativ rekommenderar Aleksandar Birovljev i Radonlab att granska miniventilation, en liten fläkt som är lätt att installera på egen hand. Det ger ett bättre inomhusklimat, sänker radonnivån och innehåller ett värmeåtervinningssystem som gör att kall luft kan värmas upp. Hur som helst bör du alltid börja med de enklaste och billigaste åtgärderna först. Hjälper det inte, det måste vara mer allvarligt och dyrt ingripande som bör göras av specialister. Det inkluderar installation av olika typer av radon- och radonbrunnar, och speciella lösningar som ger tryckförändringar i huset.

ADVERT

Mest populära