All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

Windows - Ska du ändra eller renovera fönstren?

Vad är anledningen till att vilja byta Windows ? Vi har bett Per Sjøhult som är ordförande i Svenska glasindustrin förening och Börje Gustavsson på svenska Provnings- och Forskningsinstitut att hjälpa oss att förklara olika koncept av Windows

Är dina fönster energi lösare?

Flytta du möblerna ur väggen? Verkar det som om du "skojar för kråkor"? Det skulle vara smart att kolla om du skulle köpa nya windows eller byta glas i de gamla.

Per Sjøhult på Glass branschorganisationen (GBF) tycker att det är både hälsosamt och ekonomiskt att köpa nya fönster, utan snarare renovera de gamla.

Byte av ett av fönstren för ett energiglas reducerar både energiförluster och förkylningar. Isolationsvärdet ökar med upp till 40 procent. Om du vill ha ännu bättre, sätt ett isolerande glas i innerramen.

Det är självklart också viktigt att fönstren är täta. Se till att du installerar bra tätningsremsor och att den är välisolerad runt fönstren.

Läs också:

För att reparera fönster

Hämta väder förebygga och se till att göra de viktiga reparationer innan vintern kommer! Vi visar dig hur.

Fördelarna med energieffektivitet fönster är:

  • Lägre uppvärmningskostnader
  • Mindre värmeförlust
  • Bättre innekllima
  • Mindre utkast

familj Löfvenberg bor i en bostad från 1918. Fönstren har inte ersatts sedan 70- talet. Foto: Victor Crime.

Är dina fönster i dåligt skick?

Vedens kakel. Satsen löses. Färgflakorna. Det är dags att göra något.

Men vad man ska göra beror på hur dåligt windows är. Dina fönster bör bibehållas regelbundet, så jobbet blir inte för stort och otillåtet.

Läs också:

Hur man tar bort moss på taket

Många känner att det finns mycket moss på taket. Ta bort mossen effektivt och på det mjuka sättet.

- Det är ofta massivt trä i äldre windows vilket är väl värt att ta hand om, säger Per Sjøhult.

Ska du tvätta dina fönster, borde du göra det på våren.

Genom renovering kan du hålla äldre glas med livfulla och vackra ytor. Du kan dock också renovera fönsterramar och lägga isoleringsglas i dem.

Om däremot fönstren ruttna, bör du ersätta dem med nya Windows

Börje Gustavsson tror också att du bör tänka på en renovering av dåliga fönster är värt jobbet.

- Hur många år blir Windows redo? Det är ett stort jobb att renovera fönster som bara kan vara halvvärda.

Läs också:

Lugn och tyst med ljuddämpande fönster

Shock absorberade fönster ger dig lugn inomhus, trots att trafiken torkar förbi utomhus.Här får du veta mer om Windows som håller bullret ute.

Märket med helt nya fönster är också att du kommer ner U-värdet och får lägre energikostnader.

Är dina fönster fula eller i fel stil?

Husets tidigare ägare kan renoveras utan att ta hänsyn till estetiken. Eller tycker du att Windows-stilen är tråkig?

Då är det verkligen dags att byta hela fönstret. Om du har ett gammalt hus finns det nu många moderna fönster gjorda i gammal stil.

Du kan också köpa gamla, renovera dem och kanske lägga i glasögon. Eller sätt in gammalt glas i ett nyrenoverat fönster. De flesta fönster tillverkare har windows i gammal stil som passar äldre hem.

Det finns också några snickeriaffärer som specialiserar sig på att skapa fönster som är helt anpassade till ditt hus.

För renovering av gamla fönster kostar ca. 3000 kronor. Nytt finns i en mängd olika prisklasser. Det är viktigt att kontrollera kvalitet, U-värden etc. Hämta erbjudanden från flera.

U-värde - vad är det?

Fönstret U-värde visar hur bra glas, ram och ram isoleras. U-värdet bör därför vara så lågt som möjligt. Ett äldre kopplat glas med två glas har ca. 2. 8-3. 0 i U-värde. Med en energiklassväg faller U-värdet till 1. 8. Om du lägger till en isoleringsväg blir U-värdet 1. 3-1. 5. Ett bra nytt fönster har ett U-värde på ca. 1. 0. Leta även efter Enova rekommenderas, det är den mest energibesparande.

För dem som vill byta fönster själva

Om du vill helt renovera ett fönster och byta glas behöver du kunskap, tid och tålamod.

Om du inte har tid ska du kontakta en glassmaster. Glasmästaren tar fönstret till sin verkstad och renoverar det där.

För att säkerställa att lagar och bestämmelser följs ska du helst välja en som är ansluten till en branschorganisation eller har en giltig championsbrev och ger garantier om något går fel.

Du kan enkelt montera dig själv om du är lite praktisk.

- Men det är inte det enklaste. Det kan vara bra förbrukat pengar för att få en rörmokare att montera vindrutetorkaren, säger Børje Gustavsson, som samtidigt tycker att man inte ska ta ut fem fönster samtidigt, utan snarare sluta en i taget. Är fönstren markerade med Enova Recommend får du de mest energibesparande fönstren.

- Börja arbeta på morgonen så att du har hela dagen på dig. Det kan ta allt från ett par timmar till en hel dag för att byta fönster.

Var försiktig så att den blir våt. Att lägga kilar runt fönstret är lite otäckt. Tänk på att fönstret kan vara tungt. , kanske du vill vara två på enheten.

Tips för dig själv att byta fönster:

  • Många monteringsfönster monterar ramen med ramen, men Børje Gustavsson tycker att det är lättare att arbeta med ramen.
  • Använd tekniska hjälpmedel som uppblåsbara kuddar för att underlätta arbetet. Finns i välfylld byggnad.
  • - Monteringen måste utföras bättre, särskilt när det gäller fönsterbrädor.Även om du gör det rätt kan det vara svårt att få det helt hårt.
  • Trevindues kan vara lite svårt att bli helt igensatt i rammens hörn.
  • - Därför är anslutningen till fönstret blöder inte garanterad att vara tätt. Det kan vara att det blåser kraftigt, så vattnet strömmar över kanten och glider in i strukturen.
  • Tätningen runt fönsterkanalen är gjord i två steg oavsett väggkonstruktionen. Risken för läckage minskar betydligt, säger Børje Gustavsson. SP: s forskning visar att en sekundär tätning bör hittas under fönstren och gå upp lite på inläggen bredvid fönstret.
ADVERT

Mest populära