All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Fönster tvätt i minusgrader

Meteorologer rapporterar att kalla dagar med lågt hängande solen. Fönstren runt om i landet lyser upp och sanningen kommer fram. Det blir klart att någon måste städa och tvätta fönster. Det finns två saker att göra: Antingen Blunda och exponera jobbet med en varm solig dag, eller skyffla väg till vardagsrummet fönstret och Bedöm med tvål och vatten.

- Nej, tvätta inte fönster med vatten på vintern. Nu finns det spritbaserade produkter som gäller. Använd outspädd spolarvätska, denaturerad alkohol i en sprayflaska eller det blå, säger Trine Bråthen, kategorichef för hem och trädgård produkter till Kemetyl.

Blandad färdigblandad spyttvätska från Kemetyl.

- Använd en sprayflaska och fyll med rödsprit eller det blå. Spraya på fönstret och torka av med en glasduk och nagel. Helt normal oblandade spolarvätska är också perfekt att använda på de kallaste dagarna, säger hon och tillägger att spolarvätska ersätter vattnet i hinken.

Varmvatten tar det värsta

- Spray är perfekt för fönster som inte är helt nedgriset. Jag rekommenderar Plumbo Cleaning Universal Plus. Det är en hel del sprit, säger Inger Løvaas, marknadskoordinator på Krefting & Co.

Hon tror att efterfrågan på alkoholbaserade rengöringsprodukter kan frångås om fönstret är mycket smutsig.

- Då kan du använda mycket varmt vatten. Var snabb och sjunka en liten yta i taget, så att vattnet inte fryser. Torka omedelbart med en mikrofiberduk. Får du fläckar och märken att spray från Plumbo används efteråt för att få fönstret skiner. Men kom ihåg att använda en mikrofiberduk för glas. De skrattar inte, säger hon.

Då är det bara att hitta mod och yllestrumpor, då kan vi spela "Vaskepott" i vinterkylan.

I STORM OCH STILL: Norska hus har många rum. Det betyder också många glasytor. Det kan tyckas oöverstigliga att hålla fortet ren, men med rätt utrustning går generellt bra.

ADVERT

Mest populära