All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

Gillar ditt hus att vara rosa?

- Målaren hus hot pink, har oftast något speciellt på ditt sinne, kommentera arkitekten och konstnären Mette L'orange och visar till både konstnärer och företag som markerar genom en stark rosa fasad.

Inte alltid lycklig; ljust rosa kan vara lite för mycket för många, vi vet bland annat från Bergen, där en hyresvärd överraskade grannar med rosa väggar i ett traditionellt vitt område för en kort tid sedan. Fallet orsakade mycket krångel, och det slutade med färgen nedtonad.

- Målaren hus hot pink, har oftast något speciellt på ditt sinne, kommentera arkitekten och konstnären Mette L'orange och avser både artister och företag som utmärker sig genom en stark rosa fasad.

Inte alltid lycklig; ljust rosa kan vara lite för mycket för många, vi vet bland annat från Bergen, där en hyresvärd överraskade grannar med rosa väggar i ett traditionellt vitt område för en kort tid sedan. Fallet orsakade mycket krångel, och det slutade med färgen nedtonad.

Rosa som i sten

- Titta på rosa som imitation av sten och tegel, mellan de goda rosanerna. När du passerar det naturliga blir det ofta lite svårt, pekar L'orange.

Det finns dock undantag, och hon har upplevt byggnader med en touch av ganska stark rosa.

- Men då är husen vanligtvis små. Kontextet är viktigt, säger hon.

En färg får aldrig anses isolerad, det som kommer att bero beror bland annat på miljö, stil och form, ljusförhållanden och materialet som ska färgas och vilken typ av färg som används.

I molnigt väder och på vintern med snö ska rosafaren arbeta snabbare än omgivningen.

En traditionell färg

Rosa är en traditionell färg.

Rosa introducerades som hemfärg med rococostilen på 1700-talet och har sedan dess använts både på krukor och trähus. De flesta färgerna är ganska gula. Trots det faktum att det var relativt enkelt att producera färgerna, användes rosa i relativt liten utsträckning.

På 1900-talet har färgerna på trähus pendlat mellan brunt / rött / grönt på ena sidan och vit / grå och beige på den andra. På 1980-talet uppträdde många rosa hus. Industrin kom med nya typer av pigment som var mer motståndskraftiga mot ljus och bredden av rosanyans ökade.

I boken "The Colors of the house", kommenterar författaren arkitekten Karin Fridell Anter färger vänt från brun rosa och gråaktig rosa till ljusare och mer lysande färger som gulaktig aprikos och blåaktig cerise. Men bortsett från modetrycket på 80-talet är rosa inte en vanlig hushållsfärg, säger hon.

Kommer färgen att passa ditt hus?

En lite mörkare rosa kan också fungera bra.

Fridell Anter har färger som specialitet och har publicerat boken tillsammans med arkitekt kollega Åke Svedmyr, som en guide för människor att hitta färgen på huset.Här är tipsen för att hitta färg som passar huset, omgivningen och människornas egen smak.

De påpekar att rosa kommer att sticka ut från omgivningen. Varför vill du måla huset rosa? Passar det mot husets stil, och klär sig och framhävs med den färgen, frågar de.

Natural Roses

Fridell Anter har undersökt mycket färg och definierat de naturliga färgerna i NCS-koderna. Rosa sten i naturen har aldrig kulörthet över 20. Black eller varierar men är aldrig under 15. nyans har alltid berör både gulhet och rodnad. Rosa tegelstenar har färgtoner mellan Y40R och Y60R. Hue är cirka 20 och svärta mellan 20 och 30.

De färgförändringar på huset

Även en ganska kulørsvak färg upplevs rosa när det handlar om husväggen.

Förutom att vara medveten om skillnaden mellan det naturliga och onaturliga rosa färg, är det också viktigt att veta att färgen idén låter helt annorlunda på huset än på den lilla provruta. Färgen blir starkare och ljusare än på provet och färgen går lätt mot småprogram Fridell Anters forskning.

Hur vi upplever husets färg påverkas av vädret, säsongen och ljusets färg. Även om Fridell Anters forskning är gjord i Sverige, anser Mette L'orange att förhållandena är relativt lika norska, så färgerna kommer att uppträda på samma sätt här.

Testfärg

Innan du köper färg för hela huset rekommenderas att du först testar husets färg först. Måla ett prov på hörnet av huset, så kan du lätt se hur det ser ut som omgivningen. Du kanske också vill kolla med färgförsäljaren där den ljusbeständiga färgen är, eftersom den varierar.

Tänk på detta innan du väljer rosa

  • Rosa kommer nästan alltid se annorlunda på huset än på den lilla swatch
  • Undvik alltför ljusa färger
  • Färgen ser förvaltar och starkare på väggen än det är på swatch. För rosa kan förändringen vara stor, från mild till ljus och intensiv.
  • i molnigt väder förvärras den rosa färgen
  • För att förhindra att huset är för ljust rosa välja en färg som ser lite gråaktigt ut, kommer det att upplevas ljusare rosa när det gäller på väggen
  • gulaktiga rosor på färgkartan blir blåaktigt rosa i huset
  • kan Soft beige rosa vara gråaktig rosa med piercing blå vägg
  • Vill rosa hus utan blåaktig, välja en färg som är tydligt på den gula sidan av färghjulet.
  • Gult och rosa trivs dåligt. Om din granne har ett gult hus borde du tänka två gånger. Om du fortfarande vill ha rosa, välj en nyans som är mörkare än den gula.

ADVERT

Mest populära