All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Blir detta din nya stuga?

Stugan vid havet är drömmen för många, men stela markpriser och dyra stugor gör det för ofta för många att drömma. Men om stugan vid havet är oåtkomlig, vad händer om du kan ha en stuga på sjön?

I flera större städer runt om i världen har under de senaste åren vuxit fram flytande hem, med speciellt konstruerade portar, och även mycket egna kvarter för dessa bostäder på vatten. Och nu verkar det som att resan har kommit till Norge - åtminstone om vi tror på Per André Wiberg, entreprenör och man bakom konceptet Floating Housing.

- Alla förutsättningar är lämpliga för att bo på havet i Norge, förklarar Wiberg till Bonytt. nr.

- Efterfrågan ökar någonsin fler platser i världen. Till exempel finns i England mer än 300 000 personer i en båt, och i Amsterdam bor mellan 2400 och 3000 familjer i en båt på kanalerna.

Wiberg förklarar att han fick tanken på flytande hem för sju år sedan.

- På senare år har jag rest mycket runt i Europa, besökte husbåtstillverkare och båtbåtar. 2009 visade vi provbåten på båtmässan i Bergen.

Båtuthyrning

Även nu är de första modellerna av Floating Homes redo.

- Det här är den modell som vi kallat Design Bergen för närvarande under uppbyggnad, förklarar Wiberg.

IDENTELLT PLATS: Med denna "stuga" kan du inte komma närmare strandlinjen. Foto: Foto: Liquid Property / Viking Composite

Enligt företagets hemsida är den innovativa båtboligene ganska avancerad design jämfört med vad man normalt skulle associera med husbåtar.

- Här är nyckelord design, solid byggkvalitet och utmärkt bokkvalitet, förklarar Wiberg om båten, som produceras av Viking Composite i västkusten.

- Utgångspunkten var att flytande bostäder måste ha bra design, pris och funktionalitet samt miljövänliga, moderna och framtidsinriktade lösningar. Det har varit fyra fokusområden längs vägen: miljöaspekten, priset och kvaliteten, minimerar underhåll och flexibla lösningar.

Bostadsegenskaper

Wiberg förklarar att det är viktigt att "båten" håller minst samma kvalitet som en ny byggnad på land.

- Annars har det varit lite sport att göra hemmet självförsörjande. Detta kan göras genom att kombinera sol, vind, våg och tidvattenkraft. Det kommer att vara ett bostadshus med låg energi, men det är önskvärt med ett hus där överskottsenergin lagras och används för framdrivning med elmotorer.

Hemmen, som faktiskt är båtar, lanserades under "The Sea for All" vid årets båtmässa i Lillestrøm. Här presenterade Wiberg och hans team ritningar och miniatyrmodeller av båthus till intresserade åskådare. Svaret kunde inte vänta på det.

- Många hade frågor, och den stora majoriteten var intresserad och positiv till konceptet, förklarar Wiberg.

- Vi kommer inledningsvis att koncentrera oss på bostadsstorlekar på 30 till 100 kvadratmeter.Sedan från 60 till 250 kvadratmeter.

BÅT: Här i Norge är förutsättningarna bra för att bo i båthåren Per Wiberg bakom begreppet Floating Housing. Foto: PHOTO: Flytande hus / flytande hus. nej /

Wiberg förklarar att alla preliminära uppskattningar anger ett kvadratmeterpris från 25 000 till 35 000 kr.

Cabin Porn har blivit en Internet-hit

- Det beror på banan lite i förhållande till om det kommer att ha egenskapen nyckelfärdiga eller inte, och där man bosätter sig i förhållande till självförsörjning och utrustningsnivå. Husbåtarna kan vara självförsörjande med el och vatten. Regelbunden båtförsäkring kan också vara nödvändig för att rita, Wiberg har tidigare sagt till NA24.

Kräver hamn

I jämförelse med de flesta andra condos Du behöver inte tänka på tomt när det gäller flytande bostäder. Det är en bra sak om ett båtverk.

- Den norska kusten är perfekt för denna typ av bostad vid vattnet, förklarar Wiberg.

- Båtarna är byggda med katamaran skrov, och kommer att glida in i båten och friluftsliv till sjöss "Husen" kommer således naturligtvis registrerade båtar, och kommer därför att registreras i registret över fartyg och godkänd som en båt.. Detta gör att det kan säkras säkert i båten, vilket är praktiskt eftersom vanliga banker inte tillhandahåller vanliga hypotekslån för dessa typer av bostäder.

Priset på kajplatser varierar mycket och beror på storleken och placeringen av andra tomter.

Om du ska ha en båt i staden kan du förvänta sig att betala någonstans från 200 000 till 600 000 om du köper eller från ca. 12 000 kronor om året om du ska hyra.

BOATPLASS: Du behöver bara en båt för att sätta den här stugan på plats. Foto: Foto: Liquid Property / Viking Composite

- De minsta båtarna behöver enkel förtöjning och större dubbelkoj, i den mån det finns något som kallas enkel och dubbelkoj, förklarar Wiberg.

Inredningsbutikerna som du inte vill sakna

- Många har egen strandlinje. Båtar kan förtöjas upp mitt i fjorden, men här är föremål för särskilda regler för hur länge och att man inte ska vara ett hinder för sjöfarten, sade Wiberg,

En flytande levande kommer naturligtvis att undgå statliga och lokala skatter som vanliga bostäder på land.

Inredning och planritning

Wiberg förklarar att den största razzeln för människor förmodligen kommer först när de ser inuti Floating Residential Boats.

- Det unika med begreppet är på alla sätt att du får både hus, stuga och båt under samma tak. Vyn kommer att bero på hur exakt du placerar din båt och kommer också att ha tillgång till 360 graders kustlinje.

Inredningen i boendet hålls tätt och modernt.

- Här kan du också se att det är mycket annorlunda än den vanliga stugan, förklarar Wiberg.

Fokus när det gäller planlösningen är att den ska vara flexibel.

UNIQUE: Bostäder har rönt mycket uppmärksamhet i media efter att de visades på båtmässan i Bergen 2009. Foto: FOTO: Vätska Property / Guy Design Group

STRAND PLOT: När du har grälat med grannen, avlägsna endast med dig stugan och går ut på gården.Foto: Foto: Liquid Property / Guy Design Group

- Flyttbara väggar och skjutdörrar eller vikdörrar utnyttjar utrymmet maximalt, så gör möbler som har flera funktioner i en och samma möbel.

Gör din stuga här, du sitter på en guldgruva

Andra konstruktions knep som används är krökta väggar som skapar en illusion av mer utrymme än det egentligen är.

- När det gäller VVS kal alla material i hela konstruktionen uppfyller VVS standard, förklarar Wiberg.

- kan göras målning, tapetsering och tiling direkt till materialet och sålunda VVS problem elimineras. Även i andens anda måste ytor i hemmet vara nästan underhållsfria.

Miljö stuga liv

En av fördelarna med flytande hem är att de inte orsakar permanenta ingrepp sådana traditionella hem gör.

- Det är en viktig punkt att ta hänsyn till, säger Wiberg.

- Att säga att staten kan kommunerna och framtida generationer med lätthet leda naturen tillbaka till ursprungligt skick.

Genom att lägga kabinen och inte vattnet undvikes sålunda både erhålla tom och engagemang i sårbara naturen hos vatten. Höljet kan också göras självförsörjande genom att installera solfångare, solceller, vindturbiner, ett värmeelement eller jordvärme.

- Dessutom bostad helt avtagbar, vilket innebär att du kan ta den med dig om du vill. Vid ett hus, stuga och båt under samma tak och dess närhet till havet som kan användas för kajakpaddling, dykning, segling, fiske och så vidare, berättar Wiberg.

- En annan miljöfaktor är förstås att genom att samla alla dessa möjligheter undviker behov av att köra långa sträckor för att söka denna.

Vaggor dig att sova

Interiör: Stugorna är modernt inredda, och bör ha en tröst vilket innebär att du kan stanna kvar över tiden. Foto: Foto: Liquid Property / Guy Design Group

Wiberg tror även finns några nackdelar med att bo i en stuga på vattnet.

stuga som får folk att klicka

- Vissa vill den kan reagera på rörelser, men för de flesta människor skulle jag antar att det känns bekvämt.

Men när fastigheten är placerad i skyddade vatten, eftersom en av entreprenören uppenbarligen borde vara, är naturligtvis rörelserna mindre.

- Höljet är monterat på bara tre dagar när de först anländer, även på detta sätt skiljer partiet från vad vi normalt förknippar med hytt och stuga liv, förklarar Wiberg.

- Och när det gäller hållbarhet, skulle jag säga att dessa hem är nästan evig, och kräver alls minimalt underhåll.

Kul med ett, dåligt med hundra

- Jag tror från början att både idén och konceptet är både spännande och roligt, men är skeptisk till att strandzoner i landet att fyllas upp av den här typen av fritidshus, säger arkitekt och senior rådgivare på SINTEF Byggforskning, Anders Kirkhus, till Bonytt. nr.

- En av de mest speciella sakerna vi har är tribunalen. Alla har rätt att använda strandzonen.Vi har ett byggförbud mot hundra meter bältet längs havet, havet och vattenvägarna. Vi har friluftslag som säger att du kan räkna var du vill ha på fältet, men bara två nätter på varje ställe. Detta är inte fallet i andra länder, förklarar Kirkhus.

- Vad är en bra idé längs kanalerna i Nederländerna är därför inte nödvändigtvis en bra idé i Norge.

Kirkhus förklarar att det i detta fall skiljer sig mellan båt och bostäder som blir viktiga.

- En båt kan segla med nästan var som helst, men du kan inte bo någonstans. Det har varit fall före där människor självklart har använt båten som hem, och inte alla har klarat sig bra.

Kirkhus förklarar att till exempel i kommunen Tjøme måste det ingå i polisrapporter att långsiktig förtöjning av en båt utan motor är förbjuden.

- Människor köpte båtkryssningar utan kryssare, det vill säga utan motor, sov båten till en skyddad vik på våren och låg förtöjda där hela sommaren och hade därmed en stuga på vattnet. I Bærum har du haft en husbåt i flera år. Att bo på vattnet privatiserar något som hör till samhället.

Kirkhus förklarar att det som båt är säkert inget problem när det gäller regler, men som bostad är det mycket krav på byggregler.

- Om båten ska vara hemma eller fritidshus måste det klargöras vilka tekniska krav som gäller.

Läs också:

Nya stugor som naturen tar allvarligt

Du kan hitta massor av inspirerande bilder av vackra interiörer

Här är de tio dyraste postnummer i stugan Norge

Denna solskyddsmedel är bäst i test

OUTDOOR: Ta kabinen när du tar resan över fjorden. Foto: PHOTO: Flytande hus / Viking Composite

ADVERT

Mest populära