All egendom: trädgård, kök, inredning >> Innan Du Börjar

Kommer att tvinga kvalificerade arbeten

norrmän renovera 70 miljarder per år. Vi målar, tapeter och lägger till nya golv. Inget annat land använder mer om underhåll och förnyelse av hem och hem än oss norrmän. Industrin är stor och den blir större. Därför krävs rekrytering.

Kristian Owren, VD. i IFI, har samlat spelare i ytindustrin för IFI Annual Conference 2016, bland annat att prata om rekrytering till hantverksämnen.

- I år fanns 41 sökande för VG2-ytteknik i Norge. Året innan var det 87. Med andra ord halveras de sökande numren. Vi kan inte leva med det här. Vi måste vidta åtgärder för att höja ungdomsintresset. Därför har vi samlat branschen på IFI: s årliga konferens i Soria Moria i Oslo. Här gör vi en plan, säger Owren, som har bjudit in experter inom detaljhandeln, dela ekonomi, statistik och utbildning för att dela sina tankar om framtida möjligheter.

skriker efter nya lärlingar

Øyvind Olsen från MLF säger att branschen skriker efter lärlingar. - Arbetena väntar och väntar, säger han.

Øyvind Olsen från Nationalförbundet för målnings- och byggnadsdeputerade (MLF) säger att de arbetar för att locka ungdomar.

- Industribråk för nya lärlingar. Arbetena väntar och väntar. Vi kommer att arbeta för mer för att se de stora möjligheterna i branschen. Jag tycker att ungdomar tittar på varandra. När man i kamerans promenader väljer hantverk blir det lättare för de andra att följa. Detta är en stor och viktig fråga för oss och vi är glada att IFI nu koncentrerar trupper och snabbar upp debatten om rekryteringen till branschen, säger han.

Världens bästa jobb

- Smart väljer hantverk, säger Malermester Bo Lunde.

Malermester Bo Lunde hos Jens Petter Lunde AS finns också på plats vid IFIs årliga konferens. Han är ingen tvekan:

- Jag har världens bästa jobb. Det är varierat och kreativt. Vad jag gör, se alla. En stor hantverkare kommer aldrig att vara arbetslös, säger den erfarna målaren.

Han tror att fler kommer att välja hantverkshantverk om ämnena presenteras på ett bättre sätt.

- Vi måste tala högt och positivt med ungdomar och föräldrar. Det är viktigt att ungdomar presenteras för alla möjligheter de har. De smarta väljer vapenvetenskap, tänker han.

Att ta ansvar

Asle Hermansen i Veidekke tror de större aktörerna i branschen måste ta ett ansvar för att rekrytera fler ungdomar.

Asle Hermansen jobbar med utbildning och rekrytering på Veidekke. Han fångade stolen med sin tabloid och sade att landets ungdom borde välja yrkesämnen.

- Innan ansökningsfristen för gymnasieskolan i år körde vi en stor kampanj på TV och i sociala medier. Inte främst för att Veidekke har få sökande till lärlingsutbildning, men eftersom industrin i allmänhet behöver hjälp för rekrytering.Resultatet av kampanjen var att antalet sökande ökade speciellt i Oslo, där det tidigare var lågt. Vi som ett stort företag har resurser att ta sådant företagsansvar, säger han.

ADVERT

Mest populära