All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

öKar fastighetsskatten värdet i

Trots fallande huspriser under det senaste halvåret, vill att Kristin Halvorsen öka taxeringsvärdena för bostäder med 10 procent nästa år kompensera för brist på uppgradering under perioden med hög tillväxt, skrivhus och bostäder.

En undersökning som publiceras av tidningen visar dock att bostäder utanför de starkaste pressområdena redan har för höga aktier.

66 procent ökning

Under de senaste åren har bostadsvärdet reviderats årligen, förra året i statsbudgeten med 10 procent. Under 2006 ökade statlig skatt värdet med 25 procent, och med ytterligare 10 procent under 2007 och 2008, och 10 procent för nästa år kommer det att vara 66 procent totalt sett, med ränta på ränta effekt.

Läs också: Är ditt hem 66 procent värt mer?

Endast en av tio vet att de kan klaga

Nästan ingen vet att de kan klaga på ekvationsvärdet.

Den maximala gränsen fastställs till 30 procent av marknadspriset, men i de flesta fall är det långt under.

- När bara 13 procent av folket är bekanta med 30-procentsregeln tycker jag att jämställdhetsmyndigheten har försummat! säger Jan Tore Sanner (H) till hus och bostäder.

Det var vid den tidpunkten att Rätten, som tog 30 procent avsiktsförklaringen.

Källa: Hushållens och bostads

I budgeten hänvisar regeringen till att bostadspriserna har stigit med 167 procent sedan 1996. Men detta sänka priserna, och priserna har inte varit så överväldigande i landet. Enligt Bostäder och Bostäder har priserna till exempel bara ökat med 107 procent i norra Norge utanför Tromsø under samma period.

Prut på ekvivalent värde

Om du inte undrat över värdet av fastigheten innan är det här en bra tid. Värdet av fastigheten är inte skuren i sten, så ta bara alla rättsliga medel i bruk och fynd för allt det är värt.

Det är det lokala skattekontoret som sätter ekvationen värden, och det finns stora variationer både skatt till Skatteverket - och som taxor ligger i olika perioder. Peter Batta i Huseiernes National Association har tidigare sagt till DinSide som taxeringsvärden som fastställdes på 80-talet är i allmänhet mycket lägre än de som under de senaste åren, och att olika allmänna höjningen under de senaste åren inte har utjämnas denna skillnad.

Det bästa med att klaga på ekvationsvärdet är att det inte kan bli värre. Du har inga saker att förlora.

Innan du klagar borde du få en överblick över nivån i hela din kommun och hitta speciella exempel från jämförbara hem. Om du kan bevisa att minst två jämförbara hem har lägre eget kapitalvärde, är Equity Office skyldig att sätta ner dig till samma nivå.

Det bästa sättet att räkna ut detta är att fråga. Om grannarna är skeptiska till att du kan trösta dem med detta: Även om det visar sig att deras pris är onaturligt låg, kan det inte vara högre som följd.Så du har allt att vinna, de har inget att förlora.

Läs mer: Hur man pruta ner fastighetsskatt värde

Geografiska skillnader

Inte alla har skatt

Fastighetsskatten värdet anses förmögenhet. Om du har tillräckligt stora avdrag, kanske du inte märker den nya ökningen, men för andra kommer den föreslagna nya 10 procenten att räcka för att du ska betala förmögenhetsskatt.

I Statistisk sentralbyrå (SSB) webbplats hittar du också en översikt över den genomsnittliga andelen skattevärde i förhållande till försäljningspriset i några regioner, delas in i: Oslo och Bærum, resten av Akershus, Stavanger, Bergen och Trondheim, samt resten av land.

För att höra vad som är genomsnittet i din skattekommun, kontakta ditt skattekontor.

Kolla på SSB: s webbplats

ADVERT

Mest populära