All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

För att ändra de norska el vanor

- Periodisk hög belastning i elnätet kan jämföras med rusning på vägarna. Allt blir värre om vi inte riktar trafik bättre, säger Bernt Bremdal, Special Advisor på NCE Smart Energy Markets.

Företaget deltar i ett projekt som kartlägger energiförbrukningen i Hvaler kommun i Østfold.

- Om alla valar slå på en spis med induktionshäll att laga middag lördag kväll, eller om alla stugägare laddare elbil tidigt söndag innan han återvände hem, det kommer att skapa problem. Det framtida prissystemet bör därför stimulera konsumtionshanteringen så långt som möjligt från topparna.

Hvalkommunen var först ut med full täckning av smarta flödesmätare, så kallade AMS-mätare. De kan logga in energiförbrukningen från timme till timme. Sådana mätare har arbetat på Hvaler sedan hösten 2011.

- Kunskap om årstider är inte tillräckligt. Vi behöver veta mer om människors nuvarande vanor genom en dag eller en vecka, vad som händer på speciella semester och helgdagar och under en helghelg, säger Bremdal.

Själv-elektriker

På Hvaleröarna finns över 4000 stugor. De förbrukar ibland mycket kraft för uppvärmning ensam och kan bidra till hög nettovikt.

En del av stugorna ingår i ett försök i samarbete med Defa, som bland annat tillhandahåller teknik för fjärrkontroll av el i hytter.

- Många stugaägare har redan använt våra "Call Cabin Hot" -system och fjärrkontroll dem från mobilen eller datorn. Under försöksperioden har det lokala energinätet en liknande funktion, nästan som en ny familjemedlem eller en hyttvakt, säger Knut E. Sundt, chef för Defa Services.

En styrenhet är monterad i hytterna. Det kan fjärrkontrollera värmekällorna så att resterande värme används och den termostatstyrda uppvärmningen försenas om det finns hög belastning i gallret.

- Vi kommer bara se mer och mer av den här typen av smarta energibesparingar. Det är nödvändigt för samhället att säkerställa tillräcklig el under perioder med hög stress, och skall anslutas till priset system som gör besparingar lönsamt för hus och stugägare, säger Sundt.

nationell betydelse

En grupp elkunder på Orcas har också installerad utrustning som både kan övervaka konsumtionen och kan koppla bort elektriska apparater för att minska belastningen på nätet perioder.

- Det här är väldigt intressanta mätningar som verkligen visar oss hur mycket som kan uppnås med smart strömhantering, säger Vidar Kristoffersen i Fredrikstad Energinett.

Han är chef för de pågående energiprojekten hos Hvaler och anser att resultaten kommer att vara av national betydelse som input för planeringen av framtida smarta energilösningar.

- Systemet med tidsförskjuten strömförbrukning är kopplad till ett separat prissystem som gör det lönsamt att flytta energiintensiva uppgifter till tider när belastningen är lägre.

Rättegången varar fram till slutet av maj.

- Då summerar vi och utvärderar, säger Kristoffersen.

Läs också:

De hetaste 10 hetaste färgerna

Jotuns nya färger är spännande, mjuka, varma och trendiga. Kolla in 10 av våra favoriter här!

ADVERT

Mest populära