All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

Bredare band får bättre kvalitet

->

Tekniken hjälper till att ladda ner och internetkommunikation går snabbare och snabbare. Foto: Trond Folckersahm

HDTV tar alltmer över marknaden.

Det är kabelföretag som leder i kampen för att överföra ljud och bilder på bästa och snabbaste sätt. De är i färd med att förvärva en ständigt ökande kundbas. Förutom att överföra de traditionella TV-kanalerna kan både Internet och IP-telefoni laddas ned via TV-kabeln. Detta sker genom överföringsledningar med en mycket större kapacitet än vad vi vet från telekommunikationsbolagen. Sant bredband har större kapacitet än ADSL, vilket är en teknik som använder en vanlig telefonlinje och möjliggör snabb överföring av data över det.

Det är HDTV som gäller för - HDTV är på väg att komma in i våra hem och vi kan få högre sändningar av högre kvalitet än tidigare. Utvecklingen av fiberoptik och andra former av bredbandsöverföring ger nya möjligheter till överföringar, säger informationskonsult Jostein Nyhammar i Elektronikkbransjen AS.

Eftersom denna TV-teknik kommer att dominera inom överskådlig framtid har flera tv-företag redan börjat sända HDTV-sändningar. Både Canal Digital och Viasat finns på planen. Flera kommer att följa i kölvattnet.

- Riks TV kommer också att följa upp. När de analoga kanalerna släcks ökar överföringsledningarna kapaciteten. Vid slutet av året kommer vi att se en mycket större andel HDTV-sändningar, säger Nyhammar.

Tvåvägskommunikation

- Kabelnätverket är den optimala lösningen. Särskilt för att HDTV-sändningar är i full gång. Nätverket kan beskrivas som en motorväg med många filer i båda riktningarna, säger Knut Børmer, chef för norska kabel-tv-federationen, (NKTF).

Bredbandskapacitet varierar från leverantör till leverantör. Idag kan Get erbjuda det snabbaste bredbandet med en hastighet av 26 megabyte per sekund. Ändå är det för barnens mat att räkna med systemen på vägen.

- Det finns en ny teknik på vägen. Den har fått namnet EuroDocsis 3. 0. Det ger möjlighet att överföra hundratals megabyte per sekund. Inte bara ett sätt, men båda sätten. Det ger också nya möjligheter till dubbelriktad kommunikation, säger Knut Børmer.

De första lådorna som stöder systemet är idag certifierade. Redan 2008 förväntas operatörer inom kabelindustrin kunna leverera signaler med det nya systemet.

- EuroDocsis har ingen gräns för dagens TV-teknik. Samtidigt vill jag betona att vi i samband med att vi fortsätter att leverera analoga signaler.Båda eftersom det fortfarande finns många som har gamla TV-apparater, och även för dem som har fler apparater runt huset, informerar Børmer.

ADVERT

Mest populära