All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Bredare banktjänster hindrar bostäder avföring

- Uppgången i bostadspriserna och skuld kan till viss del förklaras som en strukturell anpassning till en modern kreditmarknaden med många leverantörer och hård konkurrens, säger regissören Bjørn Skogstad Aamo i Kredittilsynet.

- Vi har underskattat omfattningen av dessa förändringar, tillägger han.

Aamo visar att det har förekommit flera aktörer på finansmarknaden, både norska och utländska, och att utbudet av låntagarna har förbättrat räntemarginalerna är lägre än tidigare. Dessutom har relativt nya funktioner som ramlån, avdragsrätt och lång återbetalningstid.

avbetalning lån

FSA förväntar sig en avmattning i bostadspriserna under de närmaste åren, men avvisar möjligheten av en överhängande bostäder krasch. Chefekonom Steinar Juel i Nordea håller med om.

- På grundval av gemensamma nyckeltal måste vi kunna säga att bostadsmarknaden är fullt prissatt. Men då måste man effekten av att se till att låntagarna i större utsträckning än tidigare kan driva Avbetalning deras och det betyder att du har möjlighet att betala 20 procent mer för ditt hem än du kunde tidigare, säger Juel sagt.

- I Norge har lånfria lån ökat kraftigt i popularitet. Det är en viktig orsak till att huspriserna har accelererat de senaste åren, säger han.

Enligt Juel borde hemköpare beräkna med högre räntor och knyta lite av lånet.

- Dessutom tycker jag att det är vettigt med avdragsgilla perioder i början. Således kan unga hemköpare fördela skuldbördan till år där intäkterna är större än för tillfället, säger han.

- Ingen bostadsbubbla

Utvecklingen på den norska bostadsmarknaden har många likheter med situationen i Sverige, Danmark och Finland. Bostadspriserna har i alla dessa länder ökat kraftigt sedan 2000, och ökningen har varit starkare för lägenheter än för hus.

- Återhämtningen på bostadsmarknaden verkar i alla fyra länderna att vara starkt baserat på låga räntor, en mycket stark tillväxt i hushållens disponibla inkomster, nya inteckning produkter och minskning av bostäder skatt, säger Juel.

Han tror att utvecklingen i framtiden kommer att vara ganska lik i de fyra länderna och han förnekar att vi står inför en nordisk bostadsbubbla.

- Det kan vara en liten fara att priserna i Danmark är lite överdrivna, men situationen är inte dramatisk. Varken i Sverige eller Norge står vi inför en bostadsbubbla, och åtminstone inte i Finland, säger Juel.

Nuvarande från DinSide:
  1. Skulden ökar för mycket
  2. Passerar du räntetestet?

ADVERT

Mest populära