All egendom: trädgård, kök, inredning >> Frågor Och Svar

Varför är lederna sprickor?

Patrik Björklund i Höganäs bekräftar att problemet kan vara för lite lim i plattorna som gör plattorna lossnar och därmed uppstår sprickor i fogarna.

- För att kontrollera om så är fallet, tryck på kakel med ett hårt föremål. Om plattorna är lösa kommer det att bli ett ihåligt ljud. Bank över golvet för att se vad som löses och vad som inte är det, säger Björklund.

teknisk chef för kakel och gips i Casco, Jon Lotsberg, förklarar att anledningen till plattorna är lösa kan vara att plattorna har gått för tidigt, eller klister skinnen botas innan du lägger kakel, som alltså inte har fått något stick.

Rörelse

Om detta inte är orsaken till sprickorna är det en annan förklaring. Sprickor i lederna kan bero på att det är rörelse i golvet, som kommer från substratet till plattorna. Detta kommer att orsaka att plattorna flyttas och sprickor i lederna uppstår. Ett vanligt fall i källare är betongbetong som inte har torkat. Sedan krympes betongen efter att plattorna har lagts och sprickbildning sker.

Kakelplattor bryts enkelt

Plattor är lätta att spricka om de lossnar, men det beror också på storlek och typ. Men om plattorna limmas tätt nog på botten, det är mindre chans att de spricker, eftersom de redan är löst. Ett problem kan vara att plattorna är lösa där det finns fotgängartrafik, men är fast fastsatt där du inte går så mycket.

Wood Lägga igen

I det här fallet bör du ta upp kakel, sedan lägga golvet igen. Om det behövs börjar du att flyta, innan du klistrar, plattar och sätter ihop.

För att undvika problem med sprickor i lederna är det viktigt att betongen torkar i minst tre månader. Det är också viktigt att det finns tillräckligt med lim och att det här limet inte klistrar herden. Använd ett finger för att veta om limet har härdat eller inte. Efter en till två dagar kan du fuge.

ADVERT

Mest populära