All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Varför är vissa äpplen ljusare brun än andra?

Du kanske vet att äpplet blir snabbare brunt i kanten om du delar det med en metallkniv än om du använder en keramisk kniv?

Men oavsett vilken kniv du använder - eller om du föredrar äpplen: Har du märkt att några äpplen blir bruna snabbare än andra?

Den bästa tips mot bananflugor

Test: Norwegian vs Italienska

Vi tycks ha märkt det, men ville testa om det faktiskt röster: Är norska äpplen snabbare brun än import äpplen?

Vi har jämfört bryn av en norsk äpple kategori Discovery och en importerad Golden Delicious äpple från Val Venosta i Italien

Vi har delat äpplena i äppelklyftor och sedan tillåts äppelklyftor ligger ett par timmar på köksbänken, medan vi har observerat skillnader vid gräsning av de skurna ytorna.

som bilderna nedan visar, det finns en skillnad i Browning efter bara 30 minuter - och efter fyra timmar är det riktigt stora skillnader (att inte tala om efter sju timmar).

Äpplen efter 30 minuter:

30 MINUTER: Norskt äppel kvar, italiensk Golden Delicious till höger. Foto: Kristin Sørdal mer

Äpplena efter fyra timmar

4 timmar: norska äpple kvar, Golden Delicious från Italien till höger. Foto: Kristin Sørdal Visa mer

Varför är äpplen bruna?

Kjersti Aaby, forskare vid matforskningsinstitutet Nofima, förklarar för Dinside varför äpplen blir bruna. Det är en kemisk process när äpplenzymer kommer i kontakt med andra ämnen.

- Äpplen och andra frukter blir bruna när de skärs eller senaps, eftersom ingredienser i äpplet oxideras. Denna oxidation inträffar när cellerna i frukten förstörs; till exempel när det är skuret eller om det blir en chockskada. När celler förstörs kommer enzymer som katalyserar oxidation att komma i kontakt med ingredienser som omvandlas till andra ämnen - som är bruna, berättar Aaby för Dinside.

Visa mer

Hur man förhindrar att äpplen blir brun?

För att undvika eller minska utvecklingen av bruna kanter på äppelbåtarna finns det två saker som kan hjälpa till.

Enligt Aaby kan du förhindra oxidation genom att sänka syreåtkomsten. till exempel genom att placera äpplebitar i vatten eller packa båtarna mycket nära.

- Du kan också lägga citronsyra till ytan. Syra gör enzymerna inte så aktiva, säger Aaby.

LÄCKER SJUKT SI: Vissa äpplesorter blir ljusare än andra. Några av de bästa för att undvika browning är Granny Smith och Braeburn. Aaby i Nofima vet inte att forskning har gjorts på brunning av typiska norska äppelvarianter. Foto: Kristin Sørdal mer

Apple Cultivar har också mycket att säga

I vår informella test som vi tittat på den bruna av en norsk äpple av "Discovery" (åtminstone enligt lagra information) och en italiensk importerad äpple från Val Venosta, av typen "Golden Delicious".

Enligt Aaby är det inte nödvändigtvis ursprungslandet som är viktigt - utan snarare äpplevarianter.

- Olika äppelsorter innehåller olika mängder av enzymer som katalyserar oxidationen, så jag skulle tro att det är anledningen till att den importerade apple Golden Delicious var mindre brun än den norska äpple, som förvisso inte var Golden Delicious, säger Aaby.

- Ja, det är åtminstone om äppeltyp, dvs äppelpaj. Norska äpplen kan inte alltid vara snabbare än de importerade äpplen.

Hon påpekar att de inte vet huruvida odlingsplatsen eller sprutning har någon betydelse för äpplebränning.

GRANNY SMITH HÅLLARE SÅ GOD LENGE: Det är en av de äppelsorter som är lite benägna att brinna eller oxidera. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix mer

Apple sorter är snabbast brun - och de som ansluter sig bäst

Enligt Aaby det gjort någon forskning på variationer mellan sorter och bryning.

- Det är i alla fall konstaterat att "Granny Smith" är liten benägen att brinna - dvs oxidation. Det är något du kan observera själv också.

- Apple sorten "Braeburn" förmodligen också vara ganska bra, medan äpplen av sorterna "Fuji" och "Pink Lady" var relativt ljusare brun, jämfört med "Granny Smith", säger Aaby.

Hon tillägger att "frihet" och "McIntosh" var snabbast brun i en studie där de hade jämfört flera äppelsorter, och påpekar att hon inte vet att forskning om typiska norska äppelsorter.

Fria bör vara snabba: Liberty och McIntosh är två av åsorterna, som i en studie visade sig vara den snabbaste bruna. Frihet är också känd som en äpplevariant med gott motståndskraft mot sjukdom. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix mer

Transport och lagring

Det gjorde också en studie av bryn av äpplen och lagring, där resultaten tyder på att det är mindre bryning i någon sorts äpplen lagrade kylan ett tag.

Sätt upp mot det, kan också vara ett ytterligare skäl till varför import äpplen skulle kunna bli ljusare brun än norska, eftersom import äpplen transportmedel sval lagring längre än norska - som kommer till butiken relativt nyligen plockas.

Så tvättar frukter och bär

Inte bara är de rena, de håller längre.

ADVERT

Mest populära