All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Varför 1, 5 våningar?

Tips: Kaksekök från Husbanken

  1. Grafen: Smalt och långt?
  2. Varför 1, 5 våningar?

Taket i en källare får inte vara högre än en halv meter över den genomsnittliga markytan runt huset. Inte bara är det lite roligt att bo under jord - Bostadsbanken godkänner inte källaren för bostadsändamål.

Golv till salu

Således borde du bygga en så kallad delplan - det vill säga en halv våning. Du får 50 procent "områdesrabatt", och området kan vara dubbelt så stort som bostadsbanken registrerar vid beräkningen av husets storlek.

Applicera dock en sak: Använd ett undergolv som en fristående enhet - till exempel en lägenhet - du får inte rabatt på området. Då beräknas området med faktor 1. 0.

Den så kallade planlösningen utgör således huvudvåningen i huset. Reglerna kräver att en plan utgör huvudområdet av huset - huvudgolvet har denna funktion. För huvudområdet får du dock inte rabatt på marken. Golvområdet är fullt registrerat av bostadsbanken.

Loft i vinkel

Taket är en historia i sig. På vinden får du en rabatt på 70 procent. Endast 30 procent av kvadratmeterna tar sig in i Husbankens kalkyl.

På vinden är det 190 som är talangtalet. På en höjd av 190 centimeter kan bredden mellan takplattorna inte vara bredare än - 190 centimeter. Om det är så kommer taket att definieras som planlösningen. På ett enkelt sätt kan du fortfarande använda taket som ett riktigt golv: låt taket luta lite mindre.

Från ovan nämnda höjd på 190 centimeter tillåter du taket att luta något till en höjd av 140 centimeter. Då undviker du det värdelösa området där taket är så lågt att inte ens katter kan åka dit. Så områdesskatten blir ännu större.

Det är så enkelt att det nästan gör ont.

Från detta kan vi säga att huset ska ha en speciell form för att öka sitt eget område i förhållande till de 120 kvm som bostadsbanken driver. Läs mer om det genom att klicka på länken längst upp till höger om artikeln.

ADVERT

Mest populära