All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

Hela med loft

Nere vid vattnet i idylliska Son låg några gamla kontor i 1987. Det unga paret med barn på väg insåg att platsen hade potential, men behövde hjälp för att ta reda på hur man går från allmän miljö till en modern och funktionell lägenhet. Inredningskonsulent Ellen Skifjeld Lønnestad var räddningstjänsten.

- Utmaningen var att få loftet att bli en integrerad del av lägenheten, inte ett loft i ordets rätta bemärkelse. Lösningen var användningen av glas och samma vägg och golv på båda våningarna, säger hon.

Golv spelar första fiolen

På grund av den maritima läge, beslutade ägarna snabbt att det skulle finnas fartyg golv i hela lägenheten. Traditionellt är detta en typ av golv som användes på båtdäck, men nu är det ganska vanligt med sådana golv i hemmet också. Man bör vara medveten om skeppets golv är att det kräver mycket uppmärksamhet.

- Ägarna ville ha ett ljust hem utan mattor eller för mycket möbler, och i så fall fungerar det med fartygsgolv. Men om det hade varit mycket filtar och möbler skulle det snart röra sig, säger Ellen.

Golvet var också en bidragande faktor för att alla väggar var målade ljust. Eftersom rummen är mycket ljusa ger golvet en varm färg.

Skeppsbrott i flera prisklasser

Särskild expertis krävs för att skapa ett verkligt skeppsbrott. Från forntiden var plankorna försedda med pluggade skruvhål, och mellanrummet mellan plankorna var förseglat med delat rep och tjära. Idag används en gummi- eller kontrastkudde i trä för att fylla detta utrymme, men golven är fortfarande dyra.

Lyckligtvis finns det billigare varianter. Nu skickas golv, eller mer speciellt bra kopior av originalskepps golv, både i parkett, laminat och vinyl. Fartygets golvplattor i vinyl är tillgängliga både för våtrum och för torra rum. Och laminatskepps golv i teak, mahogny och ek finns i klicksystem med fasta nattlistor i äkta naturgummi.

Färgglada Gardinlängder

Fönstren var stora och konstiga. Takhöjden ökade hastigheten och spänningen, och två långa längder valdes med ett transparent och färgabsorberande gardintyg. Detta betonar de konstiga windows istället för att dölja dem. Det var också ett medvetet val att inte hänga gardiner över alla fönster eftersom det snabbt kunde bli alltför mycket av det goda.

bokhylla ger golv längs

Ägarna ville ha en helhet i lägenheten och att loftet skulle verka som en separat våningen ovanför ett loft i egentlig mening. För att de två våningarna ska hänga samman bestämde man sig för att bygga en bokhylla mellan. På så sätt verkar det inte som om loftet hänger i lös luft.

En snickare hyrdes för att bygga hyllan, som består av plattor och listningar.Det målades så småningom i samma blanka vita färg som taket och andra listningar. För att uppnå effekten att golven är anslutna var det också viktigt att räcken på loftet var "osynliga" och valet faller därför naturligt på transparent glas.

Nya steg

Den branta trappan upp till loftet var ganska fin, men passade inte på den nya våningen. Därför beslutades att ersätta de guidade stegen med målade steg. Den mörkgrå färg passar både nätterna i golvet och de kalla färgerna som används i lägenheten.

För att trappan ska bli lättare att gå in, var sambatrappsteget monterat. På det sättet tar trappan fortfarande lite utrymme, men det är också bra att gå in. Det här är viktigt eftersom det kommer att användas allmänt.

Lätt och luftigt loft

Hemmet var i grunden en mörk tunnel som inte kunde användas för annat än förvaring. Genom att sätta in takfönster, målade allt ljus och använda mycket glas, blev rummet en inbjudande bostad. Blank färg i taket "lyfter" skapar rumsfel och ger en ljus effekt.

Järnrelingarna runt trapphusen och vardagsrummet är nästan osynliga och hjälper till att ytterligare stärka rummets känsla. All utrustning för sådana räcken ska köpas på speciella mål på en glasmästare. Det kostar lite extra, men är värt pengarna när alternativet är en dominerande trästamma.

Kontinuerligt ljus

För att ytterligare förbättra rummets känsla bestämdes det att man satt en vägg i glasplattor mot sovrummet som ligger direkt vid loftet. På det sättet var rummet avskilt och privat, utan att loftet skars upp. Det kontinuerliga ljuset, det övergripande golvet, det ljusa taket och de ljusa väggfärgerna gör att hela loftet verkar större än det verkligen är.

Barnrummet i stil med resten

Barnrummet var målat i en fin turkosfärg som liknar de svarta färgerna i resten av lägenheten. Också taket och golvet liknade resten av lägenheten. Little Carmen var inte född än när renoveringen ägde rum, men mamma var välkommen att delta i arbetet, eftersom det nu finns målningar som gravida kvinnor kan använda.

ADVERT

Mest populära