All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vem ska ärva hytten?

"Cecilie Lysjø Jacobsen, advokat"

De goda tiderna har gjort ännu mer till kabinägare. Men komplicerade arv och familjeförhållanden gör kabinen en stor frustration för familjen.

Tre syskon ärva en stuga

Tänk på följande scenario: Ett gift par lämnar familjens populära hem hem efter sin död. Barnen Kari (34), Ola (31) och Lars (19) ärver platsen. Kari och hennes man har tre barn och en sammanlagd inkomst på 1, 5 miljoner kronor. Ola har en partner, men inga barn. Olas sambo är student och parets totala inkomst är 500 000 kronor per år. Lars är precis klar på gymnasiet och ska ta en femårig magisterexamen.

Läs också: Nu är det lättare att ärva

Online möte om stuga och arv

Kan jag köpa mina föräldrars stuga? Vad händer om jag inte vill ärva? Kan jag betala arvskatten vid stugan? Har mina föräldrar rätt att använda när jag tar över?

I samarbete med Advokatenhjelperdeg. ingen tystnadsadvokat Cecilie Lysjø Jacobsen bad om chatt. Läs vad hon svarade

De tre barnen går automatiskt in i en fackförening om inte annat avtalas. Således kan det vara en fråga om konflikt, säger advokat Cecilie Lysjø Jacobsen på Steenstrup Stordrange DA.

- Problemen uppstår ofta när fler familjer kommer att äga något gemensamt. Då uppstår många problem. Vem ska betala utgifterna? Hur ska du fördela användningen av stugan? Vem ansvarar för underhållet?

Hon uppmanar syskon som ärver en stuga för att alltid göra ett fackligt avtal. Det bör reglera kostnader, underhåll och användning, men också hur man går ut ur facket om konflikter uppstår.

Kari kommer att expandera

Syskonen i vårt exempel har inte skrivit något sådant avtal. Kari och hennes familj på fem njuter av stugan och använder den mycket. Kari verkar dock, stugan har blivit för liten efter att hon hade barn. Familjen vill också ha gäster i stugan, och Kari vill därför bygga stugan med ytterligare en sovsektion. Ola och hans partner vill inte ha barn och tror att stugan är mer än tillräckligt stor som den är.

Lysjø Jacobsen anser att detta är ett typiskt exempel på en konflikt som kan uppstå.

- Du måste känna dina syskon bra om du kan äga något tillsammans. Man borde vara lika med ekonomi och var du bor. Om du är väldigt annorlunda i dessa områden blir det svårt att nå en gemensam plattform. Faktum är att jag nästan aldrig skulle rekommendera syskon att äga något tillsammans på detta sätt.

Lars ser också att fem års studier kommer att kosta mycket utan att ekonomin ska betala på hyttens gemensamma kostnader.Han inser att han kunde finansiera studierna genom att sälja stugan och började samtidigt irritera Karis väsen om omsorg och underhållskostnader. När Kari blandar sina byggplaner för de två syskonen bestämmer Lars att han vill lämna samhället.

- Lars har rätt att hävda att facket är upplöst. Om syskonen inte håller med dem kan han göra genom att gå till domstolen och begära att fackföreningen löstes. Den andel han äger kommer då att säljas genom tvångsförsäljning, antingen av en utsedd biträdande assistent eller genom en tvångsförsäljning. Det är dock svårt att sälja 1/3 av en stuga. Lars kan kräva att hela egendomen säljs. De andra syskonen kommer att ha företrädesrätt, men de konkurrerar med andra köpare på marknaden.

Mister stugan

Resultatet kan vara att Kari och Ola förlorar hytten som de är så förtjusta av eftersom de inte hade tecknat någon rätt till inlösen och misslyckades med att uppnå marknadspriset. Om de hade gjort det kunde de komma överens med Commonwealth Acten, förklarar Jacobsen.

- En sådan rätt till inlösen gör det enklare om en av syskonen inte längre vill vara medejer i stugan. Sedan har syskonen i förväg kommit överens om hur denna situation ska lösas. Vanligt är att de andra syskonen löser sin bror eller syster med en överenskommen summa eller genom att samla en eller flera taxor och sedan beräkna genomsnittet av dessa.

Läs också: Aldrig fler pengar genom splittringsteamet

Denna artikel publicerades först 2008 och uppdaterades i augusti 2010

ADVERT

Mest populära