All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vem är chefen i trädgården?

"Män har kärleken till en kärlek till stora maskiner och verktyg vibeke Naess, plantage"

just frågade, vi?

Kvinnor har ockuperat sysselsättning, regerings- och styrelserum, men en ny undersökning visar att lite har hänt med de traditionella könsrollerna i hemmet. Speciellt i trädgården. Kvinnan är hjärnan bakom vilka groddar och växer och hanterar enkla verktyg. Mannen gör de tyngsta löften, och det finns nästan alltid en maskin eller ett verktyg på bilden när han tar ett tak.

Det här är både kvinnor och män men enats om. Men när det gäller vem som sätter ner den största ansträngningen i trädgården är kvinnor och män mycket obehagliga, visar en ny undersökning av Norstat.

Få skatt hjälp i trädgården

Holder kliché liv: Det är kvinnorna som står för ogräsrensning och vattning. Foto: Colourbox. com mer

Undersökningen, som genomfördes på uppdrag av plantagen, visar att både män och kvinnor hävdar att de gör mest: 57 procent av män tillfrågade hävdade att de gör mest, medan 58 procent av kvinnorna att de stod för det mesta av jobbet.

Omvänd ger 28 procent av män kvinnor flesta av äran för trädgårdsarbete, medan 27 procent av de tillfrågade kvinnorna svarade att mannen i huset gjorde mest. Andra som krediteras för trädgårdsarbete är barn (2 procent), farföräldrar (0, 5 procent) och anställda arbetskraft (12 procent).

- Sanningen är bra någonstans däremellan. Vi vill väl alla tror att vi gör lite mer än vad vi faktiskt gör, oavsett om det är hushållsarbete eller trädgårdsarbete, säger marknadschef Vibeke Næss i Plantation.

Båda könen hävdar också att de använder trädgården mest. 35 procent av männen frågade hävdade att de använde utomhusområdet mest, medan endast 22 procent svarade att kvinnan var mest ut. Endast 11 procent av kvinnorna svarade att mannen använder trädgården mest, och 48 procent sa att de var mest i trädgården.

Trädgårdsskötsel

Vem har mest i din trädgård? (Closed)

Han (58%) 114

HER (25%) 48

barn (10%) 19

Chartered organ (7%) 14

Avstvemningen styrs inte och reflektera endast läsarnas egna åsikter.

Grön utomhusutrymme för löpare

Mager stärkelse

På Plantasjen har de noterat att de traditionella könsrollerna lever på bästa möjliga sätt när det gäller trädgårdsarbete. Mannen vill ha verktyg som är stora, tunga, elektriska och tekniska. Kvinnan bestämmer vilka blommor som ska planteras och hur lång häcken ska vara.

- Män som en kärlek till stora maskiner och verktyg, och det är förmodligen en av anledningarna till att de traditionella könsrollerna verkar vara stabila i trädgården än annars, säger Næss.

Mannen köper men vem skär?

När gräsklipparen är utdragen och gräsmattan ska klippas, säger 72 procent av männen att de oftast är ansvariga för arbetet.Endast åtta procent av männen frågade säga att kvinnor klippar gräsmattan oftare än dem. Kvinnor håller inte med: En av tre kvinnor säger att de är de som klippar gräsmattan oftast.

Enligt Næss är det mannen som fattar beslutet när gräsklipparen ska köpas. - Få kvinnor köper det ensam. Men när det gäller de små mindre stenarna, som trimmare och liknande, finns det förmodligen mer 50/50 mellan kvinnor och män, säger Vibeke Næss.

Det är mestadels mannen som tar de tyngsta löften, medan kvinnor gillar att höja små saxar, gräs och löv. Foto: Colourbox. com Visa mer

De finner också norrmänna förgäves när det gäller trädgårdsredskap. Det är nästan lite jolly, och du kan nästan säga att gräsklipparen är den nya grillen.

- Motorns storlek är inte så viktig, men utseendet blir viktigare och viktigare, säger Næss.

Praktiska gräsklippare är också i vinden: Ca 80 procent av de sålda gräsklipparna har samlare.

Kris? Få professionell hjälp med planering

Bestämmer var busken ska stå

Lite mer överenskomna var män och kvinnor när det gällde att beskära träd och buskar. Detta är en hjälte domän. Planeringen av trädgården är dock de kvinnor som står för den. Åtminstone om vi frågar dem. Det finns också de kvinnor som står för dekoration, sådd och plantering och stänger i sängen.

ADVERT

Mest populära