All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vem kan göra det?

Släcka av leasing i OBOS

  1. Vem kan göra det?
  2. Hur gör du?

Du kan endast ansluta till systemet via bostadsgruppen.

Bostadsavräkningen måste ha ett leasingavtal med OBOS, en "snygg ekonomi" och måste betala en klumpsumma på 12 500 kronor för att delta i ordningen.

Lagets gemensamma lån måste också ha flytande räntor.

- Därför bör den gemensamma skulden för varje lägenhet vara minst 100 000 kronor för individuell återbetalning att betala, säger Lars Lindmo i OBOS.

För vem betalar den?

För att ansluta sig till systemet betalar du en fastighetsavgift på 500 kronor. Du spenderar minst $ 30.000 på att betala ner den gemensamma skulden - istället för att spara eller investera pengarna. Vinsten i förhållande till besparingar härrör från skillnaden mellan insättningsräntan i banken och lånefrekvensen på bostadslånets gemensamma lån.

Om du investerar pengarna i fonder och / eller aktier och uppnår högre avkastning kommer de ekonomiska fördelarna med att betala ner den gemensamma skulden att bli mindre.

Men: När du tar upp lån till ett bostad utan vanligt skuld får du vanligtvis en högre lånefrekvens än upplåningsräntan på bostadslånets gemensamma lån. kan i vissa fall betala för att ha gemensam skuld. För ett lån till ett hem till en miljon kronor utan statsskuld, betalar du vanligen en ränta på 7, 5 - 8, 5 procent inom 80 procent av den totala. För ett hem till en miljon kronor, varav 100 000 är vanligt skuld, betalar du 7, 5 - 8, 5 procent ränta på 80 procent av 900 000 kronor. Räntesatsen för de 100 000, som är bolagets gemensamma skuld, är ofta mycket lägre.

Inte lönsamt för alla

Majoriteten av bostadsföretaget USBL är till exempel anslutna till bostadslån som har lån i Husbanken till en mycket bra fastränta på 5, 5 procent.

- Individuell återbetalning beviljas endast lån med rörlig ränta på lånet. Dessutom, med sådana gynnsamma räntor kommer det knappast att betala av den gemensamma skulden. Vi har därför inte märkt någon stark efterfrågan på detta erbjudande. Ändå är bara utvecklingen av datateknik kvar tills vi kan erbjuda systemet, säger biträdande direktör Knut Sannem i USBL.

Sannem anser emellertid att enskild återbetalning av statsskulden kommer att bli allt vanligare de kommande åren.

ADVERT

Mest populära