All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vem är Olsen?

Vri Åtter är ett kortspel lämpligt för barn i åldern 7-8 år och uppåt. Du kan spela Vri Åtter med allt från 2-6 spelare, med hela däcken.

Kortspel beskrivs ofta som ett enkelt och socialt spel utan att för mycket planering och taktik involveras. Andra hävdar vidare att mer än lycka behövs för att vinna och att det faktiskt finns bra och dåliga Vri Åtta spelare.

Strategi kan används om en ingår att hålla reda på hur många av varje färg som har varit i bruk, och så styra skull högen till en färg det nödvändigtvis få kort igen av för att förhindra att andra som klarar av att bli av med kort.

Det förutsätter att den som vrider har en kort färg så att han eller hon kan bli av med dem.

Olika namn

Vri Åtter är också känt under andra namn, kanske mest känt som "Olsen". Spelet spelas på exakt samma sätt, den enda skillnaden i regler är att när spelet närmar sig slutet, säger "Olsen", där en i Vri Åtter skulle säga "Ett kort kvar" när man satt med bara ett kort i hand.

OLSEN: Detta spel heter både Olsen och Vri Åtte. Foto: Foto: Trine Jensen

för att starta spelet

Hur man vinner i Ludo

Ett spel med Turn åtta börjar genom att dela ut från 5-8 kort till varje spelare (antalet kort ordnas i förväg av du startar spelet).

De återstående korten låg i en hög vid mitten av bordet med baksidan uppåt. Det övre kortet i högen är placerat vänd nedåt bredvid högen. Detta kort - och högen det börjar nu - kallas skelsalen.

Syftet med spelet är att bli av med alla kort du har till hands.

Så spelar Turn Åtta

Varje gång det är din tur, du måste spela ett kort i samma färg (klöver, ruter, spader eller hjärter) som det översta kortet i sake heap - det är kortet som delas ut upp.

Eller du kan spela ett kort som har samma talvärde som det övre kortet. Detta kallas vändning. Om du har fler kort med samma talvärde kan alla spelas samtidigt. Till exempel kan du lägga till alla dina 4-tal om det finns ett kort med nummervärde 4 högst upp på skullsalen.

Observera att det i vissa varianter av Vri Åtter / Olsen inte är tillåtet att spela ut alla kort du har av samma talvärde i samma runda.

Om du inte har några kort att posta (eller välj inte), ta bort stapeln från mitten (inte skull). Om du kan spela kortet du ritar kan du göra det omedelbart. Om du inte kan spela detta kan du ta upp till högst 3 kort.

Om du fortfarande inte kan skicka ett kort efter 3 kort måste du säga pass och sedan går spelet vidare till nästa spelare, vanligtvis spelaren till vänster om dig.

Hur man spelar Yahtzee

Du måste också meddela pass om det finns färre än 3 kort i stapeln, även om du bara har dragit en eller två.

Aktivera med ett antal kort 8

Har du en åtta (antal kort 8), på handen, kan detta kort kan användas för att vända sig till en annan färg med - oavsett vad som toppade skull högen. Åtta kan spelas oavsett vilket kort som står högst upp på posten.

Spelaren som vrider med en örn måste säga vilken färg det blir.

Obs! Den första omgången kan inte använda en åttondel att vrida, men kan bli ledig med kort med samma talvärde som beskrivits ovan.

För att avsluta spelet

När du släpper ditt nästa sista kort så att du lämnas med endast ett kort till hands, säg högt: "Ett kort kvar". Spelar du "Olsen" ska du säga "Olsen" istället för "Ett kort kvar".

Om du glömmer att säga detta - och här bör vara så snabbt som möjligt - och en av de andra spelarna att inse att du sitter med endast ett kort för att komma, kan han säga "Bank Board" och vrid bordet, något vilket innebär att du måste dra 3 kort från stapeln upp igen.

Nej, nej ... Inte så!

Obs! Om kortstacken drar ut tar du bort det övre kortet från hålet och staplar de underliggande korten. Dessa blir nu en ny hög med människor som drar av sig.

Spelet är klart när alla utom en spelare är ute av kort.

(Källor:.. Wikipedia, Spillby Com och enkelt förklaras Com)

Se också:

Hur man vinner i Ludo

Hur man spelar Domino

SIMPLE FUN: detta kortspel kan barnen vara med på. Foto: PHOTO: Trine Jensen

Vet du verkligen hur man använder en servett?

ADVERT

Mest populära