All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vita väggar till salu

Bläddra dig igenom bostads annonser på nätet, kommer du att se ett överflöd av vita väggar. Vardagsrum, kök, sovrum, badrum - allt är vitt. Detta återspeglar inte utvecklingen av ökad färganvändning i hemmen. Men det är troligt att många av bostäderna har fått en färgfärg eller två innan de har blivit utrustade till försäljning. De är renoverade att sälja, inte att leva.

White ytor säljare

Enligt experterna, du kanske vill måla väggarna vita eller ljus innan försäljningen så att potentiella köpare ser möjligheter i bostaden.

- Vi ser en tendens mot mer mörka färger i sina hem, men när de vill rensa upp fastigheten för försäljning, de flesta människor fortfarande gå för vita och ljusa färger. De flesta köpare vill ha det, säger Anders Hverven, chef för DNB Eiendom avd. Oslo St. Hanshaugen.

Det finns flera anledningar till att majoriteten vill ha vita och lätta ytor när man köper ett hem.

- För det första ger det större rums känsla och generellt ljusare rum, säger Hverven. För det andra är vit något som träffar brett, det är ett säkert val. Dessutom är det lättare att se hur hemmet kommer att se ut med egna möbler och dekorationer, säger han.

Färger att stanna, men vitt att sälja

Mallar du bostad vitt före försäljningen, kan det kännas som att börja med en tom duk för de nya ägarna.

Fastigheter och chef för marknadsföring och kommunikation i Krogsveen, Karsten Onsrud, bekräftar att många mallar bostad vitt innan de säljer, ofta i samråd med mäklaren.

- Det är att ta fram fördelarna med bostad och få mer ljus, förutom att det ser trevligt och ren, säger han.

Samtidigt tror Onsrud att man också kan försöka med färg. Men då borde du vara lite försiktig.

- Färg Kontrast är blivit mycket populärt och har en bra färg, till exempel en vägg, det kan vara positivt. Det kan ge mer boende i hemmet såväl som en modern känsla. Köparna är också moderna, så det är möjligt att de vill ha fler färger, säger han.

Onsrud är också försiktig med att rekommendera för skarpa färger och anser att man måste hitta en balans.

- Ju längre ut ur skalan du går desto större är risken att det kan vara fel. När potentiella köpare kommer in i ett hem, känner de alltid sin mage först - är det någonstans jag vill bo? Om det första som de ser är en färg som de inte tycker om, kan magefansen säga nej direkt, säger Onsrud.

Färger göra bostaden mer intressant

- Färger gör rummen mer intressant, säger Birgitte Finckenhagen. Hon utspelar bland annat sotade blåtoner, som färgen "Waves" från Butinox Interiør.

Birgitte Finckenhagen på Butinox överens om att det ibland lönar sig att måla ljuset innan försäljningen, men hon uppmuntrar ändå använda lite färg.

- Vita hus kan ses som en blank doft som kan målas i alla regnbågens färger. Mycket särskiljande stilar kan ibland leda till att köpare inte ser potentialen i ett hem. Men vi i Butinox kommer ändå att uppmuntra dig att lägga lite färg i ditt hem. Det gör rummen mer intressanta och gör att hemmet känns som ett hem, säger hon.

Samtidigt är de överens med Butinox att några av de mest prickiga och personliga kan vara fördelaktigt målade.

"När vi kommer att rusa upp för att sälja, kan det vara bra att tona ner några av de mest karakteristiska och personliga", säger Jenny Bull-Gustavsen, produktchef för Butinox. När vi säljer visar vi den nya ägaren att detta hem är perfekt bara för köparens familj. Låt köparen se att hemmet har en stor potential så snart de kommer in i dörren. De måste ha intrycket att de kan sätta sin egen känsla i hemmet, säger hon.

ADVERT

Mest populära