All egendom: trädgård, kök, inredning >> Klar

Vilket verktyg för vattentäta färger?

Väggen är också målad om du köper ett borstpaket för 19, 90. Men resultaten är ofta inte lika bra som du ville ha. Ytor med ränder, slingor och borsthår är inte bra att titta på. För att inte tala om hur bräcklig det blir under själva målningen när det rinner ut ur verktyget.

En speciell egenskap hos vattenmjuka färger är att ytan torkar först. Därför bryter du ytan om du börjar plocka borsthår och skrattar. Det kommer att bli lätt fula märken.

Det färdiga resultatet blir mycket bättre om du använder pensel eller rulle för den färg du använder och med god kvalitet. Vad ska man titta efter när man köper penslar och rullar för vattenfärgad färg?

Viktigt med sug och splittring

Rune Sundborg i Spekter A / S är specialiserat på målningsverktyg. Han förklarar varför det är särskilt viktigt att ha ett bra verktyg för vattenutspädda produkter:

- Vi använde tidigare oljefärg för allting. Det var alltid oljemålning på trägolv: mattor, lister, dörrar, fönster, spader, paneler, golv och möbler. Vid den tiden fanns det alltid naturliga pennies som tillämpades. Naturliga borstens naturliga absorberande kapacitet och det faktum att de var naturligt uppdelade i bysten gjorde dem mycket lämpliga för olja, förklarar Sundborg och fortsätter:

- De vattentäta färgerna gav andra fördelar. Inte bara kortare torkningstid: Mindre lukt, bättre arbetsmiljö och färre gaser talar för fördelen med produkterna. Men samtidigt blev naturliga smärtor mindre lämpliga. Penslar med syntetisk byst var i princip enklast att måla med.

Vattentät färg torkar mycket snabbare än oljemålning.

Sundborg säger att det därför finns stora krav på en speciell egenskap hos borsten: sugkapacitet. Den förmågan ska vara så hög som möjligt.

- De nya syntetiska penslarna på marknaden har lyckats få naturliga byster, sålunda stor sugkapacitet och naturlig uppdelning. Tillverkare har också lyckats göra borstens precision ännu bättre, så det är lättare för dig att träffa rätt när du målar. De nya penslarna är också mycket enklare att rengöra.

Microfiber Better Rolls

- Vad sägs om målningsrullen, som många föredrar när man målar på större ytor?

- Rulla är inte så stora förändringar på. De mest spännande är de nya mikrofiberrullarna. De är de bästa rullarna på marknaden idag för vattenutspädande färger och lacker, säger Rune Sundborg.

Han tror inte att folk är medvetna om hur stor skillnad det kan finnas på slutresultatet.

- Kvalitetsfärger och kvalitetsverktyg kostar mer isolerat. Men varför ska du slösa bort din egen eller annans värdefulla arbetstid på ett resultat som inte är optimalt?

Kontrollera applikationen

Ingen borste eller rulle är lika lämplig för alla uppgifter.Baserat på applikationen kommer en borste att bestå av syntetfibrer, naturfibrer eller blandningar av olika fibrer. Penslarna är också olika utformade: Vissa är koniska, så runda, vissa är ihåliga, vissa har kanter. Spjälkning vid spetsen ger den jämnaste ytan när den sträcker sig. Det är särskilt viktigt för vattenutspädningsbara färger - eftersom de torkar så fort.

- En kvalitetsborste eller färgrulle brukar vara klart märkt med ansökan, säger Sundborg.

Flat eller Round?

- Flat eller rund borste, vad ska vi välja?

- Professionella har ofta föredragit de runda, borstade penslarna. Men om du målar dig själv kanske du vill föredra en lägenhet. Många upplever dem som lättare att arbeta med.

Ibland är det underordnat om produkten är vatten eller oljebaserad. Till exempel, genom borstning, kommer en tjock borste med mycket bysten att krävas för att hålla den på bönan. Målet är att förhindra att det flödar ner axeln eller sprider utåt.

Målning med rulle handlar ofta om fiberlängd: På väggar och tak är det rätt, kanske en skräddarsydd plast- eller mikrofiberrulle. Rullar med svampar finns tillgängliga: De används på grova och ojämna ytor. Glasfiber, sträng eller tegelstruktur kräver olika lösningar, betonar Sundborg.

- En dålig rulle är en som inte är anpassad till uppgiften. I vilket fall, jag varnar för billiga rullar. De skriker och lossar den målade ytan. Det går utöver målen, något du kanske inte ser innan muren är torr. Sådana rullar tar också upp mycket mindre färg. Detta gör att du kan dyka det oftare i färgen, vilket gör att färgen snabbt blir mer ojämn.

Hur man målar

Vattentät färg gör jobbet snabbt och enkelt. Rummet och ytan du ska måla måste vara torr och ren. Se till att ventilationen är god och tillräckligt med arbetsljus. Alla färgverktyg måste vara på plats, se checklista. Det är absolut nödvändigt att du har köpt tillräckligt med färg. På förpackningen anges hur mycket du täcker per liter. Mäta väggarna och taken som ska målas och använd två-banan. Om väggarna mäter 100 kvadratmeter totalt, kräver två skikt att du har en färg på en yta på 200 kvadratmeter. Med en förbrukning på tio kvadratmeter per liter får du 200: 10. Sedan behöver du 20 liter färg. Beräkna samma för fönster, dörrar och andra detaljer. Tänk på att olika ytor kräver olika typer av färg.

Lämna inte rummet för varmt, färgen torkar ofta för snabbt. Flytta ut alla möbler och föremål som är i vägen. Stora föremål placeras mitt på golvet och täckt över. Måla taket innan du målar resten av rummet. Takfärg börjar där ljusingången är störst. Fortsätt att måla hela taket från ljuset. Olackerade fläckar kommer att se ut som matt fläckar i den glansiga våta målarfärgen när man tittar mot ljusriktningen. Rulla ut färgen på fält på cirka två meter. Det är viktigt att förhindra att färgen torkar, så att rullen rusar upp till torr-torr färg. Har mycket färg på rullen. Måla inte för länge med tom rulle, doppa rullen ofta.

ADVERT

Mest populära