All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vilken vägg ska vara en plånbok?

Den vanligaste väggen att måla i en annan färg är rummets innervägg - den utan fönster. Men det behöver inte nödvändigtvis vara sådan. Här tittar vi på hur två lösningar fungerar i ett rum.

Inre vägg som kontrastvägg

Det här är den klassiska placeringen av en grundmur. Den svarta gula färgen markeras tydligt på grund av sin plats, vilket skapar en naturlig blickfångare i rummet. Denna lösning fungerar bra i de allra flesta fall, men det kan vara bra att vara medveten om att det är viktigt att tänka överallt för att balansera färgerna.

- Väggfärgen bör upprepas för att inte bli en stor grov yta. Gardinerna är därför utvalda i samma färg, säger interiörkonsulent Ellen Skifjeld, som har dekorerat rummen.

Fönstervägg som kontrastvägg

Ett något mindre vanligt men effektivt alternativ är att måla den väggen med fönstren i en annan färg.

- Om du väljer att låta fönsterväggen vara en grundmur, är det lättare att låta kontrastväggen vara en större del av det totala utrymmet eftersom du inte får den stora ytan på samma sätt. Du får också mycket gratis eftersom du kan hänga gardiner direkt mot väggen så att de kan leka tillsammans, säger interiörkonsulent Ellen Skifjeld.

Observera att förslaget har målat både vägg och fönsterramar i samma rostiga färg. Här är det också viktigt att tänka på balansen i rummet.

- Soffan och väggen ska prata ihop. Lösningen här var att ge soffan ett drag i samma färgsortiment som gardinerna och väggen, säger Skifjeld.

ADVERT

Mest populära