All egendom: trädgård, kök, inredning >> Anställa

Vilka husregler ska gälla för hyra?

Text: Nina Granlund Sæther

Hög musik och dunkande bas kan orsaka irritation, särskilt om det spelas sent in på natten. Det kan därför vara lämpligt att inkludera i avtalet eller specifik husregler att det bör finnas fred mellan klockan 23. 00 och 07. 00. Det kan också vara smart att ta att parterna bör anmälas i god tid, och att överdriven festa betraktas som ett brott mot hyresavtalet.

Läs mer om att hyra ett hem här >>>>

Holiday Peace

Semester är inte vad de var. Det har varit länge sedan du bara fick dra din åsna upp från brunnen på resten av veckan. Nu arbetar det med liv och nöje både in och ut ur kyrkans tid.
Läs här om pub i Tönsberg som störde grannarna från helvetet >>>>

Enligt lagen om semester och helligdagsfred det bör vara "helligdagsfred att ingen som helst bör störa otillbörlig alarm" hela dagen, inte bara tills klockan 13. Men det är diskutabelt om ljud från gräsklipparen är otillbörligt larm. Vill lugna söndagsmorgnar du kan ange i husets regler som gräsklippning, kan högtryckstvätt etc. endast ske efter klockan 13.

Djur
Läs mer om vad vi har skrivit om djur här >>>>

Det är i enlighet med lagen att förbjuda djurhållning. Om du är rädd för hundar, borde du inte behöva passera ett stort och hotande djur på väg in i ditt eget hem. Men även om det anges i hyresavtalet att husdjur inte är tillåtna, kanske du måste acceptera att djurägaren har ett husdjur. Enligt Hyresrätter kan nämligen hyresgästen hålla husdjur om det finns goda skäl för det, och djur är en nackdel till hyresvärden eller andra användare av fastigheten.

- Goda skäl kan vara social nedbrytning eller blindhet och behöver blyhundar, säger advokat Anders Leisner i hemmaföretaget.

Hyresgästen måste köpa en guldfisk, en kanarie eller hamster, antar förmodligen. Men en stor hund är inte nödvändigtvis acceptabel. Om du har en hyresgäst som inte respekterar ett förbud, kan du gå till förlikningskommittén och få en dom som säger att djurlaget ska upphöra. Alternativt måste hyresgästen hitta ett nytt hem för djuret.

Läs mer om bostäder här >>>>

Rökning

Hyresvärden kan besluta att det inte är tillåtet att röka i studentrummet eller lägenhet.

- Det är ganska möjligt att säga att rökning inte är tillåten. Även om röklagstiftningen ännu inte är tillämplig på någons hem, är det möjligt att hänvisa till ett kontraktsbaserat rökförbud, säger advokat Anders Leisner. Då måste du ha en speciell avsättning för rökning i hyresavtalet. Det är till exempel möjligt att skriva "Rökning ej tillåtet" under avsnittet om särskilda bestämmelser.

Det kan finnas olika anledningar till att inte tolerera rökning. Personer med astma och allergi kan vara mycket känsliga för tobaksrök.I det fallet bör det anges i avtalet, så att hyresgästerna uppmanas att eventuella överträdelser av bestämmelserna medför extraordinära rengöringskostnader. Hur stora dessa kostnader kommer att vara kommer alltid att vara en diskretionär fråga, och i värsta fall måste beslutas av en skattskyldig.

Om du upptäcker att hyresgästen rökning kan du påpeka att rökning måste sluta, säger Leisner. Eventuellt kan du be hyraren att röka ute. Om det kan bevisas att det regelbundet rökning, kommer det att vara ett kontraktsbrott och du kan säga upp hyresavtalet.

Utanför och inuti

Barnvagnar och sportutrustning placerad i upplopp, eller skräp och soptipp kan också vara en irritation. Sådana föremål får inte heller placeras framför utrymningsvägar. Om du vill undvika sådana problem är det lämpligt att ange detta.

Observera också att lägenheten inte kan renoveras och att spika i väggar, dörrar och fönster inte är tillåtet - om du inte tycker att det är okej.

Parkering

Många platser är tillräckligt för att rymma en bil. Två bilar är otänkbara. Om du hyr en bil, borde du ha en känsla av var den kan stå. Detta gäller även för bilarnas bilar. Undvik att lämna någon inifrån eller ut.
Läs mer om att hyra ett hus här >>>>

ADVERT

Mest populära