All egendom: trädgård, kök, inredning >> Trädgård

Vilka häckar ska du välja?

Ska du lägga en häck? Det är inte för sent att plantera ut det, men ta dig tid att leta efter rätt växter för din egendom. Vill du ha en vintergröna eller blommande häck? Vill du ha springbröllop eller höstfall? Ska det skydda eller bara kant? Eller varför inte välja en häck som du kan använda för matauk?

  • Köpde nya häckväxter? Vi visar dig hur man planterar igelkotten

Det finns så mycket mer än thuja att välja mellan där ute. Här presenterar vi ett litet urval av avelsanläggningar finns:

Hornbeam - avenbok

Hornbeam används klippta häckar, och bör endast skäras från sidan av häcken är så hög som önskas. Även betet är en lövväxt, håller bladen långt bortom vintern. Växten är härdad till zon 4. Rekommenderat planteringsavstånd är 20-40 centimeter.

Alm - Ulmus Glabra

Alm är ett lövträd som tålar hård beskärning och är därför lämplig för sneda häckar. Trädarna kan växa upp till 30 meter om de inte beskärs. De kan eventuellt vara mycket gamla, men tyvärr utsätts de för den allmänna sjukdomen. Alm är blåsigt och kan därför planteras för att ge skydd mot utsatta trädgårdar. Rekommenderat växtavstånd är 30-50 centimeter.

Alperips - måbär

Alepris är en tålig och lätt odlas säkrings växt är härdig till zon 7. Anläggningen kan vara en till två meter hög och har en tät tillväxt som gör den lämplig som trimmas häck. Växten ges röda bär, men de är inte lämpliga för användning. Planta ut alperna med 20-30 centimeter avstånd.

Barlind - Taxus baccata

Barlind är vintergrön och ger en tätt häck som är snäll att klippa, men du får lika bra att låta den växa fritt. Den härdas till zon 5. Växten växer i måttlig takt. Rekommenderat plantningsavstånd är 20-50 centimeter. Observera att hela växten är giftig.

Blankmispel - häckoxbär

Blankmispel är en mycket motståndsbräda växt som kan växa tills zonen 8. Vinden stark, och kan därför användas som vindskärmning i utsatta områden. Det kommer att vara 2-3 meter högt om du inte beskär den. Växten har svarta bär och har vackra färger på hösten. Rekommenderat plantningsavstånd när det används som häck är 20-30 centimeter.

  • Läs detta om du ska skydda mot tillträde granne

Boxwood -. Buxus spp

Boxwood är en låg och tät vintergrön växt som är mycket väl lämpad för de klippta häckar. I länder som England, med traditioner av formning, används de också i stor utsträckning som levande trädgårdsskulpturer.

Buksbom växer långsamt, vilket gör den väl lämpad i små trädgårdar. Det kan också fint användas för avgränsning längs vägar eller planteras med större häckväxter med glänsande fötter.

Växten är bara hårdnande till zon 3. Rekommenderat plantningsavstånd är 10-20 centimeter. Observera att hela hedgeanläggningen är giftig.

Gran - Picea

Vad är mer norsk hus än gran? Gran kan användas för att skära häckar och ger en tät och ogenomtränglig häckar på behandlas korrekt. Växten kan vara över 20 meter hög. Skärningen ska ske under vintern. Gran är redo för zon 7. Planteras en halv meter från varandra.

Lind - Lind

Lind är en lövfällande växt som motstår styrelsen till zon 5. Det går snabbt att etablera sig och växa snabbt. Detta innebär både att det är lätt att göra nya anläggningar själva, men också att det kräver att säkrings anläggningen. Det kan vara lite tunn på marken och kan därför ofta sällskap av lägre buskar framför. Rekommenderat växtavstånd är 30-50 centimeter.

  • för att flytta buske till en ny och bättre plats

Wrinkle Rose - Rosa rugosa

För dem som är förtjust av rosor, är rynkor rosor ett bra alternativ om du kommer att ha en fri växande häck. Detta är en tålig växt som tål både salt och vind och motstånd styrelsen att zon 8. Anläggningen har doftande, åter blommande blommor och utvecklar höfter i slutet av sommaren.

Höfterna är rika på C-vitamin och kan användas innefattar te och marmelad. Ett bra avstånd mellan växter rekommenderas.

Black aronia - Svart Aronia

Black aronia är en tålig och frisk planta som härdas till zon 7. Det är ungefär en meter hög. Växten blommar med vita blommor på våren och får bär på hösten. Bären är sur och kost, men kan användas för juice och sylt.

De sägs ha höga halter av antioxidanter och är hälso sammanhang mer känd under namnet Aronia. Växten häller också upp i trädgården med vackra höstfärger. Rekommenderat växtavstånd är 30-50 centimeter.

Lilac - syren

lila är en lövfällande växt botemedel in i zon 7. Det kan vara 5,4 meter hög. Det blommar med doftblå eller vita blommor i början av sommaren. Syrinen är gles i botten och kan därför med fördel vara sammanfogade av lägre buskar eller ett staket. På grund av storleken ska syrorna planteras på en halv till en meter avstånd.

  • Vill du lära dig mer om häckar och plätering av häckar? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Kommentarer

När du kommenterar måste du använda ditt riktiga namn. Var objektiv, respektera andras åsikter och kom ihåg att många läser vad du skriver. Brott mot reglerna kan leda till uteslutning.

ADVERT

Mest populära