All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vilken värmepump ska du välja?

Det kommer inte att komma undan, är sommaren över och nätterna erbjuder snart i minusgrader. Vissa kanske har redan vetat att kvällarna börjar bli kalla, och det är dags att skjuta upp.

Båtliv med trä kan vara dyrt på lång sikt, inte heller det mest miljövänliga.

Flera av oss väljer att installera en värmepump, men vem ska du välja?

Rådets Konsument har skapat en guide, som grund för golvyta, geografi och pris, för att ge dig svaret på värmepumpen du ska köpa.

Jogrim Aabakken, testledare vid rådet Consumer, är mannen bakom guiden och han vet väl att det kan vara svårt att välja en som passar ditt hem.

- Det kan vara svårt att välja eftersom det finns en hel del att tänka på, till exempel vad klimatzon du bor i, om du kommer att ha golv eller väggmodell, där stora uppvärmning behöver du har och sist men inte minst hur mycket du vill investera i värmepump, säger Aabakken.

Läs också:

Hitta bästa värme för ditt hus

För att få huset varmt och väl är en stor kostnad för många. Kan det vara billigare för dig? Vi ger dig guiden till de fördelar och nackdelar med de olika ...

Jogrim Aabakken, testledare vid rådet Consumer. Pressbild.

I vilken zon bor du?

Konsumentrådet har jämfört 94 luft / luft värmepumpar genom att titta på mätbara tekniska data från olika tillverkare. Så, de har inte testat sig individuellt, och testen kan inte säga något om kvalitet, livslängd eller användarvänlighet.

Det första som köparen behöver veta är vilken klimatzon du bor i. Bor du i en kall eller tempererad klimatzon?

Den europeiska energianläggningen för värmepumpar är baserad på tre zoner: kyla, temperatur och värmezon. I Norge har vi bara kallt och härdat. I kalla zoner är årstemperaturen - dvs medeltemperaturen - 5, 3 grader.

I stort sett ligger det mesta av vårt långsträckta land inom kallzonen. Det är bara den sydligaste kusten, från Vestfold - till Stavanger / Bergen som ligger i en tempererad zon; Här är den genomsnittliga temperaturen på 10, 0 grader.

- Jag rekommenderar starkt grunderna i kallzonen, som speglar klimatet i Helsingfors. Temperaturzonstabellerna återspeglar klimatet i Strasbourg. De allra flesta nordmän bor i områden som klimatvänliga minnen är mer om Helsingfors än Strasbourg, säger Aabakken.

Ta en titt här för att se vad klimatzon du bor i

Se även:.

Vilken värmepump är rätt för dig?

Det finns olika system för värmepumpar. Vilken värmepump passar bäst i ditt hem?

Vilken värmepump fungerar bäst, golv eller väggmodell?

Det finns mycket att välja mellan och värmepumpens utseende kommer att spela en stor roll för många.

- Golvmodeller kan få en mindre framträdande plats i vardagsrummet än modeller avsedda att monteras högt på väggen. Därför kommer den som är intresserad av inredning att föredra golvmodeller istället för väggmodeller. Golvmodeller är vanligtvis tystare än väggmodeller, noterar Aabakken.

Guiden berättar att fördelarna med en golvmodell är få. De är tystare och är estetiskt vackra, men annars har de inte mycket att erbjuda. För golvmodellen blir alla möbler ett hinder och värmen sprids sämre. Det finns några golvmodeller som skickar värme både upp och ner, medan alla väggmodeller skickar ner och in i rummet.

Med en väggmodell finns mindre chans att möta hinder, värmen sprids snabbare och jämnt.

Låt hemmet bestämma

Det är i princip hemmet som bestämmer hur värmepumpen ska ha. Inte bara där hemmet är geografiskt, men också området, rymden och året för byggandet.

Äldre bostäder har ofta mer slutna rumslösningar och förhindrar att värmen sprider sig. Med en öppen lösning och stora trappor kan en värmepump rymma ett våningarhus - med väggar som blockerar chanserna att investera i mer.

De äldre husen är ofta dåligt isolerade, vilket kräver stark och jämn uppvärmning. I nyare bostäder, som är välisolerade, kan uppvärmningskostnaderna nästan halveras.

Det är därför mycket att tänka på. Vissa använder värmepumpen som ett komplement till annan uppvärmning, men om du bara använder en luft / luft värmepump rekommenderas det att köpa en kraftfull.

- Jag rekommenderar verkligen alla att gå till inköp av en lite för kraftfull värmepump. För uppsidan genom att ha en värmepump som kan hålla hemmet varmt och varmt på vintern, för de flesta väger tyngre än det lilla extra du kan spara på någon som klarar av att hålla hemmet varmt, Aabakken rekommenderar.

Topp: Panasonic VE12 / Heatcharger, Bauerergy. Bottom: General Winter King ASHG14LCMB, Melbuvarmepumper.

Läs också:

Värmepump - Framtidens uppvärmning

Den långa uppvärmningssäsongen i Norge medför höga uppvärmningskostnader. Minska kostnaderna genom att installera en miljövänlig värmepump.

Topp tre

Nästan alla värmepumpar som säljs klarar nu de kalla vintrarna i Norge och kommer att hålla hemmet varm vinter genom. Ändå finns det några som sticker ut som bättre i testet:

Mest prestanda:

Är för dem som vill ha en av de bästa och mest kraftfulla pumparna på marknaden. Lämplig för de som har mycket att värma upp, bo i en kall klimatzon och eventuellt ett litet isolerat hus.

Här troner Panasonic, VE12 / Heat Charge, med 89, 8 proeng totalt 100.

Pris: 32 900

Best deal:

För dem som är i huvudsak bekymrade över priset, och vill ha den mest värmepumpen för pengarna.

Här vinner General Winter King 9 / ASHG09LMCB (N), med 82, 8 poäng.

Pris: 15. 490 NOK.

Kompromiss:

Du är angelägen om pris och vill ha mycket värmepump för pengarna, men priset är inte den avgörande faktorn.

Vinnaren av Golden Mid Way är General, Winter King 14 / ASHG14LMCB (N), med 79, 7 poäng.

Pris: 18. 300 kronor.

ADVERT

Mest populära