All egendom: trädgård, kök, inredning >> Energi

Vilken värmepump är bäst för ditt hem?

Värmepumpen tar hand om värmen från solen genom att extrahera energi från geotermisk, geotermisk, havsvatten och luftuppvärmning. En värmepump kostar en del, men fördelen med den är att den producerar cirka tre gånger mer energi än den förbrukar. Efter några år kommer investeringen att tjäna.

Vilken typ av värmepump ska du välja beror på huset, behovet av uppvärmning, tomten och var i landet du bor.

Värmepumpar med sluten vätskesystem extrakt värme från mark, sten eller vatten.

Luftvärmepumpar samlar lagrad solenergi från luften och omvandlar energi till varmluft eller varmvatten som används för vattenburet värme.

  • 5 saker du borde veta om solenergi

Vad kostar en värmepump?

En värmepump är en lönsam investering i sin egen värmeförsörjning och för de flesta går investeringen efter ungefär tio år.

Kostnaden beror på vilken typ av värmepump du tänker köpa. Det finns också en prisskillnad mellan olika leverantörer och installatörer. Använd alltid en kvalificerad installatör för att installera en värmepump. Och fråga alltid erbjudanden från flera olika företag.

Läs också:

Hitta bästa värme för ditt hus

För att få huset varmt och väl är en stor kostnad för många. Kan det vara billigare för dig? Vi ger dig en guide till fördelarna och nackdelarna med de olika ...

Installation av värmepumpar

Värmepumpsteknik är ett specialfält med krav på hög kompetens. Installatörer måste känna till produkten bra för att kunna utföra rätt installation och service. Installation av alla typer av luft-till-luft värmepumpar och splittrade luft-till-vatten värmepumpar regleras av f-gasreglering.

Detta innebär att installatören måste vara f-gascertifierad och företaget är f-gas godkänt. Efter att f-gasreglering infördes 2013 är det inte tillåtet att självmontera.

Värmepumpar måste anslutas till jordad mark med jordfelsbrytare. Allvarliga värmepumpleverantörer samarbetar med elinstallatörer och får jordade uttag där detta inte är tillgängligt.

För att installera värmepumpen för vattenburet värme är det viktigt att installatören har god kompetens på värmepumpen och på det vattenburna värmesystemet.

Norsk Varmepumpeforening arbetar för att öka kompetensen bland installatörer har utvecklat egna kurser för dem som arbetar med luft-till-vatten och vätske-till-vatten värmepumpar. Kontrollera alltid att installatören har nödvändiga färdigheter och bra referenser.

Läs också:

Har du något av dessa saker hemma? De kan vara farliga!

Många produkter återkallas eftersom de kan vara direkt farliga att använda. Kontrollera om du har sådana fall på den här översiktslistan.

Jordpumppumpar

Jordpumppumpar extraherar energi från naturen.

Hur man lyfter en klass på energikalan

Värmepump

Värmepumpar har blivit alltmer populära de senaste åren. En bergsväxelpump värmer huset genom att använda värmen lagrad i det bergiga området. För att använda stenvärme måste ett 80-200 meter djuphål borras i marken. En bergsväxelpump kräver att el ska fungera, men är klimatvänlig, eftersom värmepumpen skapar mer värme än den förbrukar.

Fördelar: Lika effektiv under hela året, eftersom det inte påverkas av vädret.

Läs också:

Spara pengar genom att isolera taket igen

Återisolerande taket kan spara tusentals flikar i värmekostnader. Men förändring av husets förutsättningar innebär också stora risker.

Nackdelar: Relativt höga kostnader för etablering.

Jordvärmepump

En jordvärmepump hämtar lagrad solenergi från jord eller myr. Du behöver inte borra ett djupt hål, men behöver ett tillgängligt utomhusområde på 250-600 m2. En kollektorslang med frostskydd grävas vid 0, 6-1, 5 meter djup. För att installera geotermisk uppvärmning måste du ha ett vattenburet värmesystem.

Fördelar: Billigare anläggning än bergvärme. Om du fortfarande vill gräva sajten kommer det ingen extra kostnad.

Nackdelar: Krever stort utrymme. Känslig för frost i marken, och du måste vara uppmärksam på växtrötter när du gräver ner rören.

Sjövattenpump

En marin värmepump fungerar på samma sätt som en geotermisk pump, förutom att det kräver närhet till flod eller hav. Sjövattenpumpen extraherar värme från lagrad solenergi till havet genom en slang som läggs på havsbotten.

Fördelar: Longevity, och du har inte kostnaden för borrning. Relativ stabil temperatur ger en hög årlig värmefaktor.

Nackdelar: Kollektorns slang kan utsättas för vind och väder och måste också läggas på ett sådant sätt att det inte strider mot förankringsplatser för båtar.

  • Denna typ av isolering kan vara en brandbom

Luftpumppumpar

Luft / luftvärmepumpen är enkel att installera och kan även användas för kylning.

Extraktvärmepump

En avgasvärmepump är bäst lämpad för uppvärmning av mindre hus med låga energikrav. Avgasvärmepumpen fungerar för att återställa värmen som flyter från en byggnad genom ventilationen för att återföra den till värmesystemet. Installera en avgasvärmepump är enkel och billig om du jämför med att installera en marin värmepump, till exempel.

Fördelar: Inneluften har ungefär samma temperatur under hela året.

Nackdelar: Fungerar endast i hus med vattenburna värmesystem. Har också begränsad kapacitet.

Luft / luftvärmepump

En luft / luft värmepump består av en utsida och ett element som är anslutet till kylröret och elkablarna. Utesektionen extraherar värme från utsidan. Värmepumpen värmer upp luften i huset och kan inte användas för uppvärmning av varmt vatten. Det kan vara ett bra komplement till annan uppvärmning, och kan bidra med 33-55 procent av husets värmebehov.Passar bäst i öppna hus.

Fördelar: Lätt att installera och kan även användas för kylning.

Nackdelar: Ger lite värme under de kallaste dagarna.

Luft- / vattenvärmepump

Om du redan har värme med vattenburet värme är detta ett bra alternativ. Värmepumpen placeras vanligtvis utomhus. Det extraherar värme från avgaser eller avluft, och distribuerar det i hemmet via vattenburna golvvärme eller radiatorer.

Fördelar: Kräver inget större ingripande på webbplatsen.

Nackdelar: Mest effektiva i mildare regioner i landet. Ger låg värmeeffekt när det finns minusgrader ute.

Ved, golvvärme och pellets

En vedspis är ett perfekt komplement till ditt värmesystem.

Vedeldning

Om du vill använda trä som huvudvärmekälla är en vedspis ett bra alternativ. För att kunna använda en panna krävs att du har ett vattenburet värmesystem och en ackumulatortank.

  • TEST: Vad vet du om?

Pojkar med pellets

Fartyg med pellets är ett bra miljöval. Pellets är en förnybar biobränsle som oftast extraheras från skogen. Du kan bränna pellets i en panna ansluten till husets vattenburna värmesystem eller i en pelletskamin.

Pelletspannor sprider varmluft med inbyggd fläkt. Tillsammans med en värmepump kan en pelletskamin täcka hela husets värmebehov.

Golvvärme

Idag väljer många att installera golvvärme. Vattenburet golvvärme är ekonomiskt och värmer upp hela rummet på ett bekvämt sätt. Golvvärme passar bra med en värmepump, pelletsskal eller solvärme.

Solenergi

Solenergi är ett bra val både miljö och ekonomiskt. Det inkluderar inte bara solenergi att värma ett hus och ha varmt vatten året runt. Men om du kombinerar solenergi med pellets eller vedeldning, gör du ett klimatbesiktigt val samtidigt som du sparar pengar.

Det finns olika sätt att utnyttja solenergi. Du kan ställa in solpaneler på taket för att få varmt vatten och värme, och kombinera det med en solpump. Soluppsamlare på hus kan fånga solenergi och omvandla den till värme.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära