All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

Vilken mäklare är billigast?

Skola för hus säljare

  1. Two inteckning på samma gång? Banken hjälper dig
  2. ägande försäkring blir dyrare
  3. Säljare upplysnings
  4. 10 budord för bostadsförsäljning
  5. Lägg till bostäder utsikt mitten av veckan
  6. La mäklare svettas för dig
  7. Vilken mäklare är billigast?
  8. Mäklare: 600 000 NOK
  9. Spara 25 000 kr. på hemförsäljning
  10. - Inte gips upp innan du säljer

I och hans partner att sälja vår lägenhet i Oslo, och köpa en ny, större skyddsrum i samma stad. I sommar testade vi vilka lån banker kunde ge oss. Nu har vi testat vad det kostar att sälja lägenheten.

Vi överväger säljer det själva men kan inte fatta beslut förrän vi har en viss överblick över vad mäklare faktiskt behöver för jobbet. Vi är naturligtvis medvetna om att det handlar om det pris som mäklaren når till lägenheten. Vi har inte testat det här nu.

Flatt mindre än en miljon

A diskussioner telefonrikstäckande fastighetsmäklare kedjorna visade att agenter inte bara berättade vad vi hade att betala för att de skulle sälja lägenheten. Allt insisterade på att det var svårt att säga något förrän de hade sett lägenheten, men de flesta berättade ännu hur många procent provision av försäljningspriset de tar för att göra jobbet. Kommission varierar en del med sex procentenheter i jämförelse med den billigaste till dyraste mäklaren. De flesta agenter arbetar med en platt procentsats, men vissa erbjuder en progressiv modell med en enda hastighet upp till begärt pris och en annan hastighet för överskottet av försäljningspriset.

Gjensidige Nor Eiendom använder denna modell om säljaren önskar, men med en ränta upp till en miljon och en annan skattesats för den över miljoner. DnB Eiendom använder

stigande provisioner, med upp till 10 procent av hela kronan över värderingsräntan. Underlåtenhet

De övriga utgifterna, som kommer utöver kommissionen själv, lämnades inte utan ytterligare information. Bara när vi ringde nästa dag och frågade direkt om detta, lättade de suddigheten. Och bakom slöjan uppkom avgifterna efter varandra. Många kom i form av "faciliteringsavgift" och "etableringsavgift" - och vad betalar vi för då?

- För vissa mäklare är dessa avgifter i praktiken en extra provision. En del av detta fortsätter dock att täcka de faktiska kostnaderna, säger mäklaren Ragnvald Caspari hos Postbanken Eiendom.

Som kunder med fastighetsmäklare vill vi veta vad vi betalar för, och vi vet inte med sådana olästa avgifter.

Provisioner överallt

Självklart gör vissa mäklare pengar för att lägga till priser för annonsering i Aftenposten. Visserligen har de stora kedjorna rabatt på tidningen, men det förklarar inte ens de stora prisskillnaderna på reklam.

Priserna på visningar med en

visningsassistent närvarande är ungefär samma nivå. Detsamma gäller priserna på tulltaxan. Notar sticker ut. Där köper du ett så kallat marknadsföringspaket. Detta har ett fast pris och du vet inte priset för var och en av de tjänster som ingår i paketet. Med denna modell är det helt enkelt inte lätt att bedöma pris i form av prestanda.

Prislandskapet är i allmänhet så oöverstigligt att slutbeloppet snabbt kan bli en helt annan än vad man ursprungligen föreställde sig.

"Det kan vara svårt att bekanta sig med denna marknad", säger Caspari.

Klicka på länken längst upp till höger om artikeln för att se vilken mäklare som är billigast.

ADVERT

Mest populära