All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När man köper julgran är en fråga som du bör komma ihåg att be säljaren

När det gäller att dekorera till jul finns det en jul symbol som är mycket viktigare för de flesta av oss än mycket annat; nämligen julgran.

De flesta vill ha ett träd som en skala för att vara tät, fin och att stanna så länge som möjligt utan att tina. Här är experternas råd:

Tradition eller trend: Bestäm konst

Det fanns en tid när julgranen var synonymt med en bra gammaldags norsk gran, men i dag finns det många sorter att välja mellan.

- Många vill även gran, finns det något om lukten och nostalgisk med det hela, förklarar trädgårdsmästare och inköpschef Kari Brekke vid Champion Green, för Klicka Property.

- Men fler och fler människor väljer olika ädelstenar.

Brekke förklarar att vanliga givare vanligtvis torkar mest.

- Därför är dessa ofta den billigaste varianten. Men med olika granvarianter är barnens sula bättre fastsatt och träden är mindre torra.

Brekke förklarar att Mestergrønn endast leder Norrmann-filialen i år.

- Dessa är överlägset den grönskaste baretten, förklarar inköpschefen.

- Dessutom är trädet trevligt att hålla barnens stift och har en mjuk och blank bar.

Cederte är ett annat alternativ.

- Detta träd har en tunn form och böjd topp, förklarar trädgårdsmästaren.

- Sedertre har en fantastisk doft och en dekorativ och något exotisk form. Detta är trädet för dem som vill ha ett litet "trendigt" julgran - perfekt för att visa på Instagram.

VÄLJ KORREKT: Det finns många faktorer att tänka på när julgran är i huset. FOTO: Trine Jensen

Form och estetik

akademisk ledare Jesper Carl Corfitzen i danska Haveselskabs tror att den första sak att avgöra är om du vill ha en norsk gran eller rødgran eller något lite mer annorlunda.

Nordmanngran eller Sedertre?

Nordmann Gran

Blank grön bar

bevattning små

behöver mycket vatten

Traditionellt parktre som kan planteras i trädgården när frosten har gått

Baret kan användas som isolering på känsliga trädgårdsväxter genom vintern < 999> Cedar

god doft

Exotiskt form

Middelhavstre

kräver mycket och ofta vattning ned

bör lämnas ut i sommar

kan vara mycket stora och gamla

används ofta som fartygsvirke när det är resistent mot fukt och röta

olja från trä har traditionellt använts i parfymtillverkning

(Källa: Kari Brekke, mest grönt och Jesper Carl Corfitzen, Trädgårds företag)

- Många människor är oroade över hur de olika variationerna håller på sina barns pins. Nordmann Gran håller bättre än rødgran och du letar efter alternativ som nobilis eller kille, så det nobilis som är de bästa människor att hålla nålarna på plats.

Korfiten förklarar att form och estetik spelar en viktig roll för de flesta.

- Har du gott om utrymme, det är bra med norsk gran eller nobilis, men om du bor lite hårdare eller har ett litet vardagsrum, kan det vara klokt att kanske välja en mindre variant som rødgran, vilket naturligtvis är lite smalare i form .

Har du allergier har experten rekommenderas:

- De som är allergiska över barrträd eller harts, kan välja upp grenar som trollhassel eller trollpil och dekorera dem. Andra dekorativa grenar fungerar naturligtvis också bra och kan vara vackra "träd" i vardagsrummet.

Våga tänka om

Oavsett om du bor kompakt - eller kan bara föreställa sig något nytt, så det finns också många alternativ bekräftar experterna.

- Julgran med rot i kruka är ett alternativ som många har börjat uppskatta

och verkar bra, förklarar Brekke.

- När trädet håller stubb håller trädet naturligtvis mycket bättre. Men var medveten om att även dessa träd måste också ha mycket vatten.

Brekke förklarar att de senaste åren har blivit alltmer populär att använda träd och grön som dekor för jul, även bortom julgranen.

- Vintergrön som utsmyckning för utomhusbruk, vi ser en stark ökning i år, helst frostat eller med glödlampor. Stuegran, som inte är en gran, men arten Araucaria, är årets stora hit.

Se till att storleken på

Corfitzen förklarar att innan du går ut för att köpa julgran, kanske du vill ha kontrollerat målen på den del av rummet där trädet kommer att stå, så att du inte kommer hem med ett träd som inte passar.

- Se till att det finns plats för grenarna, så du behöver inte börja beskära trädet när du kommer hem, förklarar experten.

- Kontrollera även takhöjden och kom ihåg att det måste finnas plats för en stjärna på toppen - utan att trädet måste böja.

Ram eller köpas

Många människor tycker att det enkelt och köpa julgran från säljare på torget och utanför köpcentra och bensinstationer, medan andra älskar traditionen att skära ned sina egna träd varje år.

- Fördelen med att hämta och hugga sin egen ved, är naturligtvis att du vet att trädet är ny och har inte stått i vattnet i flera veckor, förklarar Corfitzen.

- Dessa är vanligtvis de finaste och färskaste träden, och det kan vara en trevlig tradition att göra det tillsammans som en familj.

Om du köper trädet från en julesäljare, känns trädet vanligtvis flera veckor i förväg.

- Fråga dig själv när trädet är fyllt och hur det har hållits, "förklarar trädgårdsmästaren Hilde Poppe på Plantasjen.

- För att hålla julen genom, bör trädet vara fält tidigt i början av november. Leta efter trädet som ser de färskaste ut och har en bra glans i baren.

Corfitzen håller med om:

- Det är lite som att leta efter en bukett färska blommor. Man borde välja det träd som ser det yngsta och fräschaste ut, och ser ut att det kommer att pågå länge.

Kontrollera barnens stift

Ett bra tips innan du köper är att noggrant kontrollera barnens stift på trädet.

- Barnens stift ska inte vara imponerade eller brutna, förklarar Poppe.

- Ta även barnets test: Dra dina fingrar genom barnets enda. Om de faller lätt när du drar fingrarna genom grenarna är det ett dåligt tecken.

Använd tid för att hitta ett träd där barnens pinnar är ordentligt fastsatta.

- Kontrollera barnstiften på bagageutrymmet, rådgör Poppe.

- Även om julgranen ser bra ut vid första ögonkastet, bör du alltid kontrollera om pelarna i botten på bagaget är färskt och fint.

KONTROLLIST: Det finns några saker du bör kolla innan du tar hem julgran. FOTO: Trine Jensen

ADVERT

Mest populära