All egendom: trädgård, kök, inredning >> Rengöring

När var sista gången du rengjordes här?

DUSTY: Kök och badrum ska ha frånluftsfläktar som fungerar. Om fläkten är för stram, kommer dragningen att sluta helt - vilket kan orsaka dålig luftkvalitet i hemmet. Foto: PHOTO: Marit Aaby Vebenstad.

De flesta människor är angelägna att ha ett rent och hygieniskt badrum, men inte alla kommer ihåg att rengöra badrumsfläkten.

Men att städa badrummet fläkt är något alla borde göra på ett tag, och det kan vara en bra idé att göra det medan toalett, handfat och duschvägg som ska rengöras.

Ger dålig luftkvalitet

Med tiden, det vill säga avgaskanalen i badrummet fan Nedsmutsade, indränkta av insekter, pollen, vägdamm, sot och andra saker som är i luften.

- Detta kan skapa en grogrund för mikroorganismer, särskilt i badrummet där den tillämpas fuktig luft, säger Cato Ove Karlsen, chef för det nationella rådet för våtutrymmen.

Mikroorganismer i form av bakterier, jäst och mögel kan ge irriterande dofter - och våtrum är därför mest utsatta.

Enligt det norska byggforskningsinstitutet kan förorenade ventilationssystem utgöra en hygienisk risk för ditt badrum.

En ej rengjord fläkt kommer att leda till minskad luftkvalitet och sämre utnyttjande av energi.

Regelbunden dammsugning

Ventilationsleverantörer rekommenderar årlig ventilrengöring samt årlig byte av filter i balanserad ventilation.

Badrumsfläkten kan vara i åratal utan underhåll. Det kan gå tills det stängs helt. Problemet är att vid denna tidpunkt kommer det att finnas dålig luft i lägenheten.

- Om det blir för hårt kommer draget att sluta helt. Detta kan leda till kondensproblem och mögel bakom sängar, speciellt om du bor i en äldre byggnad med dålig isolering. Hursomhelst kommer det att vara för låg luftväxling och dålig inomhusluft i ditt hem, säger Allison Mohn Jenssen, VD för Mycoteam.

Test av rökkanal

Han tippning om detta enkla test:

Rengöring av utsugsfläktar

  • Erfarenheten visar händer nedsmutsning primärt på avgassidan i ett ventilationssystem.
  • Mycket ofta förekommer föroreningen på utsidan av ventilen.
  • Damm från luften i rummet och sitter runt öppningen på grund av statisk elektricitet och / eller temperaturskillnader.
  • Avluftningsventilerna ska rengöras när de är synligt fläckiga, vanligtvis i samband med regelbunden rengöring i rummet.

Källa: Norska byggforskningsinstitutet.

- Håll ett A4-ark eller lite doppapper framför fläkten. Om det känns är det en indikation på att extraktionen fungerar bra.

Lena Furuberg, rengöringsexpert och specialistkonsult inom bygg- och anläggningskonsult AS rekommenderar dammsugare som den bästa metoden för rengöring av badrumsfläkten.

- Om det är för mycket damm kan det vara brandfarligt, men funktionen kommer att minska och det kommer dålig ventilation i badrummet. Det är viktigt att torka ventilerna med en torr mikrofiberduk en gång i veckan.

- Befolkningen själva kan göra att dammsuga den synliga delen av avgasventilen regelbundet. Många ventiler är lätta att demontera och kan därför tvättas, förklarar Karlsen.

skiljer fristående och blockera

De olika typerna av badrums fans på marknaden och fansen bör bibehållas på olika sätt.

- En typ fläkt är ansluten till den centrala extraktion och en annan som går direkt in i luft, medan tredjedel variant fortsätter balanserad ventilation, säger Furuberg.

Hur ofta gör du rent ditt badrum fan beror på vilken typ av fan du har och om du bor i villa eller i ett större block av vanlig ventilation.

- I större växter behöver oftare professionell hjälp för rengöring, medan stenbrott små block och småhus har större kontroll, säger Mohn Jenssen.

EXPERTER: 1. Kolbjørn Mohn Jenssen, General Manager Mycoteam. 2. Cato Ove Karlsen, generaldirektör för vetenskapsrådet för våtrum. 3. Lena Furuberg, Rengöringsexpert och Special Advisor inom Bygg & Facility Consult AS. Foto: PHOTO: Mycoteam, Science Council for Wetroom och Construction & Facility Consult AS.

Mer damm på vintern

Mängden damm som produceras kan variera kraftigt från hem till bostad.

Detta måste göras av proffs.

Rengöring av ventilationssystemet ska ske 5-8 år beroende på förorening. Utlopps- och tilluftsventiler ska rengöras när de är synligt nedsmutsade. I nyare installationer bifogas instruktioner för underhåll.

- Om huset har balanserad ventilation är det viktigt att öppningen av ventilerna inte ändras. Rengöring av kanaler bör lämnas till proffs, Cato Ove Karlsen, VD: s generaldirektör för våtrum, stater.

Om du har en torktumlare i badrummet, bör rengöringshastigheten öka.

- Det damm som placeras på utsidan av badrumsfläkten ser inte bra ut. Du kan torka av den varje gång den återvänder. Tänk på att på vintern blir det mer damm på grund av torr luft. Plasten blir också statisk och tillsammans verkar det som att det finns mer damm än vad det egentligen är, säger Mohn Jenssen.

Vill du läsa mer av sådana saker? Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och följ klicka på Facebook.

ADVERT

Mest populära