All egendom: trädgård, kök, inredning >> Badrum

När uthus knäböjer

Privy

Kräver varken el eller vatten. Består huvudsakligen av fyra väggar, tak och golv och en dobenk med lämpliga hål. Dropen från hålet ska vara några meter. Behöver en lämplig plats för plats, kort avstånd från stugan, helst i skuggan. Lätt att underhålla, speciellt om fallet är tillräckligt djupt och användningen inte är så ofta.

Nackdelen är att du måste gå ut - i minusnivåer och horisontell snöflingning. Det luktar inte så bra och dåligt på heta dagar. Se till att draget går ut till botten av do. En annan viktig sak är att se till att det inte finns några vattenkällor om det finns närliggande dricksvattenkällor. Planerings- och byggnadsverket i kommunen har information och kan hjälpa till med vägledning.

Biologiska toaletter

Engineered så att fukten avdunstar och det fasta avfallet bryts ned till kompost. Använd inte vatten och du kan slänga matavfall i dem. När innehållet har blivit komposterat kommer du att vara kvar med nästan ren mark.

Vissa har elvärmare och fläktfläkt för att öka förångningen. En elektrisk fläkt säkerställer bra ventilation, så att lukt undviks.

Biotails är indelade i två grupper efter storlek. Den sista sitter inuti toalettrummet, har butiken en toalett stol i rummet och digestionskärlet monterad under huset eller utanför väggen. De mest kända varianterna är Snurredass och Mulltoa.

Välj storleken på hur många som ska använda - och hur ofta. Innehållet behöver tid att kompostera. Mer bioförbränning innebär att avfallet tar tid att kompostera. I bergen kan det ta två år, i det varma södra Norge kan det ta tre månader.

Förbränningssalonger

Lämplig där det inte finns något vatten. Med hjälp av elektrisk förbränning omvandlas avfallet till aska. De är luktfria, hygieniska, producerar extremt lite avfall och passar in i stugan. Du behöver utrymme för avgasrör. I Norge finns bland annat Cinderella-modellen från Ecotech.

En liten haka på dessa toaletter är att du måste sätta i en väska före användning. Det kan vara lite svårt för barn. Vissa kan reagera på det visuella mötet efteråt när påsen ska lossas från ringen.

Ashtrayen måste tömmas en gång i veckan. Förbrännings toaletterna har en gränsvärde på nio personer per dag.

Urinplattor

Fem av sex dobes ska urinera. Den typiska kabinegryningen belastas därför med onödig mängd vätska. Urintoaletten kommer att minska vattenförbrukningen med 83 procent och bidrar också till en betydande miljöfaktor oavsett vilken typ av dusch du har installerat.

I kombination med förbrännings toaletten kommer strömförbrukningen att minska med upp till 83 procent och kapaciteten kommer att tredubblas.

Separation WC

En separation toalett kan vara en lösning för dem som inte har vatten i kabinen.Toaletten finns i flera olika modeller. Den mest kända varianten är varumärket Separett från Imperial Engos. Det verkar som att våt och torr slutar individuellt. Urinen flyter genom sin egen avloppsrör till vattenavlopp eller annan dräneringslösning. På så sätt kan urin undvikas.

Avföring och papper hamnar på toaletten. Ibland uppstår en skorpa och lukten försvinner. En ventilationsfläkt ger en kontinuerlig ventilation av rummet.

Vakuumtoalett

Inte alla har tillgång till mängder vatten, och vissa är förknippade med septiktank som måste tömmas. Då kan du betala för vattenbesparande toaletter. Vakuumtoalett är ett exempel och det är bra för miljön.

Ofta de toaletter som vi vet från flygplan och tåg sparar vatten eftersom det använder luft för att transportera avfallet. Vissa vatten kan tillsättas för rengöring, men kan användas i stugor utan vatten. De kan anslutas till bio-toalettlösningar, avlopp och septiktankar.

Grindertoalett

Slipa avfallet. Du behöver mindre dropphöjd till tanken än med andra lösningar för vattenlösning. Bra för stugor på hård mark.

Farväl

Vi förstår att det finns något säkert och bra med den gamla hyllan i hörnet av stugan. Det lilla huset med hjärta i dörren, full av minnen av barndomsresor. Romantisk med obehandlade träväggar, med den obligatoriska bilden av kungafamiljen på en spik. Persienner och gamla tidningar, och närhet till naturen. Men kom ihåg att inredningen skapar en stämning, så ta ut de senaste sakerna med dig på nyskapande, så övergången blir inte så ledsen.

ADVERT

Mest populära