All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

När ska du byta fönster?

Vid renovering och rehabilitering är det naturligt att överväga att byta fönster eftersom det är bekvämt att göra det när du börjar jobba. Men det finns andra anledningar till varför du bör överväga att byta fönster:

Kondensor

Vi skiljer mellan inre och yttre kondensation. Extern kondensering är faktiskt ett kvalitetsskylt, intern kondens kan innebära att du ska byta ut fönster.

Dagens konstruktionsteknik är strikt i förhållande till isoleringsvärdet för Windows. Välisolerade vägar lämnar mindre värme, de har lägre ytemperaturer på utsidan, så kan yttre kondensation uppträda, speciellt på kalla morgnar.

Intern kondens på de nuvarande fönstren beror på antingen dålig ventilation eller överdriven inre fuktproduktion. Till exempel, i ett sovrum, är minimikravet för ventilation i en levande enhet 26m3 frisk luft per timme per säng. Dessutom, om du har tillräcklig ventilation på våtrummet och köket, är det ingen problem att kondensera på inredningen.

På äldre fönster, med dåligare isoleringsvärde, är den inre ytan vanligtvis så kall att kondens blir ett beständigt problem. Om detta inträffar över tid kommer det att ackumulera fukt i ramen, vilket ökar risken för gnidning. Äldre fönster med kondens på det innersta glaset bör därför bytas ut.

Läs också:

Gör det själv: Man och plånbok en byrå

Med lakan och tapetet fick byrået ett nytt liv!

Pekade fönster

Fukten mellan glasrutorna beror på läckage. Den isolerande gasen mellan skikten har läckt ut och fönstret isolerats reduceras. Fukt penetrerar fönstret och ger fläckar och sköldar. Ett prickat fönster bör bytas ut.

Kaldras

Kall åldring uppstår när luft kyls av en kall yta. Den kylda luften pressas nedåt och bortom golvet och den blir jordkyld. Värmekällor under fönstret kan hjälpa, men byte till 3-lags energibesparande fönster blir den bästa lösningen.

Livstid

Både ram, ram och glas är betydligt bättre isolerade i dagens fönster än 20 år sedan. Dagens isolationsvärde, eller U-värdet, är 1, 2. U-värdet är bättre desto lägre tal. 1985 var kravet 2, 4.

Fönstrets liv varierar beroende på vilket material det är gjord av, där fönstret är beläget och hur bra det underhålls. Ett träfönster bör anses förändras efter ca 20 år, medan ett PVC-fönster antagligen kommer att vara i 30-40 år.

Läs också:

Gör vardagsrummet ljusare.

Nu när kvällarna blir mörkare, är det lämpligt att överväga nya ljuslösningar för huset som kan göra vardagsrummet lite ljusare.

Mer information om underhållsfria fönster finns på www. hplus. com

ADVERT

Mest populära