All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

När ska huset målas?

Färg har köpts, borstar nytt och målat på. Nu beror allt på vädret. För husfärg krävs korrekta förhållanden i väder och temperatur.

- De nya akrylbaserade långsiktiga mätningarna beror på frysfria nätter. Det nya lösningsmedelsbehovet för oljebaserade typer gör också färgen inte så stabil som möjligt, säger Vi i Villas Painting Expert Heidi S. Sørensen.

Därför bör du inte starta färgjobbet förrän det är bra gjort i april. Oktober är sista deadline, men på många ställen i Norge är säsongen ännu kortare.

Undvik sol

- Det är inte bra för varmt väder och må aldrig måla i solen, säger Sørensen.

Om färgen appliceras på en vägg som är ordentligt uppvärmd av solen, kan det tyckas att färgen blåsar. Dessutom blir färgen tunnare när den blir het och du kommer att ha ett tunnare slitlager på solväggen än de andra väggarna.

Rak temperatur

Du kan måla med temperaturer upp till 22-23 grader så länge du bor i skuggan. Under den varmaste sommarperioden är det därför lämpligast för morgon och kväll, säger målarexperten.

- 15-16 grader i mulet väder är verkligen perfekt målat. Hög luftfuktighet eller dimma är inte fördelaktig vid målning.

Fuktighet

Observera också att det kan vara mycket mer fuktigt på natten än under dagen. Prova så mycket som möjligt för att slutföra arbetet tidigt på eftermiddagen så att färgen inte dör innan den torkar. Då kan ytan vara matt och avskärmad.

- Du är också beroende av att ditt väder har torkat upp dina väggar efter tvätt innan du målat. Fukten i veden överstiger inte 15-17%. Det kan lätt mätas med en fuktmätare.

Sørensen påminns också om att beakta kraftfulla pollenslipsar från buskar och träd. Pollen damm i färgfilmen är inte trevligt.

Före målning

"Klimatet i Norge har varit extremt vått och kallt under de senaste åren och detta, förutom ökad förorening, innebär att vi ofta ser svamp och alger på väggarna, säger målarexpert.

För att förhindra detta rekommenderar hon att du tvättar ditt hus - helst en gång per år. Detta kommer att medföra att färgfilmen varar längre. Ibland är det inte en ny färg, men bara en tvätt som behövs för att få en fin fasad igen.

- Vid målning är tvättning en nödvändighet. Tänk bara på hur utflödet blir smutsigt i luften. Samma händer med husmurarna. Avgas, gaser, svampar, alger, pollen och damm måste avlägsnas innan ny färg appliceras.

En sådan tvättmattor ligger också nerför väggen, så att den nya färgen blir den bästa passformen på substratet. Spraya även på en svamp och algspruta innan du målar. Detta ska inte spolas, men dra på ytan.

Läs också:

Favoritverktyg - Ny borrning

Många vill ha nya verktyg i gåva.Företrädesvis en ny borr.

ADVERT

Mest populära