All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När Netta flyttade in i en gammal fabrik bestämde hon sig för att effektivisera industristilen - vid låg budget

Att bli en cool stil utan att spendera så mycket kan vara svårt.

Många vill bryta koden för hur de kan dekorera utan att förlora sin plånbok.

Netta Löytynoja har definitivt knäckt den här koden. Undrar hur?

Studentinredningar

Netta har alltid haft en känsla av industristilen, men bara när hon gick in i fabrikslägenheten bestämde hon sig för att återuppfinna uttrycket. Hon har krossat otaliga loppmarknader och auktioner på nätet för att hitta möbler som skapar den tuffa, lite slitna känslan.

Trots att stilen är klar har paret dekorerat på en låg budget.

Eftersom de är två elever i hushållet, har Netta många tips om hur man gör stora förändringar med små medel. Till exempel har hon klädd i köksskåp med svart kontaktplast som hon har köpt i hårdvaruaffären. Resultatet är så trevligt att du aldrig kommer att gissa hur den matta svarta ytan har blivit.

- Alla som gillar industriell siden bör kolla in hårdvaruaffärer. Vi har köpt många av våra nya arbetsbelysning där.

- En av mina bästa inköp är lädersoffa i vardagsrummet som jag fick för 20 euro. Kistan i sovrummet betalade jag bara 40 euro, säger Netta.

I vardagsrummet är en riktig gammal industrilampa som hennes man har ombyggd så att den fungerar med en vanlig glödlampa. Lampan över köksbordet är också en riktig industriell lampa, köpt på en nederländsk hemsida.

EXCELLENT MIC: Det finns en öppen lösning mellan köket och vardagsrummet. De svarta kurvorna är gjorda av återvunna däck. Här lagrar Netta sin hundutrustning. På samma sätt får du också hossolfang. nr. I ett hörn av vardagsrummet har Netta en arbetshake med en stor tavla. Eames stol i stolen använder henne både här och vid köksbordet. Bordslampan är från Ikea. FOTO: KATJA LÖSÖNEN

HEM: Köksbordet har paret gjort själv. Bordsskivan i trä är målad med svart matt matt. Taklampan är en gammal industriell lampa som Netta har köpt online. FOTO: KATJA LÖSÖNEN

Bogserad Begagnade marknader

När man flyttar in i en gammal fabrik, sägs nästan att inredningen måste vara industriell.

- När du väl har valt den här stilen måste du bara acceptera att det tar lång tid att hitta rätt saker. Under den mest intensiva perioden besökte jag alla använda marknader i staden minst två gånger i veckan. Då har du chansen att göra ett fynd, säger Netta Löytynoja.

Det var inte kärlek vid första anblicken när Netta och mannen Jaakko såg sin hemma för första gången. Lägenheten var belägen i en ombyggd fabrik i finska staden Vasa.Det var imponerande med sina stora fönster och fem meter av tak, men materialvalen var inte helt beroende av parets smak. Ett par väggar var målade orange och linoleumgolvet var grönt och slitit.

- Eftersom vi hyrde, kunde vi inte göra omfattande renovering, men vi hade tur. Golvet visade sig vara så slitna att hushållerska kom överens om att lägga till nya. Samtidigt var alla väggar målade vita, säger Netta.

GÖR SELV-PROJEKT: Kistan tjänar som sängbord i sovrummet. Netta hittade den i en loppmarknad. Hon har gjort sängplattan även av en spånskiva, en liten klädsel och en luddoff. FOTO: KATJA LÖSÖNEN

LAGRING: I salen finns ett enda vit Ikea skåp för ytterkläder. Den väggmonterade förvaringen Utensilo är en designklassiker från Vitra. Trots paret som hyrde huset har de lyckats sätta sin egen känsla på det. FOTO: KATJA LÖSÖNEN

Bloggingen inspireras

Hon flyttade till Vasa på Finlands västkust i 2009 för att hennes man började studera där. Även hon började sin inredningsstudio, men i början hade hon varken jobb eller studieplats i sin nya hemstad.

- Sedan jag hade så bra tid började jag en inredningsblogg. Jag var väldigt inspirerad av att integrera vårt nya hem och det var roligt att dokumentera processen.

Innan Netta började blogga, hade hon aldrig använt en SLR, men hon lärde sig det snabbt. Likainen parketti blog - "Den smutsiga parketten" utsågs till en av Finlands mest populära interiörbloggar med 40 000 läsare i veckan, många av dem från andra länder.

På bloggen har hon berättat om alla stadier av inredningen. Lägenheten på 49 kvadratmeter består av vardagsrum och öppet kök samt ett sovrum. Tack vare rause taket finns det också utrymme för ett loft i sovrummet, och extrautrymmet används främst för lagring.

Gör det själv Projekt

Matbordet i köket består av en gammal bordsskiva som har nya bordben i stålrör - gjord av Netta själv.

De hembaserade lösningarna blandas med några noggrant utvalda designklassiker, som Eames stolarna som paret fick i en bröllopsgåva.

Bor i en gammal fabrik har också sina bakre delar. På vintern kan det bli kallt, med många kvadratmeter som ska värmas upp.

- Jag är glad att värmen ingår i hyran, skrattar Netta.

På sommaren måste de använda persienner för att hålla värmen ute. De stora fönstren avger mycket ljus, vilket har varit en fördel när Netta har tagit bilder på bloggen.

Nu har hon en paus i fotografering. Efter att ha bloggar intensivt i två och ett halvt år bestämde sig Netta för att det fick håll.

- Jag kände att jag hade använt alla mina idéer. Huset är trots allt bara 49 kvadratmeter.

Slutligen hade Netta fotograferat varje kruka och krok många gånger.

- Jag tog mig själv för att köpa saker bara för att visa dem på bloggen, inte för att jag behövde dem. Det är verkligen mot alla mina principer, för jag vill inte äga mer än jag behöver.

PÅ UTSTÄLLNING: I sovrummet finns kläder och skor som står upp för en del av inredningen. Den öppna förvaringslösningen gör det enkelt att hålla koll på kläder och tillbehör. FOTO: KATJA LÖSÖNEN

ADVERT

Mest populära