All egendom: trädgård, kök, inredning >> Interiör

När det gnisslar ...

- Tre är levande material som påverkas av temperatur och fuktighet, och därför, golv och trappor svälla och krympa i beroende av förändringar i klimat, sade Ylva Kleven Chef RBI och demystifies således de skrämmande ljud.

Ylva var tidigare forskare vid Treteknisk och kan mycket om trä- och trädegenskaper. Hon förklarar att spänningslyd från trä är ganska vanligt och kan höras som mindre knus och knut ljud. Ljudet kan variera från säsong till säsong. På sensommaren när den relativa luftfuktigheten i huset är hög ökar fuktigheten i golvet. Därefter expanderas golvet och kan hamna i spänning. Ljudet försvinner som regel när värmesäsongen startar och den relativa luftfuktigheten minskar.

Kniv som inte försvinner

När det kraschar i trappan går bara träet.

- Men det finns också en gnisslande ljud som inte försvinner, är det oftast inte själva golvmaterial som gör ett ljud, men det kan vara under golvet, leder, fastsättningsmetod eller mellan parkett och fasta installationer som gnisslar och knarrar. Sådant ljud kan vara svårt att lokalisera, förklarar Ylva.

Om de knäckande ljuden är konstanta kan orsaken vara att undergolvet är ojämnt eller misslyckat. Används för mjuka ytor etc. Ljud kan skapas när du går på golvet. I gamla golvskivor som läggs på balkar, är det ofta knäppt eller strålarna har varit för fuktiga när de läggs.

Om du kämpar med ihållande knarrande av en gammal våning är det råd från expert för att få en snickare Ellet värderingsman att undersöka saken och hitta möjliga åtgärder. Eventuellt kan träteknik eller byggforskning vara exempel som kan ge vägledning.

- Om det finns ett problem med ett nytt golv, skulle jag först kontaktade butik som levereras golvet eller leverantör, råder Ylva Kleiven.

ADVERT

Mest populära