All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När går julgranen ut?

Vissa kasta ut trädet omedelbart efter julen är över, andra på den första arbetsdagen på det nya året. Ju mer traditionellt bunden bland oss ​​tror att den 13: e eller 20: e juldagen är den rätta.

Dessutom har varje kommun egna samlings- och leveranstider som inte nödvändigtvis matchar tidsgränserna tradition och historia.

LÄS OSS: Vad gör du med julgran?

Detta berättar historien

HISTORISK: Curator Anne Kristin Moe vid den norska Folk Museum rensar upp mysteriet med den 13: e och 20: e dagen. Foto: Norska FOLK MUSEUM Se mer

Curator Anne Kristin Moe vid den norska Folk Museum har en god överblick för dem som kommer att följa i släkt- och -fedrenes fotspår och känna historia julesus.

Först och främst rensar hon ett omfattande missförstånd på vägen: jul och följande dagar följer kyrkans år.

- Kyrkans år varar fram till tegelmässan, dvs 2 februari. Således har traditionen för den 13: e och 20: e årsdagen av jul ingenting med det här att göra.

Men varför är det mellan 13 och 20 dagar?

- Den sjätte januari var juldagen efter den gamla juliska kalendern. Efter övergången till den gregorianska kalendern blev den heta trettonde juldagen. Men dagen kallades också dagen för de heliga tre kungarna, Gamla juldagen, Epifanie och Kristi uppenbarelsedag. Dagen markerar slutet av julen i många länder, och i katolikerna markerade övergången från snabb till karneval, förklarar Moe.

Läs också: De knep som får granen att fungera länge

Två olika traditioner

Tjuendedagen har en annan historisk förklaring.

- Den här dagen är den så kallade oktavdagen till trettonde dagen. En oktav är i kristen, liturgisk sammanhang för en period av åtta dagar efter en viktig festdag i kyrkans år. I det här fallet var den tolfte dagen, som var tidigare julafton.

Inte riktigt lätt att vara klok för en icke-historiker. Men är det så försiktigt då?

- Det är inte riktigt talar om två olika traditioner och ritualer, i det avseendet kan man alltid välja, men att julen den 13 januari, vilket naturligtvis tjugonde dagen är en absolut deadline, skrev signaturen "Gäst Gäst" på SOL Guru i november 2008.

Läs också: på god fot med julgranen

Kontrollera din kommun

regler för leverans och pickup varierar från kommun till kommun. Därför kan du kolla deras webbsidor eller ta en telefon till renoveringsföretaget.

GRATIS: I Bergen måste de flesta leverera själva träden. I gengäld kostar det ingenting. Foto: BIR Visa mer

Julgranar samlas i Oslo kommun i de första två veckorna av det nya året. Kontrollera datumet för ditt distrikt.

Trondheim Sanctuary hämtar träden under vecka 3, men rekommenderar att de är beredda och sätta ut på söndag 17 januari.

I Bergen, i år, som i föregående år, gratis självleverans av julgranar i januari och februari.För de som bor i stadens centrum, tar den mobila återvinningsstationen till träd.

I Stavanger samlas julgranarna i vecka 2.

I Tromsø måste träden placeras vid insamlingsvägen senast måndag den 16 januari kl 12.00. 0700.

ADVERT

Mest populära