All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När bostadsmarknaden kraschar

Ingenting Varor Forever. Och även om verkar prishöjningen på bostadsmarknaden aldrig sluta , kommer det förmodligen att göra det en dag. Åtminstone ett tag

Men var och vad är säkrast att äga, dagen som bottnen faller ut ur marknaden?

Och i värsta fall riskerar du den största andelen av dina besparingar?

Stora skillnader

Om man tittar på statistik från basåret 1992 och fram till idag, det finns tydliga skillnader i hur lukrativ bostadsmarknaden har varit.

Tabellen nedan visar att i genomsnitt skulle ha haft en inflationstakt på 253 procent om du hade ägt en villa från 1992 fram till idag. (Detta gäller genomsnittliga priser för hela landet). Istället, om du hade ett gemensamt bostadshus, skulle prisökningen vara 302 procent. Och hade valet varit en lägenhet i 1992, skulle inflationen ha varit formidabel 382 procent:

tillväxtprocenten per typ av bostad 1992-2007
Byggnads typ Pris per kvm. år 1992 Pris per kvm i 2007 Procentuell tillväxt
Villa 4700 16600 253%
Delad bostäder 5200 20900 302%
Lägenhet 6200 29900 382%
Källa: NEF, EEF, Finn och Econ.

Att dela tillväxten i förhållande till var hemmet gör skillnaderna ännu viktigare. Botten tabell visar att bostadsmarknaden i Oslo, som hade den lägsta inflationstakten av alla regioner, har ökat med 208 procent under perioden 1992-2007. Till jämförelse har bostadsmarknaden i Bergen ökat med häpnadsväckande 486 procent:

Tre på topp - och tre på botten. Tillväxttakten 1992-2007
Stad / Area Tillväxt i% 1992-2007
Hedmark 208
Oppland utan Lillehammer 212
Oppland 219
Stavanger < 999> 404 Hordaland
462 Bergen
486 Källa: NEF, EFF, Hitta och Econ
fallhöjden

Men frågan är alltså: Var är fallhöjden stor, om det Finns det en pall - både när det gäller bostadstyp och geografiskt läge?

- Jag tror att de typer av bostäder som kommer att markera den största nedgången, om priserna skulle falla, kommer det att bli lägenheter i centrum av stora städer, särskilt Oslo, säger chefsekonom på prognos Center, Kjell Senn Set.

Var kryper den - första och största?

Bildillustration: Per Ervland. mer Senn lägga ännu tror att man kan bli ännu mer exakt:

- Det kommer troligen att bli särskilt de minsta lägenheterna som kommer att markera en minskning, sade han.

Enligt chefsekonomen finns det redan tecken på att de dyrare bostäderna upplever en fluktuation i priserna.

- Bostadspriserna över prisnivån på 5-6 miljoner kronor tyder redan på att det saknas liten eller ingen prisökning, säger han.

Prognosesenteret förväntar sig en nedgång i inflationen från slutet av 2007 och in i 2008 och 2009.

Erling Roed Larsen, forskare vid Statistisk sentralbyrå, håller med om att det är de små lägenheterna på störst risk.

- I en tidigare undersökning fann vi att vissa typer av objekt (små lägenheter) var mer flyktiga än andra typer (stora lägenheter). Vi tror att detta är generaliserbart eftersom en huvudteori inom ekonomins affärer är att det finns en korrelation mellan avkastning och risk. Det står att för att man ska kunna förvänta sig högre avkastning måste man acceptera högre risk. Vi finner mycket stöd i empirisk och litteratur, säger Roed Larsen och tillägger:

- I klartext: Allt annat lika, vi tror att de områden, föremål och typer som har haft de största prisökningarna kan också få den största korrigeringen.

Inte helt säker

Men Larsen betonar också att det finns ett antal förbehåll om detta:

- Ovanstående överväganden är bara om

allt annat lika . Och det är inte nödvändigtvis. Det finns i huvudsak tre skäl till prishöjningar i Norge. För det första ökar priset på grund av en förändring i efterfrågan på grund av grundläggande förutsättningar. För det andra en förändring av efterfrågan på grund av en önskan om och tro på realisationsvinster, och för det tredje på grund av tendensen på utbudssidan för att svara på efterfrågeskift. Och det här är viktigt. Om en prisökning någonstans och för en bostadstyp kommer på grund av en förskjutning i efterfrågan (till exempel efter små lägenheter), förväntar vi oss inte en lika stor korrigering, förklarar han. Roed Larsen menar att det ofta är de små lägenheter i centrala områden som är intressanta för investerare, vilket skulle tyda på att dessa kommer att vara mer benägna att priskorrigeringar, när investerare inte längre tror på en hög avkastning på kapitalet.

bekräftar teorin

Om vi ​​vänder mot våra grannar i söder, kan vi få en uppfattning om vad som händer när bostadsmarknaden slår sig ner ordning i Danmark, tillväxt på bostadsmarknaden har minskat under det senaste året. Det visar nya siffror från

Mortgage Council som publicerades förra tisdag. I hela landet ökade hus och radhus med 13,6 procent från första kvartalet 2006 till första kvartalet 2007. Jämfört med har lägenheterna bara ökat med 3,5 procent. Och på en het bostadsmarknad är det vanligtvis de lägenheter som stiger mest.

På vissa områden har inflationen dock varit negativ under denna period. Värsta saker har varit för lägenheter i Köpenhamn där inflationen har varit -7,7 procent. I Århus (Danmarks näst största stad) var prisökningen -3,5 procent under det senaste året.

I andra större städer (Aalborg, Esbjerg, Odense och Randers) har dock lägenheterna fortsatt att öka i värde - med cirka 10 procent.

Även om den danska bostadsmarknaden inte kan jämföras direkt med norska, är det förmodligen inte omöjligt att jämförelser kan göras ändå. För de danska siffrorna ser vi att en fallande bostadsmarknad ofta visar först där priserna har ökat mest, det vill säga i lägenheterna i de största städerna.

Sennesett har en bra förklaring till varför priserna har börjat falla i Danmark, och inte i Norge ännu.

- Danmark slutfördes, och det är inte Norge. I Danmark finns det för många hem nu, i Norge finns det fortfarande för få, avslutar han.

Tillbaka till risken för avföring: Om du har haft din lägenhet länge finns det ingen "fara". I alla fall, om du tänker leva, kommer meningen bara på papperet. Problemet uppstår om du köper in på bostadsmarknaden för första gången i höjden - och kanske måste sälja till ett lägre pris senare eftersom du inte har ekonomin att stanna. Då finns risken att förlora pengar.

Om du är en dåre kan du försöka klara det så att du säljer din stora lägenhet strax före sprickan och köper ett "säkrare" villa. Men när priserna börjar stiga igen kommer det naturligtvis att vara naturligt att de stora städerna återigen upplever den största prisökningen. Och slutligen, vi kommer naturligtvis inte att uppmuntra någon till sådan spekulation - det är rent teoretiska överväganden!

Källor: NEF, EFF, Finn, Ekonomi, Statistiska centralbyrån, Prognoscenter och Dansk Mortgage Council.

Relevant om huspriser:

Studio lägenhet farlig?

  1. Heta huspriser hittills i år
  2. Enrumsuppgång dubblerar
ADVERT

Mest populära