All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

När huset "säljs som är"

I ett bostadsperspektiv är det ofta att huset "säljs som det är". Vad betyder det egentligen? Vi har frågat Vi i villor egen expert på juridiska egendomsfrågor för att förklara termen.

- Att en bostäder "säljs som är", vilket innebär folk sa att det ökar tröskeln för arten och omfattningen av de fel som kan utgöra en så kallad "brist" för fastighetsförsäljningar, säger biträdande Elaine Syvertsen vid advokatfirman Grande & Co.

Ställ fråga: Var noga med att veta allt om huset innan du köper det.

Tre möjligheter

Det finns fortfarande tre sätt man kan nå fram med krav på defekter i fastigheten, även om det säljs som de är.

- En är att fastigheten kan sägas vara i betydligt sämre skick än köparen kunde ha anledning att förvänta sig av inköpspriset, ålder eller liknande. I en helt ny högsta domstol i februari 2010, uppger att ett sådant misstag skulle kosta minst 6,5 procent av köpes för att det ska betraktas som defekter. Gör det mindre, du borde räkna med att ta kostnaden på din egen mantel, förklarar Syvertsen. Men han tror att det för nyare bostäder blir lättare att nå krav som är procentuellt lägre än ovanstående "gräns" på 5-6%.

Korrekt information är viktig

De andra två fall där det kan hävdas att det är fel i ett hem som säljs som det är, innebär den information som köparen får fastigheten.

- Säljaren har antingen behållit information eller lämnat felaktiga uppgifter. I dessa fall anses det en brist, under förutsättning att detta är information som kan förväntas ha påverkat avtalet till viss del, säger Syvertsen.

Läs också:

Gör kullen dig sjuk?

Källarefack som är dekorerade utan farhågor kan leda till störningar inomhusklimat.

måste bevisas

Det är dessa två punkter, som regleras enligt punkterna 3.7 och 3.8 i avyttra lagen som gör det så viktigt för hus säljare att ge korrekt och tillräcklig information. Men det kan också vara svårt för köparen att bevisa om säljaren medvetet ha trick information om du senare upptäcker ett fel med ditt hem.

- Det betyder att om du inte kan bevisa att säljaren medvetet hålls något tillbaka eller lämnat felaktiga uppgifter, kan bara krav brist att egendom om det kan sägas vara i betydligt sämre skick än man kunde ha förväntat. Men om denna brist kostar alltså under fem till sex procent av inköp, kommer du knappast få acceptans inom rättsväsendet, och du måste förbereda dig för att ta kostnaderna själv, säger Syvertsen.

Kan tyckas orimligt

Majoriteten av bostäderna idag säljs som de är.

- Det var inte avsikten när detta alternativ infördes, men nu är det nästan blivit en allmän regel, säger Syvertsen.

- För köpare anses det ofta som negativt att man måste kunna bevisa att säljaren har behållit information. Det kan tyckas orimligt att täcka upp till hundra tusen dollar, även om du bara har köpt ett hem för över två miljoner ", säger Syvertsen.

För säljare kan det dock betraktas som fördelaktigt, eftersom man i viss utsträckning avstår från ansvarsskyldighet.

Läs också:

Detta interiör vill vi nu

Missade du den stora interiörmässan Oslo Designmässa? Vi tog vår resa dit för att titta på de kommande trenderna.

ADVERT

Mest populära