All egendom: trädgård, kök, inredning >> Konstruktion

När värmekabeln träffar

En kall vintermorgon rusar du på dina fötter på det kalla golvet i korridoren och in i badrummets varma värme. Men skräck och fasan! I stället för en bekväm golvvärme kommer du att hälsas med iskalla kakel. Värmekablarna är slående. Vad gör du nu?

- Det första du bör göra är att kontrollera om säkringen är klar, om säkringen är avstängd eller om jordfelsbrytaren är avstängd. Faktum är att överraskande många inte tänker på det, säger Bjørn Sørensen, chef för elsäkerhet på Nelfo.

  • Kontrollera säkringsskåpet - husets huvudskåp

Få hjälp från en specialist

Om det visar sig att allt är okej med säkringen, är det dags att få hjälp från utsidan.

- Om säkringen inte har löpt ut och värmekablarna inte fungerar, ring en installatör som kan kontrollera saken. Börja inte manipulera med det själv, varnar Sørensen.

Det kan vara möjligt att reparera värmekablar som inte längre fungerar. Men hur mycket jobbet kommer att bero beror på vad som är fel.

- Har du tur, det är termostaten som inte fungerar. Men det finns många anledningar till varför kablarna inte fungerar, säger Sørensen.

Läs också:

Djurförluster när man reflekterar gamla hus

De dyraste misstag görs när människor skakar upp och inte vet hur gammalt hus är byggt. Otillräcklig isolering kan till exempel orsaka ...

  • Kontrollera det elektriska systemet i kylan

Det är lämpligt att hitta dokumentationen som medföljde när värmekabeln var installerad. För installationer som har gjorts under de senaste sju åren har det krävts golv- och takdokumentation.

Denna dokumentation ska innehålla bilder eller ritningar som visar hur värmekabeln ligger i golvet. Ägaren bör också ha information om kyl- och värmezoner och bruksanvisningar för driftsutrustning.

Denna dokumentation kommer att vara till stor nytta när du behöver reparera värmeinstallationen.

Flera orsaker

- Om värmekablarna är placerade för täta kan de bli överhettade. Det kan vara en kabelbrytning, luftfickor i hålrummet som skapar uppvärmning eller det kan vara så enkelt som ett fel på strömbrytaren. Hur som helst borde du få en installatör som kan hitta felet, säger Sørensen.

Om problemet finns i själva kabeln måste installatören ha tillgång till kabeln för att reparera skadan. Det kan vara ett relativt anständigt jobb, men det kan också leda till mycket arbete och kostnader, särskilt om värmekablarna är i badrummet.

Läs också:

Var ska säkringsskåp stå?

Var ska säkringsboxen vara? Vi har fått ett svar från laget.

- Du kan söka efter felkällan, inklusive speciella mätinstrument.Om det finns en paus på kabeln, måste du gå upp med golvet där frakturen är att få den reparerad, säger Sørensen.

  • Var ska säkringsboxen vara?

Gör membran

Om värmekablar är strax under kakel eller parkett, är det möjligt att reparera skadan utan större ingrepp i resten av golvet. Ett par kakel tas bort, installatören reparerar den skadade kabeln och kakelarna kommer att ersättas med ny gjutning.

Men problemet är på golvet i en våt och våtromsmebranen bruten, det blir en mycket mer omfattande arbete för att göra golvet ordentligt. Och ett tätt membran är viktigt både för hälsa och plånbok, eftersom fukt och röra i badrummet inte bara är hälsofarliga. Det är också dyrt att rätta till problemet.

- Det är nog en del som inte är medvetna om att försäkringen inte täcker skador som uppstår på grund av läckage i membranet har Oddvar Stensrød, biträdande chef vid Gjensidige, sade.

Läs också:

vattenskador undersökningar ring inte täcker

Den vanligaste vattenskador i hemmet omfattas inte av försäkringen, och de kan bli kostsamt att reparera.

  • Vi vill ge dig mer smarta tips - registrera dig för vårt nyhetsbrev
ADVERT

Mest populära