All egendom: trädgård, kök, inredning >> Säkerhet

När måste du gå till taket?

Text: Rikke Åserud

Tror du att huset eller stugan kan tåla ännu mer snö innan du går upp och kasta? I så fall kan det bli dyrt spelande. En rapport som utarbetats av Sintef Byggforsk 2007 visar att befintliga byggnader ofta har mindre kollisionssäkerhet än vad som föreskrivs i regelverket. Det visar också att det inte är ovanligt för utvecklare att utveckla slacks med designen eller utelämna den helt på remodeling och extension. Detta kan leda till betydande minskningar av bärkapaciteten.


När det kraschar

När det gäller snö på taket, kan du hålla koll på hur huset tacklar snö. Om du hör rodnad och lukt i konstruktionen, eller dörrar och fönster är långsammare att öppna än vanligt, kan det finnas fara för ferde. I kabinen kan det vara svårare att hålla koll på regelbundet. Var noga med att tillåta dig med människor i området och fråga dem om mängden snö är hög.


En halv meter

Om ditt hus byggdes mellan 1949 och 1979 och har en lätt takkonstruktion, ska taket vara förtöjt när snön är en halv meter djup. Om snön är våt bör den inte vara mer än 40 centimeter på taket.

För nyare hus och mer information, se Sintef Byggforsk.

ADVERT

Mest populära