All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När måste du ringa proffsen?

Ingen i världen bygger, fixar och kyssar upp som oss norrmän. I höst, fyra av tio norrmän planer på att göra förbättringar hemma, och i själva verket, enligt tidningen dina pengar så vi norrmän ställningar kommer att spendera så mycket som 60 miljoner att renovera innan året är slut.

och man bör först började med renovering och ombyggnad, även om det kan vara okej att hålla stadig hand och vet vad strängt taget kan göra själv, vad är ansökan krävs och vad du borde kalla in proffsen att göra för dig.

I teorin kan du göra en hel del även

- Teorin är att du i princip har möjlighet att göra nästan allt själv när det gäller renovering, förklarar arkitekt och senior rådgivare på SINTEF Building och infrastruktur, Anders Kirkhus till Bonytt. nr.

- Förutom när det gäller el är det juridiskt nödvändigt att ha någon som är certifierad att göra jobbet.

Foto: PHOTO: Colourbox

Problemet är när det gäller pappersbrukets praktiska egenskaper.

- I praktiken, när du borstar eller planerar att borsta upp, följer du ett omfattande regelverk som även professionella kämpar för att hålla reda på, förklarar Kirkhus.

- Denna förordning omfattar såväl formaliteter som ansökan till kommunen, tekniska krav och dokumentationskrav.

Du kan göra detta utan att använda

Men de flesta av ytan arbete på din egendom, kan du göra själv, utan varken kalla hjälp av professionella eller måste ansöka om tillstånd att göra det.

Det betyder i grunden snickeri, färg, golv, kakel och inredning.

Men när det gäller rör, värme och elektronik kommer det att finnas gråzoner.

Även om det finns mycket få specifika lagar om vad du kan göra själv och vad du behöver ta med, kan arbetet leda till stora problem, inklusive försäkring.

Det mesta av vad du gör inne kräver inte att byggnadsmyndigheterna vet något om. Men om du tänker flytta på lagerkonstruktioner måste du ansöka.

Stay Do-It-Electric

Det är elövervakningslagen som reglerar vilket elarbete som ska utföras av en skicklig arbetare. Att försöka arbeta med fasta elektriska installationer, såsom eluttag, omkopplingslådor och växlar, och ledningar mellan dem, försök inte dig själv som en hobbyelektriker.

Detta bör inte göra ännu

Om du vill undvika skador på grund av fel, och släppa svårigheter ersättning i efterhand, bör du anförtro följande arbetet till proffs:

Installation av pann

Anslut värmekablar till den elektriska anläggning

Anslutning av downlights / spotter till elsystemet

Byte av uttag

Installation av värmepumpar

att lägga vattenrör

Byte av elsystem

- vad du kan göra är dock att utföra arbete på utrustning som inte är ansluten till elnätet, blir bonyttIngen förklarad på El-fag på Kvassheim.

- Det betyder att du bland annat kan ansluta elektriska kontakter till lampor och montera nätsladden på ledningar.

Sedan 1999 har det varit ett krav att alla elinstallationer har utfärdat en så kallad försäkran om överensstämmelse. Detta garanterar att installationen är utförd i enlighet med gällande lagar och förordningar.

Detta uttalande ska visas om den elektriska inspektionen kommer att utföra en plug-in kontroll på husets elektriska installation.

Kan få konsekvenser för försäkringsersättningar

Vissa typer av arbete du i teorin kan göra själv hemma, kan du få stora - och dyra - konsekvenser om arbetet inte sker 100 procent i enlighet med regler och förordningar.

Om till exempel vattenläckage eller brand uppstår och det verkar som att ditt vrak är en orsak kan det orsaka problem med försäkringen.

- Ersättning betalning kommer att minskas om det finns ett orsakssamband mellan skadan och okvalificerat arbete som bör göras av proffs, säger Leif Osland, kommunikationsdirektör Finans Norge till Bonytt. nr.

- Vid anslutning av en tvättmaskin eller diskmaskin, som i princip inte kräver användning av proffs, kan du skära ersättningen från försäkringsbolaget. Det finns möjligheter för amatörer att göra fel även vid sådana länkar, och det kan vara dyrt vattenskador, till exempel om maskinen är i ett rum utan att svälja.

Om du vågar ut för att göra en hel del själv, är det verkligen värt att sätta dig in i förfarandena för de olika jobb, vilken utrustning ska användas och hur proffsen gör det.

- Det finns ofta inget tydligt regelverk som säger någonting om sanktioner eller böter, förklarar Osland.

DIY: Du kan göra mycket av dig själv när du bestämmer dig, men kom ihåg att vissa saker krävs. Foto: PHOTO: Colorbox

- Men du borde vara medveten om att om något olyckligt händer, blir du mycket starkare mot försäkringsbolaget om du har följt rätt procedur.

Hur man söker efter kalla trappor

Badrummet - vad är lagen?

En av de största och dyraste jobben du kan få hemma är renoveringen av badrummet.

Från slutet av detta år saktade Planering och Building Services av reglerna om vad som var en tillämpning föremål för arbete i badrummet, men som ett resultat ökade också ansvar höger står med det renoverade.

- När badrummet byggs från början, måste du fortfarande söka kommunen, förklarar Kirkhus.

- Du kan fortfarande göra mycket av jobbet själv, men det är ditt ansvar att ansöka om ansvar och du är skyldig att engagera ett advokatbyrå för att utföra något av jobben.

chefsrådgivare för Nationella rådet för våtutrymmen, Cato Karlsen betonar också att även om reglerna säger nu att man kan göra en hel del i badrummet utan att behöva vända sig till kommunen om tillstånd, är också nu i högre grad personligen ansvarig för kvaliteten på verken.

- Våtrom är ett komplicerat utrymme att bygga, och matchar ofta inte vad du tror att du kan göra med verkligheten, förklarar Karlsen till Bonytt. nr.

- Det finns många byggproblem som ska tas. Ett av de vanligaste misstag som uppstår när människor själva gör saker är att de väljer fel membran. Detta kan leda till läckage i badrummet.

Ett annat problem är att du inte får tillräckligt med utrymme på golvet.

- Om golven blir hala, blir det naturligt att vattnet är kvar på golvet, förklarar Karlsen.

Det finns fortfarande vissa saker vid renovering badrum som ansökan krävs:

- Om du bygger ett badrum från början måste du fortfarande ansöka om planering och Building Services i din kommun om lagen, förklarar Karlsen.

- Alla rör sprack, så huset fylldes med is från insidan när vi kom hem

- Detsamma gäller om du gör stora och betydande förändringar i membranet.

Vad kan du göra i badrummet?

Du får göra olika ytor i eget badrum. Rivning, kakel, snickeri, gjutning och målning är exempel på arbete du själv kan göra. Det finns ändå många saker att tänka på och många olika arbetsmoment där de flesta skulle rekommendera dig att ringa experter.

- När det gäller golvet ställs krav på släckning och tillräckligt fall, förklarar Kirkhus.

- När det gäller applicering av fuktbarriär och membran måste du följa riktlinjerna i den våta normen. Detta krävs därför enligt lag, vilket innebär att du själv kan lägga membran på badrummet. Men du bör vara försiktig, eftersom försäkring inte täcker vattenskador på byggnader på grund av felaktigt arbete eller ohållbara produkter.

Det betyder att du vill vara på den säkra sidan, du använder proffs med våtrumsintyg.

- Det är absolut värt att betala en grundlig dokumentation för att ett godkänt våtföretag har varit i ditt badrum för återförsäljning av fastigheten ", förklarar Karlsen.

När kablar läggs på golvet måste allt som är anslutet till elnätet installeras av en elektriker. Värmekablar är fasta och omfattas av denna bestämmelse.

Läggande av plattor kan du säkert göra samma sak, detsamma gäller för anslutning och silikonisering. Men kom ihåg att använda plattor som är lämpliga för våtrum och tycker att det ofta finns olika plattor för väggar och golv.

Kom ihåg att bra ventilation är viktigt i badrummet, varför köpa en fläkt som rörmokaren / elektrikeren måste installera.

Detta betyder färgkoderna

I teorin får du manipulera rören i ditt eget hem, men det kan vara mycket riskabelt. Om du uppfyller de funktionella kraven i tekniska föreskrifter, rekommenderas att anställa en kvalificerad rörmokare till alla arbeten med rör.

Application Duty

1. Fasförändring

Inte alla förändringar på fasaden kräver att du skickar in en ansökan. Som regel kan du både byta ytterkläder, lägga in ett extra fönster eller måla huset i en mycket speciell färg utan att behöva söka i kommunen.

Om du behöver ansöka beror ofta på egenskapen hos fastigheten.

"Byggnader som i sig inte utgör ett värde i sig ska kunna genomgå mindre fasadändringar utan karaktär av byggnaden anses ändras", skriver State Building Technical byrå i sina kommentarer till byggreglerna.

2. Balkonger och terrasser

De flesta balkonger och terrasser kan ställas in utan att behöva vända sig till kommunen om lov. Till exempel är terrasser som ligger platt på marken inte nödvändiga.

- Det är bara om detta höjas mer än en halv meter över marken att de är skyldiga att ansöka om tillstånd, förklarar Department of State Building Technology and Administration (BE), Marit Langen, till Bonytt. nr.

- Det som är avgörande är om projektet överstiger utnyttjandegraden som gäller. För balkonger är det också viktigt om det ändrar husets karaktär, i vilket fall det är nödvändigt att ansöka.

Det är också viktigt att projektet uppfyller tekniska krav.

3. Tillägg

Om förlängning eller verktygs monter inrätta är mindre än 15 m2, är du inte skyldig att vända sig till kommunen om tillstånd att sätta upp.

Läs också:

Här är den största köks misstag

Här är inspirationen för renovering

Förbättrings tabbar du bör undvika

Joiner tabbar du måste undvika

Foto: Foto: Colourbox

ADVERT

Mest populära