All egendom: trädgård, kök, inredning >> Miscellanea

När behöver du en dokumentavgift?

I Vi i villaforumet har tagit upp frågor om dokumentavgiften för privatförsäljning. När ska du betala en dokumentavgift till staten? I vilka fall får du det? Och spelar det ingen roll om försäljningen sker mellan familjemedlemmarna?

Frågorna var många och slutsatser får, så vi hade en chatt med advokat Elisabeth Bartnes Sylten advokatbyrå Visma advokater, även vi i Villas expert på äganderätt.

Vissa undantag

Dokumentavgiften är en avgift till statskassan och är endast avsedd att erhålla statlig inkomst. Det bör därför inte täcka statens kostnader i samband med överföringen av hemmet. Detta är täckt av registreringsavgiften.

Avgiften fastställs till 2,5 procent av marknadsvärdet och betalas även om fastigheten säljs privat.

- Statliga avgifter är oavsett om du använder mäklare eller ej. För inköp av lager- och bostadslägenheter finns dock ingen dokumentavgift, säger Bartnes Sylten.

Det gäller även undantagsreglerna för överföring av äganderätten till fast egendom mellan makar under äktenskapet, men det gäller inte för sambor.

  • 5 råd för dig funderar på att köpa fastighet utomlands

Det finns dock undantag från båda makarna och sambor på breakups. Makar kan överlåta fastigheter till fastigheter mellan ett brott mot samhället utan att beräkna en dokumentavgift, förutsatt att överföringen gäller samhället.

För sambor, undantaget från stämpelskatt allmännyttan genom samlevnad och att sambor har delat ett nationellt register adress i minst två år, eller väntar, har eller har haft barn tillsammans.

Det finns också andra undantag, som bland annat gäller vid arvsuppgörelse och inköp av nya bostäder.

Ej fri överföring till barn

Till exempel, om en mamma eller pappa vill överföra juridisk egendom till sina barn eller sälja bostäder till nedsatt pris för barnen, beräknas det som en full dokumentavgift ", säger Bartnes Sylten.

Dokumentavgiften beräknas till marknadspris, oavsett vad försäljningspriset är.

  • Vad du bör veta om att köpa fastigheter på utmätningar

Det kan vara värt att notera att dokument avgiften inte är en skatt på fastighetsförsäljningar, men registreringen av handlingen. Det är således möjligt att kringgå dokumentavgiften genom att avstå från fastighetsförteckning.

- Skyldigheten att betala en dokumentavgift påbörjas vid registrering av gemensamt. Avtalet är inte mer giltig när du stoppar den lyser, men registreringen ger rättsligt skydd för handel, säger Bartnes Sylten och fortsätter:

- nackdel genom att inte ha saker ljus gärning är att man inte garantera det. Då är du sämre än fordringsägare eller tredje part. I värsta fall kan den du köper hemmet sälja den till en trovärdig tredje part, varnar hon.

Om du vill anmäla det gemensamma vid ett senare tillfälle är det bostadsmarknadspriset vid noteringstidpunkten som ligger till grund för dokumentavgiften.

Detta innebär att egendomen kan ha ökat i värde sedan köpet, och efterföljande registrering kan leda till en högre dokumentavgift än om fogen hade registrerats vid inköpet.

Håll dig uppdaterad om allt i ditt hem och trädgård - registrera dig för vårt nyhetsbrev här!

ADVERT

Mest populära