All egendom: trädgård, kök, inredning >> Utomhus

När färgerna komma inifrån

Eftersom färgnörd jag är jag samlar in person paletter - något som jag tror att alla har i sig själv, men som spelar en större roll i konstnärerna. Jag tycker att vi alla kan känna av värdet av detta.

Starkt Tematiskt

Mette L'Orange är en bildkonstnär och civilarkitekt, anställd vid Bergen Art Academy. Foto: Privat

Det var Munch År 2013, och tusentals människor har sett utställningarna på de olika museerna.

Edvard Munch har så kraftfulla teman i hans målningar att man enkelt glömmer hur skicklig han var i färganvändning. Hans färg har inspirerat en serie konstnärer, även i nutidens tider.

Munchs palett var uttrycksfull och kontrastfylld, och färgerna har både en visuell karaktär och en psykologisk betydelse. I synnerhet tenderar vi att låta de blå färgerna gå mot den våldsamma, vilket ofta ger bilderna en & rdquo; störande & rdquo; karaktär. Jag kunde fortsätta att analysera, men kanske ska du gå in i målningarna och låt impulserna komma?

Färgerna förvandlas också till både rumsliga förhållanden och olika designområden. Vi kan stå emot mer expressionism än vad vi kan föreställa oss.

Hemliga färgkoder

Den nuvarande konstnären Bjørn Carlsen jämförs ofta med Edvard Munch. Han är också en expressionist, men en annan typ av expressionist, vars tema inte alltid är tillgängligt. Färgerna är dock lika kraftfulla som mästaren, om än med en annan mening.

En annan norsk färgämne är Gerd Tinglum, professor i konsten och designhögskolan i Bergen. Som konceptualist har hon skapat sitt eget kodade färgspråk som hon använder i traditionell målning och dekorationer. Vi känner inte till dessa koder, de är hennes hemlighet, och de ger henne tydliga riktlinjer i arbetet. En sådan metod kan användas av designers och arkitekter.

Viktig konst

Den samtidiga konstnären som är mest associerad med Munch är Bjarne Melgaard.

Han är för närvarande på utställning på Astrup Fearnley Museum på Tjuvholmen.

Bjarne Melgaard norska bildkonstnär, född i Sidney, Australien, och anses vara en av de mest betydelsefulla bor i ett internationellt sammanhang.

Melgaard är utbildad vid Norska Konsthögskolan i Oslo, Jan van Eyck-akademin i Maastricht och Rijksakademie i Amsterdam. Han bor och arbetar i New York. Administration Confessions of a Återställa Minimalist (1996) är Morgenbladet utsetts till ett av Norges 12 viktigaste konstverk mellan 1945 och 2005.

Melgaard är känd för sin kontroversiella uttryck i målningar, installationer, fotografier och videoverk. Målningarna präglas av teckning, text och färg, men det är de färger jag skulle vilja betona här.

Liksom i Munchs teman i hans konst så stark att de formella och symboliska grabs vårt medvetande först, men paletten Melgaard är både personlig och mycket färgstarka, ibland mycket vacker.Inte minst är han imponerad och djärv i föreställningen.

Målningar och psykologi

Om man först måste fira konsten, är det så småningom tid att flytta ut ur Norge till Venedig, där den 55: e Art Biennale hålls. Här kunde den fina tittaren se tusentals verk. Särskilt intressant är emellertid i förhållande till de nämnda artisterna, och speciellt Munch, Carl Gustav Jungs målningar (1875-1961). Den schweiziska psykiatern var en centralfigur i den tidiga psykoanalytiska tänkandet och senare grundare av analytisk psykologi som är en separat djuppsykologi skiljer sig från psykoanalys.

Han var särskilt bekymrad över det omedvetna, så många konstnärer är, och hans målningar var en del av hans & rdquo; Röd bok & rdquo; , som anses vara en av de viktigaste bitarna i psykologins historia. Det är därför spännande att undra över betydelsen av färgerna i dessa bilder.

Som en underbar, okomplicerad motvikt, kan du också njuta av en fantastisk kryddskonfiguration i de vackraste färgerna - väldigt unoriginal! En sensorisk upplevelse som påminner om färgens kraft på alla delar av livet.

ADVERT

Mest populära