All egendom: trädgård, kök, inredning >> Hus

När julen ifråga

Det kommer lika plötsligt varje år, så varför inte börja långsamt med förberedelserna, så att du får en känsla av kontroll innan festivalen sätter in?

Naturligtvis pratar vi om jul, och kanske är du så glada att det är dags att tänka på hur man dekorerar på semestern?

Om du är orolig med den traditionella när julen närmar sig, annars dock vända dig näsan mer från de senaste inredningstrender, så det finns definitivt en hel del inspiration där ute för dig.

Vi har tagit en smygtitt på hur fashionista, interiørfotgrafen och mamma bloggare trivs på dekorera till jul.

En säker recept

Dekorera med naturen och naturliga färger

Det finns inte mycket rött eller Goss Santas när julen ringar i med fotografen Trine Thorsen. Istället hämtar fotografen detaljer från naturen. Mose. Greiner. Och givetvis ett julgran som hon dekorerar med hemgjorda juldekorationer. De gråfärgade karaktärerna hos henne är alltid på festen för julklapparna.

Stil i hennes hem på Tofte i Hurum är en bra blandning av nya och gamla. Mycket har hon gjort sig själv. Hon skapar bland annat möbler, som hon också säljer. Vad hon väljer att dekorera i jul är relaterat till hennes stil för resten av året.

- Jag gillar inte att ringa min stil för något speciellt. Jag har min egen stil och följer inte trender. Det som är viktigt är att jag tycker att det är bra, och sedan lägger jag in det där det passar.

För jul hemma byter hon ofta de vanliga växterna med julliknande växter. Natur och naturliga färger går igen som en rödaktig. Julens färger måste också spegla att Trine är resten av året.

Fotografen är mest förtjust i julafton.

- Det är den bästa tiden. Sedan står jag upp, pussel och packar presenter.

Jul från första adventen

Trine är en rippel när det gäller att packa julklappar. Även hon kallar det en arbetsskada.

- Jag är en estetiker, jag är bekymrad över det hela.

Julgran är redan utsmyckad för första tillkomsten. Så trä och inredning kan njutas under hela december månad. I december är det dags för den traditionella jullunchen med goda vänner. Hon får också den årliga julmarknaden på Doga i Oslo. Dessutom lägger hon tid att baka. Vissa kakor är helt enkelt för bra för att vara kvar.

- Jag försöker göra några hälsosamma saker mitt i det ohälsosamma. Jag gör hemgjord choklad utan socker. Då får jag lite bättre samvete. Jag gör också Nigellas pepparkaka. Jag gör det ganska tidigt, så jag kan göra minst tre kakor före julen kommer ", säger Trine.

- Vad är en perfekt december månad - och jul till dig?

- Det är en månad utan mycket stress, men med mycket mat. Jag brukar handla julklappar tidigt. Jag kan inte klara av många människor och köer.Är jag beredd och har paketen i huset före december månad av lugn och ro, och det finns mer tid för matlagning och presentinslagning.

Här är receptet för Nigella färs

150 gram smör

300 gram ljus majssirap

200 gram muscovadoråsocker (eller Farinsocker)

250 ml Guinness öl

2 tesked mald ingefära < 999> 2 teskedar malda kanel

¼ tesked malda kryddnejlikor

300 gram mjöl

2 teskedar bakpulver

300 ml gräddfil

2 ägg

Trine använde gamla former, som ger två kakor.

I originalreceptet kan du använda en kvadratisk bakningsform på ca. 23 cm, eller ett foliefack (för grillning) på ca. 30x20 cm x5 cm. Förvärm ugnen till 170 grader. Blanda smör, muscovadosocker, Guinness, ingefära, kanel och kryddnejlikor i en kastrull och låt den smälta försiktigt på låg värme. Avlägsna koka och rör om mjöl och bakpulver. Var tålmodig och rör länge för att få ut klumparna. Vispa ägg och skölj och rör om i pepparkakan gryta. Häll i formen och stek i ca. 45 minuter. Kakan är hållbar i upp till två veckor och blir mer saftig för varje dag.

Urban fest

Värmer med bakning och DIY

SNART JUL: När julgran och grönska i huset, ljus flimmer och hemlagad choklad är klar, kommer det att vara i juli av fotografen Trine Thorsen.

samma stil: Trine dekorera med samma färger för julen som hon gör resten av året. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen

NOSTALGIA: väggen i köket slammas med dekorativa gips från Hey'di. De små affischerna har själva Trine-skiktet, de är fästa på väggen med ett tvättband. Trine har utformat hyllan. Bordet är äldre och de gamla skolstolarna är från en loppmarknad. FOTO: Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen

provsmakning: Nigella pepparkakor är lätt att älska FOTO:. Trine Thorsen Foto: FOTO: Trine Thorsen

Författare och bloggare Charlott Pettersen värmer upp till jul med baka och utföra små gör det själv projekt.

Väl dold bakom en anonym hyreshus, nära Alexander Kielland plats i Oslo, är en stor trädgård. Och i den stora trädgården är ett hus, nästan som en välskött hemlighet - med ljudet från Akerselva som bakgrundsmusik. I en 96 kvadratmeter lägenhet fördelade på två våningar i ett flerfamiljshus bostäder 1890, bor Charlott Pettersen med sin man Lars Eide och hans son Herman av fyra.

Familjen flyttade in i lägenheten i centrala Oslo år 2009. De har aldrig ångrat det. I trädgården kan Herman spela fritt. Och bland grannarna finns det många små vänner som fortfarande tar resan. När Charlott och Lars gifte under hösten firade de med en stor fest i trädgården, och när Herman var ett barn, kunde han sova säkert i vagnen utanför köksfönstret. I mitten av staden sa du? Ja, det här ligger i en lägenhet mitt i den tjockaste Oslogryta.

- Andra flyttar från Oslo eftersom de inte kan hitta platser som passar deras familj. Men det är bara du måste titta. Vi har båda vuxit upp på landet. Och då tror jag att du antingen flytta tillbaka till var du kom ifrån eller bli en anständig stadsman.Vi har blivit den sista.

Njut av laddning

Charlott älskar alltid laddningen för jullov. Nåväl, helst vill hon gå fri i veckorna före jul, Herman hade sitt hem från plantskolan och verkligen förberedd på den stora semestern. Men när verkligheten som självförsörjande innebär intensiva arbetsdagar med många timmars arbete, kan du anpassa kosen och förbereda den i enlighet därmed. Gingerbread bakning med goda vänner och grannar sätter dem alltid i tid. Sedan är det varma vardagsrummet fyllt med små och stora pepparkakabakare. Det är en av de trevligaste sakerna vi gör på gården, tycker Charlott. Hon får också tid att baka några kakor. Att baka - det är Charlott.

- Ja, jag kan baka, men middag, å andra sidan, hon skrattar.

Hon skulle också vilja dela tipset om att samla kakor och konfekt i en fin hemlagad låda. Ett trevligt litet tips som garanterat välkomna mottagaren före jul.

- När jag dekorerar till jul brukar jag använda många av de saker som vi annars har främjat. Men jag ger det en julklapp. Till exempel fyller jag norska glasögon med julkakor.

Bordsduken som hon har täckt bordet använder året runt. Men med lite rött i glasögonen och små julgranar i glas på bordet är julen i sop.

Charlott älskar att täcka ett fint bord till jul. Och då är det inte bara jul som tema. Hon går ofta mer detaljerat till jobbet. Är den där fisken, hon dekorerar bordet då.

På julafton, Charlott och familjen njuter av sin vistelse i sitt lantliga urbana Oslo hem.

- Det är så tyst här i julen. Det finns nästan bara mörka fönster i det närliggande kvarteret.

En av fördelarna med att fira jul i ditt eget hem är det lugna. Den lugn du får när du står upp på morgonen och har dagen framför dig, och kan följa dina egna jules önskemål och behov. Charlott gillar också Herman att uppleva jul i sitt eget hem. Precis som hon själv var när hon var liten. Och när de har tillbringat några dagar i en särskilt vinter jul tyst Oslo, ställa in kursen mot Geilo, där familjen Lars stuga.

- Det är så trevligt att vara, Charlott ler.

Men efter några dagar går det tillbaka i Oslofötterna. Kaféerna håller på att öppna igen!

- Våra vänner är också tillbaka då. Då blir det dags för några bruncher, och så småningom ett stort nyttårsfest.

Då kommer små och stora vänner och grannar tillbaka till lägenheten. Och vi har ingen svårighet att se för oss att det kommer att finnas ett gott humör och en hög kosefaktor i det nya året.

franska känslor

Att få inspiration från hela världen

På Charlotte De Stael och familj i Trondheim, är det inte så i alla andra. Det kanske inte är så trevligt. För Charlotte kommer inspiration från flera ställen i världen. Dessutom bor hon i en 200 kvadratmeter stort hus från 1800-talet där mycket är krokig och annorlunda, och där berättelsen verkligen har satt i väggarna. Charlotte är fransk och bodde tidigare i Paris. Det är därför som hon tycker om att göra mycket av det inre av Frankrike.Hennes far bor i Marocko, så när hon är där reser hon sällan hem.

JULI: Det är de små detaljerna som tillsammans skapar jultidning med Charlott och familjen. Grupper med ljus som flimrar i små värmeljus glasögon, en vintage älg blick på dig från fönsterbrädan små julgranar i krukor - och snustorrt genom att vänta under soffbordet. Groparna köps på en resa till Marocko. Snökristallerna är från Blomme. Hyllan är från Ikea, men den var original svart. FOTO: Margaret M de Lange Foto: Margaret M de Lange

Homemade: Det är trevligt att ge små lådor med hembakade choklad och kakor till grannar och vänner. Se hur Charlott har gjort en girlander av stjärnkropparna. Kakan väskan gjordes genom att göra wellpappade formar små utrymmen i en liten kartonglåda. FOTO: Margaret M de Lange Foto: FOTO: Margaret M de Lange

gärna träffa TABELL: Till jul, använder hon samma rätter som hon använder resten av året, men små granris och röda linser ger julstämning. Bordet är en begagnad sökning. Stolarna är från Gervasoni och Norrgavel. Spegeln är specialbeställd och ger extra utrymme känsla. Juldekorationer på trädet är från Ann Kristin Einarsen. FOTO: Margaret M de Lange Foto: Margaret M de Lange

nostalgisk KÖK: Small jul bollar skapar stämning även i köket och öppna hyllor med olika rätter ger rummet en nostalgisk känsla. Köket är byggt av arkitekten Hogne Øye Sætre. I sprutzonen har de valt tunnelbana, det turkosa kylskåpet är från Smeg. Foto: FOTO: Margaret M de Lange

HÖGER: Rummet till Herman är också jul. Bakgrunden är från Norwegian Snow design. Stolen är en begagnad funna, knutarna är från Muuto. FOTO: Margaret M de Lange Foto: FOTO: Margaret M de Lange

När det är jul, drar hon en hel del av de franska traditioner i hemmet. Men Norge måste också vara inblandat. Och att det är dags för jul igen verkligen går ut till henne och pappan öppnar resväskan - och det sipprar ut väl lagrade ostar. Och när hennes mamma samlar årets samling av Lindt choklad från sin resväska. Då bryter det.

Luktar ost

- När familjen kommer luktar luktar ost i hela huset, skrattar Charlotte.

Eftersom juldekorationer hjälper till att skapa jul hemma är det ingen tvekan om att mat är ett viktigt nyckelord när du är fransk. Sitter runt stort matbord, som är gjord av ett tempel från Burma, och bara njuta av hennes mors choklad gåvor, prata och ha tid tillsammans, det är jul för Charlotte.

Sjungande franska jullåtar

Julen börjar redan i slutet av november. Då har Charlotte och barnen en tradition, de sjunger en av de mest kända franska jullåtarna Petit Papa Noël. Då är julen officiellt avstängd. Sedan dess fortsätter den med några små julklappar varje helg fram till julafton. En helg kan hjälpa till att dekorera fönstren. En annan helg hjälper till att baka.

Charlotte är särskilt förtjust i att göra hälsosam mat och snacks till jul. Hon älskar norska matraditioner och ofta rätter med lamm och lax.De franska matstraditionerna tas också hand om i familjen. På julafton måste det finnas många, många rätter. I alla fall bör det finnas minst två huvudrätter och tre aptitretare. Vissa små pannkakor med rysk kaviar. Turkiet och franska vilda fåglar borde också vara på serveringsrätten. Och då måste det finnas mycket kakor och desserter. Observera - det senare är särskilt viktigt.

När Charlotte pryder hon är förtjust i gamla juldekorationer. Inredningen kan ha en sliten och väl använd yta, hon trivs bättre än någonting annat. Dessutom dekorerar hon vanligtvis med rött till jul. Julgran är en självklarhet. Sedan hon driver sin egen butik är decembermånad ofta upptagen. Det gör det mindre tid för mindre DIY-projekt. Det är huvudsakligen bakat. Men det händer att hon blir av med större projekt, och då kommer det att glömmas snart.

- Plötsligt börjar vi tala om att "vi inte ska målas golvet nu", eller som förra året, när vi fick reda på att det skulle vara trevligt att ta bort gasväv i sovrummet, sedan måla det. Så jag har inte tid för små projekt, men plötsligt finns det några stora projekt, skrattar Charlotte.

Julmusik från morgon till kväll

Julkonsert. Teater med barnen. Före jultiden erbjuder så mycket roligt, Charlotte verkar.

- I december hör vi julmusik från morgon till kväll, säger Charlotte.

Man tror att Charlotte är i full kontroll över julen när den närmar sig 24 december. Hon började så lite i slutet av november. Men nej det är tyvärr inte. Och bara det har sina naturliga orsaker.

- franska, de planerar inte jul och besöker samma sätt som norrmän. Så nära som jul får jag höra om familjen som plötsligt kommer. Och jag har en stor familj, skrattar Charlotte.

Men det är så som julklapp. Stor familj, tid tillsammans, doftande ljus som blåser - och huset fullt av korv, ost och annan mat.

Frukt Rolls

Skapa en blandning av en banan och en påse frysta hallon, bör det vara en tunn blandning. Placera sedan platt på en stekpanna. Lägg det här i ugnen och torka det vid 45 grader med ugnsluckan öppen i tolv timmar. Rulla den torkade blandningen ihop och skär den i bitar. Det smakar som godis så det är perfekt för barn.

Banankaka

En kopp brun socker.

120 g smör

Två ägg

En tesked av salt

En tesked kanel

En matsked av jäst

Två mogna, mosade bananer

Blanda socker och smör som socker är lättare.

Ta två ägg och blanda in det här. Blanda i salt, kanel och jäst - och bananer. Blanda i en halv kopp mjöl. Koka den i mitten av ugnen vid 190 grader i 40 minuter. Njut av det med en kopp te.

MOTE: Charlotte driver modebutiken Shine i Trondheim. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

HOT MOOD: Charlotte köper ofta interiör när hon reser. Bordet är gjord av en tempeldörr från Burma. Avföringen köps i England. Soffan är från Slettvoll, den fina guldröret är från Marocko.FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

viktiga ingredienser: Doftljus och god doft är en god stämning skapar nummer ett i Charlotte. Julkort är från designbythedeans. com och från Kristina Dam studio. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

en bra mix: Den gamla byggnaden har speciallösningar. Titta bara på fönstren. Den trevliga sminkbordet är från Charlottes tidigare butik. Tabellen i metallen är från Slettvoll, och stolen är en antikmarknaden. Lysstaken är från kejsarens boet. nr. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

sovrum: sänggavel i sovrummet är från vardags, överkastet är från ABC Carpet & hem i New York, och lamporna är från keiserensnye. nr. FOTO: Anniken Zahl Furunes Foto: FOTO: Anniken Zahl Furunes

ADVERT

Mest populära